ponedeljek, 13. januar 2014

Vprašanje bralke: dramatična sprememba barve las

Pozdravljena Tina!
Že od nekdaj me muči moja barva las, ker enostavno ne vem, kaj mi najbolj paše. Sem naravna blondinka in si zelo želim pobarvati lase na črno, ker se mi zdi, da s svetlimi lasmi ne delujem dovolj resno glede na poklic, ki ga opravljam. Vsi tudi pravijo, da izgledam mlajša kot sem in to mi dodatno odvzame resnost. Moja frizerka pravi, da mi lahko naredi kakršnokoli barvo hočem, samo odločiti se moram.
Kako je z drastično spremembo barve las? Bi mi jo svetovala ali odsvetovala?
Hvala za odgovor,
Melita

(foto: Tina Martinec Selan)

Draga Melita, hvala za tvoje vprašanje. Barva las je nekaj, s čimer se ukvarja mnogo žensk, prav tako mi to vprašanje pogosto zastavljajo dame, ki pridejo na barvno svetovanje. Poleg barve polti in oči je barva las namreč sestavni del tega, kar določa naš barvni tip. Zato je razumljivo, da drastična sprememba barve las pomeni tudi spremembo barvnega tipa, kar pa za seboj potegne marsikaj.
Običajno velik odmik od naravne barve las pomeni mnogo več dela, kot si ženske sprva predstavljajo. Za zdrav, živ videz naenkrat potrebujejo veliko večjo količino ličil, skladno z novo barvo las je potrebno temniti ali svetliti tudi obrvi, poleg tega se narastek bistveno hitreje pozna. Tako boš kot naravna blondinka, ki se barva na črno (ali temno rjavo), morala barvati narastek vsaj na 4 tedne, da se boš izognila nenavadnemu videzu 'lebdečih las', saj pri zelo svetlih laseh, barvanih na črno, narastek deluje tako, kot da tik nad lasiščem las preprosto ni. Enako seveda velja za črnolaske, ki se barvajo na blond, le da se tam zelo hitro pozna temen narastek, ki prav nesramno opozarja na pravo barvo lastnice. Prilagoditi boš morala tudi ličenje (močnejše ličenje oči in ust, brez pudra ne bo šlo) ter ustrezno prilagoditi barve v svoji garderobi. Moj nasvet bi bil najti druge rešitve, kako tvoj videz prilagoditi resnosti tvojega poklica in dodelati slog v smer malce bolj resnega, da ne boš delovala premlado, kot si sama rekla. Še zlasti za starejše ženske velja, da jim zelo kontrastne barve las odvzamejo barvo z obraza, poudarijo pa gube in podočnjake, tako da je boljši mehkejši videz.
Ni torej težko zaključiti, da sem osebno prej pristašica subtilnega polepšanja ali izboljšanja naravne barve las kot dramatičnih sprememb, ki posežejo v spremembo samega barvnega tipa. Frizerji seveda s svojim znanjem in kvalitetnimi barvami lahko dosežejo dobesedno karkoli, drugo vprašanje pa je, kaj je optimalno zate, za kvaliteto in vzdrževanje las. 

Poiskala sem tudi nekaj primerov iz sveta znanih žensk. Najprej Dita Von Teese, ki zelo uspešen primer naravne blondinke, ki deluje kot naravna črnolaska. Vendar sama v intervjujih priznava, da ji to vzame ogromno časa in da je zelo 'high maintenance', saj si barva trepalnice, obrvi in narastek vsaka dva tedna. Upoštevati je treba tudi, da njen pin-up videz vsebuje ogromno ličil in drugih teatraličnih prijemov, saj se Dita pač ukvarja s šovbiznisom in je to njena služba.

(foto: stylebistro.com)

Naslednji primer ženske, ki je zelo uspešno pobarvana na drugačno barvo od svoje, je Emma Stone, za katero marsikdo misli, da je naravna rdečelaska, čeprav ima v resnici pepelnato blond lase. Vendar ko se je pobarvala na svetlo blond, je bil njen obraz neprimerno manj izrazit in se mi zdi, da topla bakrena barva las zelo lepo poudari njeno polt in oči.

(foto: celebhairs.tumblr.com) 

(foto: justjared.com)

Tukaj sta še dva primera manj uspele dramatične spremembe barve las. Blondinka Cameron Diaz je s črno barvo sicer dosegla večjo izrazitost svojih zelo svetlo modrih oči, vendar je bistveno elegantnejša kot blondinka, poleg tega pa njene poteze ob blond laseh delujejo mehkeje in bolj harmonično.

(foto: newsgab.com)

(foto: en.wikipedia.com)


Drugi primer pa je Valentina Smej Novak, ki je sicer naravna črnolaska, vendar že lep čas nosi blond lase. Valentina mi deluje kot izredno duhovita, inteligentna in šarmantna ženska, vendar blond lasje v kombinaciji z njenimi črnimi obrvmi in očmi preprosto ne delujejo najbolje. Osebno menim, da je prava barva las zanjo nekje med temno kostanjevo in temno čokoladno.

(foto: mmmrecepti.si)

(foto: govori.se)

4 komentarji:

  1. Pri barvi las se ženske obnašamo, kot, da je to španska vas :/

    OdgovoriIzbriši
  2. predvsem za moj okus velja, da morajo lasje delovati nonšalanto in 'naravno' (v najboljšem in najbolj sijočem pomenu besede), kar se - paradoksalno - doseže le z nego in rednimi obiski frizerja, ki zelo dobro ve, kaj dela ;).

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična razlaga. Sama sem tudi preizkusila vse barve (razen morda živo roza). Končno sem le našla pravo barvo oz. odtenke, ob katerih moj obraz zaradi barve polti in oči deluje zdravo in spočito. Melita, če ti frizerka reče, lahko ti naredim, karkoli si izbereš, potem je to sicer res, ampak ni najbolj profesionalen nasvet. Moja frizerka mi je ob tem stavku dodala tudi; če pa mene vprašaš, boš zelo dobro izgledala s katero od teh barv... in je pokazala tri, štiri možnosti. Res sem jo upoštevala, kasneje pa se je na Tininem barvnem svetovanju izkazalo, da imam optimalno barvo, Lahko pa se še malo igram z odtenki. Investiraj vase in povprašaj Tino ;) Se opravičujem, če komu deluje kot plačana reklama, samo iz izkušnje povem.
    Čim več nasmejanih juter ob pogledu na svoje lase. :)
    Lara

    OdgovoriIzbriši
  4. Lara, hvala za tale komentar. tudi jaz moram dodati, da (po izkušnjah) res dober frizer/ka naredi tako barvo las, ki se izkaže za pravo tudi v kolorističnem smislu (čeprav morda nima teoretičnega znanja s tega področja). žal pa je še vedno veliko frizerjev, ki skoraj vsaki ženski svetujejo živo bordo rdečo barvo, da 'jo bo poživila in ne bo tako bleda', ko je ponavadi ravno taka agresivna barva na nepravi ženski kriva za bledico in umeten videz.

    OdgovoriIzbriši