petek, 3. januar 2014

Radiant orchid, Pantone barva leta 2014

Podjetje Pantone je za barvo leta 2014 razglasilo odtenek 'radiant orchid'. Če je bilo leto 2013 v znamenju smaragdno zelene, ki smo jo lahko v številnih različicah – od jasne barve smaragdov do turkiznejših in petrolejnih različic – videvali v trgovinah z oblačili, modnimi dodatki, pa tudi v drugih industrijskih panogah, na primer notranji opremi in tako dalje, bomo letošnje leto nosili številne odtenke barve orhidej. Če je smaragdno zelena služila kot simbol rasti in notranje prenove, nas barva orhidej spodbuja k uporabi domišljije in vzbuja vizualno zanimanje, ko jo pogledamo. Kot so zapisali pri Pantonu, nas spodbuja k originalnosti in kreativnosti, kar sta v današnjem svetu izredno cenjeni lastnosti na vseh področjih našega življenja. 

(foto: pantone.com)

Če dobro pogledamo ilustracijo cveta orhideje, lahko opazimo, da cvet v svoji notranjosti vsebuje številne različne odtenke vijoličasto-roza barve, kar je dobrodošel namig za vse, ki se z barvami tudi profesionalno ukvarjamo. Uradni Pantone odtenek 'radiant orchid' s kodo 18-3224 je namreč samo en, pri čemer pa je potrebno spekter te barve nekoliko razširiti, da lahko najdemo odtenke za vse barvne tipe. 

(foto: pantone.com)

Pri Pantonu so zapisali, da je odtenek 'radiant orchid' čarobna mešanica fuksija, vijoličastih in pink podtonov, zaradi česar na polti zdravo odseva in je kot tak primeren tako za ženske (v obliki ličil, oblačil in modnih dodatkov) kot tudi za moške (npr. srajca, kravata ali pulover v tem odtenku).  Vendar pa nekaterim barvnim tipom odtenek 'radiant orchid' pristaja že sam po sebi in bo ob njem njihova polt lepo, zdravo zasijala. Nekateri barvni tipi, sploh tisti s toplim podtonom, bodo imeli s tem odtenkom nekaj težav, zato bodo raje posegli po kakšni od prilagojenih različic, npr. močnejši vijoličasti z manj ciklamnega odtenka ali po nežnejših, bolj zabrisanih vijoličastih ali rožnatih tonih, da bodo lahko našli zase optimalen odtenek barve orhideje. Vsekakor bomo v prihajajočih tednih in mesecih različice barve orhidej veliko videvali, zato sem prepričana, da bo vsak lahko našel odtenek, ki mu ali ji bo všeč in tudi pristajal.

(foto: today.com) 

(foto: purseblog.com)


Če pogledamo še razširjeno paleto najbolj modnih odtenkov za pomlad in poletje 2014, lahko vidimo na eni strani nekaj umirjenih, zabrisanih barv ('placid blue', 'violet tulip', 'hemlock'), na drugi strani žareče, tople, ognjene barve poletja ('freesia', 'cayenne', 'celosia orange'), dve močnejši hladni barvi ('radiant orchid' in 'dazzling blue') ter dve lepi nevtralni barvi ('sand' in 'paloma') kot temeljni, ki ju bomo uporabljali za umiritev močnejših in živahnejših barv. Kot vsako leto je tudi letos paleta najmodnejših odtenkov sestavljena tako, da v njej najdejo nekaj zase vsi barvni tipi, od tistih s toplim podtonom do tistih s hladnim, možno pa je sestaviti tudi povsem nevtralne barvne kombinacije.

(foto: pantone.com)

2 komentarja:

  1. zelo lepa, na žalost sicer ni med mojimi oziroma jo bom morala modificirati ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. imaš pa lepo izbiro v nekaterih drugih odtenkih iz palete za 2014 :)!

    OdgovoriIzbriši