nedelja, 26. januar 2014

O katastrofalni ponudbi nosečniških oblačil pri nas

Ker sem na svojem blogu tudi kritična, si ne morem kaj, da se ne bi s kritičnim očesom dotaknila tudi trenutne ponudbe nosečniških oblačil pri nas. Imam namreč zelo dober pregled stanja zadnjih šest let in lahko rečem, da tako katastrofalno slabe ponudbe, kot smo ji nosečnice priča zdaj, še ni bilo. V preteklih nekaj letih so namreč ukinili lepo število nosečniških oddelkov v trgovinah, nekatere tudi zaprli. V mojih dveh prejšnjih nosečnostih so imele – sicer skromen, pa vendarle – oddelek z oblačili za pričakujoče mame trgovine, kot so Zara (vedno se je dalo najti luštno jaknico ali plašček, nekaj modelov kavbojk in zanimive srajce ter tunike), Benetton (imeli so krila, obleke, pletenine, hlače) in Chicco (tega so zaprli v celoti). Prav tako se je zaprl oddelek Prémaman v Emporiumu, kjer so imeli poleg ponudbe za dojenčke tudi precejšen izbor lepih in sezonsko primernih nosečniških oblačil. Nekaterih butikov s tovrstno robo iz BTC-ja pri tem niti ne omenjam, ker vanje nisem pogosto zahajala, obstajali pa vendarle so.

Resno se sprašujem, kako je mogoče, da se je ponudba nosečniških oblačil tako drastično zmanjšala, saj (kljub tako širno opevanim slabim gospodarskim razmeram in krizi) še vedno videvam veliko nosečnic, ki morajo oblačila za rastoči trebuh vendarle nekje kupiti. Preostanek ponudbe, govorim za območje Ljubljane, ki ga najbolje poznam, je dokaj klavrn. H&M v Supernovi sicer še vedno nudi nosečniški oddelek (in je kot tak edini H&M s tem oddelkom v Ljubljani), ki pa se je za moje pojme zelo poslabšal. V smislu kvantitete je sicer ponudba precejšnja, vendar podrobnejše brskanje razkrije s stališča barv in krojev prav nezanimiva oblačila. Spodnje perilo se sicer najde, nosečniške žabe in najlonke pa so že skoraj znanstvena fantastika – če jih že najdete, bodo samo in zgolj v črni barvi. Poleg nosečniškega H&M in oddelka v C&A (bolj srednja žalost) imajo nekaj nosečniške ponudbe še Baby Center, Mothercare in pa Popek. Slednji je tudi edina trgovina, v kateri lahko nosečnica sanja o nekoliko zanimivejših krojih hlač (npr. haremke in podobno), prilagodljivi pa so tudi glede naročil po meri.

(foto: Tina Martinec Selan)

In kaj sicer še preostane nosečnicam, ki nimajo te sreče, da bi jim od prejšnjih nosečnosti ostalo veliko lepih oblačil kot na primer meni? Rekla bi, da velika mera iznajdljivosti. Kar se tiče udobnih, toplih, debelih zimskih žab, sem sama odkrila terno v žabah Calzedonia. Njihov najtoplejši model namreč obstaja tudi v XL velikosti, pri čemer se stran z dvojnim šivom, ki sicer sodi na zadnjico, obrne naprej in prav lepo zaobjame trebuh. Pa brez skrbi, sama nimam ravno XL mer, a mi navedene žabe niso prav nič prevelike, tako da se mi postavlja vprašanje, ali bi bile res prav kakšni resnično 'xl dami'. Nadalje sem iskala tudi spodoben in udoben športni spodnji del ter ga našla pri Nike-u. Hlače so sicer namenjene jogi, a imajo visok pas, ki se ga lahko zaviha pod trebuh ali dvigne nanj kot v primeru hlač z nosečniškim elastičnim pasom. Skratka, potrebno je biti iznajdljiv in iskati kose z 'nosečniškim potencialom' na povsem normalnih oddelkih trgovin. Najde se ogromno, saj je moda trenutno naklonjena širšim, nedefiniranim silhuetam. Preostanejo tudi kosi, narejeni po meri, ki jih zašijejo šivilja, krojač ali modni oblikovalec.

Nenazadnje pa so tukaj še precej optimistične možnosti spletnega nakupovanja. Če dejanskih trgovin z nosečniško ponudbo pri nas močno manjka, je ponudbe na spletu ogromno in to v vseh cenovnih razponih. Naj omenim le Asos z zelo obširno in modno ponudbo oblačil, kjer lahko nosečnica najde tudi tako 'eksotične' kose, kot so legice z usnjenim videzom ali tunika z bleščicami. Nadalje naj omenim Gap z njihovim 'maternity' oddelkom in Gap klasikami, kot so črtaste majice, kavbojke in luštna ponudba oblekic. Tukaj je tudi Next, kjer se najdejo različni modeli (zelo udobnih) kavbojk, nekaj drugih modelov hlač, legic, oblek in zgornjih delov, vse skupaj pa je neverjetno luštno in ugodno. Za šik nosečnice, ki jim ni problem odšteti nekaj več denarja, pa je neizpodbitna klasika znamka Isabella Oliver z večnimi modeli topov in oblek na preklop. Malce cenejša, a med tujimi celebritiji še bolj priljubljena pa je francoska znamka Seraphine, ki nudi udobje, francoski šik in neizpodbiten stil v času nosečnosti, mnoga oblačila pa so narejena tako, da jih lahko nosimo še mesece po porodu in omogočajo laskavo silhueto ter lahko dojenje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar