torek, 22. april 2014

6 jaken, ki bi jih morala imeti vsaka ženska

Opažam, da ženske pogosto podcenjujejo moč jaken in suknjičev. Prav jakna je tisto oblačilo, s katerim lahko močno vplivamo na (ne)formalnost neke kombinacije in spuščamo ali dvigamo raven elegance. Dober primer je na primer mala črna obleka, ki jo za večerno priložnost kombiniramo na eleganten suknjič v smislu smokinga, za službene priložnosti na lepo krojen dnevni suknjič in za casual priložnosti na džins jaknico ali zabaven bomber. Tako iz ene in iste obleke takorekoč samo z različnimi kroji in materiali jaken dobimo povsem različen značaj te obleke in jo nosimo na veliko različnih načinov. Suknjiči so sploh nepogrešljivi v vseh službah, ki zahtevajo eleganco, formalnost in poslovno urejenost, vendar pa ne smemo zanemariti tudi vseh možnosti, ki nam jih ponujajo jakne za vsakodnevne priložnosti. Za kakšno jakno ali suknjič se odločimo, je seveda v veliki meri odvisno od naše obarvanosti, oblike postave, letnega časa in priložnosti, za katero potrebujemo to oblačilo. Velja pa, da je pametno odšteti nekaj več denarja (in biti zelo pozoren na kakovost materialov), saj gre za oblačilo, ki nam bo služilo leta. Pa poglejmo šest brezčasnih modelov jaknic, ki bi jih (ali vsaj nekatere izmed njih) morala imeti v omari vsaka dobro urejena ženska.

1. Formalen temen suknjič
Od barvnega tipa in vrste službe je odvisno, ali izberemo črno, temno modro ali temno sivo barvo. Suknjič naj ima klasičen izrez na V, material pa naj bo ne predebel in ne pretanek. Ovratnik, šivi in ostali detajli naj bodo čimbolj neopazni in elegantni. Tako bomo lahko suknjič oblekle za marsikatero službeno in formalno priložnost, v kombinaciji s kavbojkami, srajco in balerinkami pa se bomo v njem odpravile v kino ali na sobotno kosilo.

 (foto: netadresser.blogspot.com)

(foto: zara.com)

2. Trenčkot
Dežni plašč je tisto vrhnje oblačilo, ki ga lahko nosimo celo pomlad in jesen, pri čemer nam nudi pokritost, toploto, zaščito pred kakšno dežno kapljico in je hkrati instant način za brezčasno, nonšalantno eleganco. Tudi če spodaj oblečete samo navadno majico in temne kavbojke, vas bo kombinacija svetlega trenčkota in sončnih očal takoj približala najbolje oblečenim ženskam sveta.

 (foto: dahlia.com)

(foto: whateverywomanneeds.com)

3. Usnjena jakna
Za nekoliko bolj divje po srcu ali za tiste manj klasične, ki se ne vidijo v trenčkotu, je dobra usnjena jakna odlična izbira vrhnjega oblačila za prehodne letne čase. Kroj do vrha bokov, na zadrgo in lepo teliran po telesu ter rokah zagotavlja, da jo bomo nosile leta. Če le model ni preveč rokovsko motorističen, lahko nanjo kombiniramo vse od kavbojk do elegantnejših hlač in vseh vrst kril. Zaradi 'trše', živalske narave usnja lahko dobimo zelo zanimive kombinacije s kontrastnimi materiali, kot so svila, til, bleščice, šifon in podobno.

 (foto: exquisitegirl.com)

(foto: top5ives.com)

4. Klasična 'chanel' jakna
Če je še pred desetletjem veljalo, da je jaknica chanel rezervirana za dobro situirane elegantne dame tipa Catherine Deneuve, so zadnja leta neskončne različice tega klasičnega suknjiča preplavile trgovine vseh cenovnih razredov. Kombinacija kostima s krilom istega materiala in ogrlico iz biserov je resda primerna za poslovne in elegantne dame, medtem ko se lahko mlajše ženske (ali tiste s kreativnejšimi poklici) poigrajo na ta način, da chanel suknjič nosijo na boyfriend džins, čez t-shirte s potiskom ali na usnjene legice ... Možnosti je neskončno, končni efekt pa skoraj zagotovo odličen.

(foto: atlantic-pacific.blogspot.com) 

(foto: garancedore.com)

5. Džins jakna
Če želimo v trenutku neko kombinacijo narediti manj zategnjeno in bolj kul, se lahko zanesemo na to, da nas bo jakna iz džinsa rešila iz marsikatere zagate. Kombinacije s hlačami v peščenih, temno modrih in živih barvah so neproblematične, enako se lahko poigravamo z outfiti džins jakne in kril vseh dolžin, od mini do maksi krila. Nekaj pozornosti moramo nameniti le kombinacijam plastenja džins na džins ('denim on denim'), čeprav so prav te zadnje mesece zelo popularne v tujih modnih krogih. Če se že odločite za to možnost, naj bo dobro razvidno, da ste se v plastenje džinsa na džins spravile povsem zavestno in da to ni le slučaj.

(foto: fashionatedesires.com) 

(foto: stylespotting.com)

6. Bomber jakna
V osemdesetih in devetdesetih je bil ta tip jakne rezerviran za navijačice, ameriške gimnazijske športnike ali vojaške letalce. Zadnje leto, dve pa so bomber jakne našle pot do visoke mode in naših src (vsaj zase lahko tako trdim ;)). Za bomberje je značilna zadrga, dolžina do vrha bokov in patentni zaključek na rokavih in koncu jakne. Ob pravilnem kombiniranju (kombinacija z elegantnejšim krilom, ozkimi hlačami, petami, ...) je lahko ta jaknica videti moderno, sveže in nadvse privlačno. Tudi tukaj se lahko igramo z zanimivimi materiali in teksturami za nepričakovan, očesu privlačen rezultat.

(foto: elle.com) 

(foto: zara.com)

13 komentarjev:

  1. Chanel-ovko še potrebujem, za bomber kličem 'ne hvala' ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. 1. Vodoodporna high-tec jakna (GoreTex)
    2. Lep suknjič iz volne/tvida ipd. Lahko tudi dva.
    3. Zanimiva, funkcionalna high-tec bunda
    4. Črna jakna
    5. Jakna v eni od najljubših barv (npr. živa roza)
    6. Džins jakna

    :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Manjkajo mi zadnje tri: jeans verzijo neuspešni iščem že vsaj dve leti, prav tako chanelovko. Pri slednji me moti, da so ali zelo drage ali pa zelo cenene (sintetični material, slaba izdelava) - vmesne variante še nisem našla. Bomber jakna pa me prepriča le v svileni izvedbi in ne v klasičnen jakna-stilu. Zarina nafotki mi je zelo simpatična, a kaj ko je kvaliteta po vsej verjetnosti vprašljiva...

    OdgovoriIzbriši
  4. alcessa, to je tvoja verzija mojega seznama ali popis stanja :)? če slednje, potem si kar dobro preskrbljena ;).

    aninimna, se deloma strinjam. tudi sama se, kar se le da, izogibam sintetičnim materialom, ker so jakne vseeno občasno v stiku s kožo (če jo nosimo na obleko brez rokavov, ...) in je hitro tu neprijeten vonj. dražji materiali so tudi bistveno lepši na videz in otip. vseeno se včasih zgodi, da se tudi za znosno ceno dobi zelo dobra varianta. srečno pri iskanju :)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je kar oboje :-), vendar bolj popis stanja. Poleg jopic, ki predstavljajo mojo največjo strast in skrb :-) (ja, že nekaj časa sem 39), se mi tudi jakne zdijo precej pomembne, zato so me kar naenkrat zasrbeli prsti, da bi komentirala (drugače te samo po tihem berem) ... Imam tudi usnjeno in se strinjam, da jo je pametno dobro izbrati in dolgo nositi, le da pri meni ne spada med top 6 (mogoče pa je na 7. mestu). Vremensko odporne jakne so mi pomembne, odkar živim na severni strani Alp in na dopust hodim v Skandinavijo, to je glavni razlog zanje, pa mogoče človek z leti postane malce obseden od funkcionalnosti :-)

      Izbriši
    2. jaz sicer še nisem 39, ampak očitno imava vseeno kar nekaj skupnih točk (jopice, jakne ...). vsekakor se strinjam tudi glede športnega dela jaken (sama sem kar nekaj časa iskala windstopper v točno določenem odtenku lososove, da sem ga našla ;)), le da sem se tokrat bolj osredotočila na variante, ki jih rabimo za službene in popoldanske obveznosti.
      super, da si se opogumila za komentar, naj te še kdaj nagovori kakšna tematika.

      Izbriši
  5. Haha, Alcessa, prvo mesto na tvojem seznamu je enako prvemu mestu na mojemu ;) To je tudi najbolj nošen kos garderobe, ki je v rabi skoraj vsak dan, v vseh letnih časih. Obvezno z lepljenimi šivi in zadrgami za zračenje pod pazduho. Bi pa imela še eno malo lepšo verzijo za sprehode v civilizaciji/igrišče, tukaj pa se ustavi.
    Drugače pa lahko obkljukam le usnjeno jakno (oz. več njih) in jeans jakno (tudi več njih). Pa seveda obvezno puhovke. Imam tudi dežni plašč, samo je precej oddaljen od pojmovanja trenča, tako, da ne šteje. Jopice so super. Ostalemu seznamu se zlahka odpovem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, meni je po dolgem iskanju uspelo: črno-moder gore-tex za hribe in grdo vreme v mestu/na potovanjih, pa dežna jakna lepe temno rdeče barve za bolj stajliš momente :-) (strinjam se s Tino, da je koristno komplicirati zaradi barve, dodajam še, da je športni slog v Nemčiji precej razširjen tudi v civilizaciji, najbrž bolj kot kje drugje). Čeprav .... ta v bistvu ne paše k vsakemu oblačilu ... Ker sem res preveč obsedena od črne (in antracitno sive) in jo največkrat avtomatsko kupim, moram občasno poskrbeti tudi za barve, drugače bi omara zgledala kot za na pokopališče ...

      Izbriši
  6. No, jaz sem nekako preskrbljena... razen s chanel-jakno, za katero dvomim, da bi jo znala pokombinirat oz. če bi jo že, slutim, da se ne bi v njej dobro počutila. Kot se ne počutim dobro v svojem črnem trenčkotu. Ja, črnem. Ne vem zakaj sem ga kupila v črni barvi. Sicer je lep, lepo krojen, a ga oblečem strašno redko, pa še to le, ko sem v črnem krilu. Na jeans (ali kake druge hlače) mi sploh ne gre. Se motim?
    Vprašala bi še o kombiniranju jeans na jeans: naj bodo oba dela (jakna in hlače/krilo) čim bolj podobne barve (iz enakega ali zelooooo podobnega jeansa) ali raje čim bolj različne (npr. dve modri)? Jaz se sicer takih kombinacij izogibam, ker mi niso preveč všeč, ampak probala pa bi vseeno. Če že kombiniram, dam modro jakno s svetlo rjavimi/bež kavbojkami.

    OdgovoriIzbriši
  7. Marjana, glede kombinacije džinsa na džins nekako ni povsem jasnih pravil, ampak gre - kako naj se izrazim - bolj za občutek. o tem sem pred časom že napisala članek za blog:
    http://odglavedopet.blogspot.com/2012/06/vprasanje-bralke-kombiniranje-dzinsa.html

    podobne 'smernice' (torej naj bo v primeru več džins kosov barva džinsa čim bolj različna) najdemo tudi v modnih editorialih, osebno mi je blizu tale iz francoske Elle:
    http://www.whowhatwear.com/blogs/www/denim-on-denim-never-looked-so-good-as-seen-in-elle-france

    kakorkoli se že odločimo, treba se je zavedati, da nošenje iste barve džinsa od glave do pet (v obliki kombinacije jakne/srajce + hlač ali kombinezona) deluje zelo neformalno, športno, celo 'utility' oz. spominja na delavce z gradbišča. z različnimi odtenki modre (ali džinsom v kakšni drugi barvi) se temu vsaj delno izognemo.

    OdgovoriIzbriši
  8. danes sem zelo navdušen. Videl sem komentarje ljudi, ki so že dobili posojilo pri LAPO M-F, zato sem se odločil za prijavo na podlagi priljubljenih priporočil in šele pred nekaj urami sem na svojem računu potrdil skupni znesek 28.500 evrov. To je res odlična novica in vsem, ki potrebujejo pravo posojilo, svetujem, da se prijavijo preko svojega e -poštnega naslova: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdravljeni, Potrebujete zanesljivo in zaupanja vredno podjetje za pridobitev posojila za financiranje vašega projekta, Potrebujete poslovno posojilo, osebno posojilo ali hipotekarno posojilo? Ne iščite dlje od Sunshine Financial Group Inc. Ponujamo vse vrste posojilnih storitev, zavarovana in nezavarovana posojila, dolgoročna in kratkoročna posojila in še veliko več za subvencionirano obrestno mero 3 % na leto. Za več informacij nam pišite po e-pošti: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ali mi pošljite neposredno sporočilo na WhatsApp prek: +447360502110 in v trenutku prejmite odgovor

    Vem, da je pridobitev zakonitega posojila vedno predstavljala velik problem. Za posameznike, ki imajo finančne težave in potrebujejo rešitev zanje, veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko dobi lastniško posojilo pri lokalnih bankah ali drugih finančnih institucijah. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizka kreditna ocena itd.

    Ne skrbite več, saj smo specializirani za zagotavljanje strukturiranih finančnih rešitev posameznikom in podjetjem na najučinkovitejši in najhitrejši način.

    Nič več čakalnih dob ali stresnih obiskov banke. Naša storitev je na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu - lahko dobite posojilo in opravite svoje transakcije, kadar koli in kjer koli to potrebujete.

    Ponujamo 24-urne storitve posojil svetovnega razreda. Za povpraševanje/vprašanja? - Pošljite e-pošto na sunshinefinancialgroupinc@gmail.com ali nam pošljite sporočilo na WhatsApp: +447360502110 | & Takoj prejmite odgovor.

    OdgovoriIzbriši