sreda, 26. junij 2013

Trend: birkenstocksice so spet 'in'!

Značilnost mode je, da oblikovalci vsako sezono potegnejo iz zaprašene zgodovine in polzgodovine nekaj smernic, iz njih naredijo 'in' moment ter jih zapakirajo v trende nove sezone. Tako so kar naenkrat vzorci, kroji, predmeti, za katere smo mislili ali celo prisegali, da jih ne bomo oblekli nikoli več (oblekli? ne samo oblekli, tudi pogledali ne!), spet v modi, kar naenkrat jih spet najdemo na policah in ker so zelo vztrajni, jih po mesecih, včasih celo letih, ponovno začnemo nositi. Svoje seveda naredi dobra reklama, s čimer mislim to, da trende vidimo na nam ljubih celebritijih, kar pogosto prispeva k temu, da v mislih naredimo preskok od »... ni šanse, da to kdaj dam nase!« do » ...no ja, saj v kombinaciji s takimi kavbojkami in kul torbo pa še nekako gre ...«. Znano?

Prav to se letos dogaja s sandalami Birkenstock. Njihova zgodovina sega v Nemčijo v 18. stoletju, ko sta čevljar Johann Adam Birkenstock in kasneje njegov vnuk Konrad Birkenstock oblikovala prve usnjene sandale s podplatom, ki je imel obliko stopala, zaradi česar se je z nošenjem čevelj še bolj prilagodil stopalu in zato s časom postal še bolj udoben. V devetdesetih letih (hm, takrat sem jih nosila tudi sama) so bile popularne kot poletne casual sandale, do prihoda crocsov pa so bile 'birkenstocksice' tudi obuvalo izbire za številne zdravstvene delavce, ki so ves dan na nogah. 



(foto: birkenstockbox.com, footwearark.com)
Kot rečeno, so jim že nekaj let nazaj ta status odvzele sandale znamke Crocs, kar pa se tiče poletnih casual sandal, dandanašnja mladina raje natakne plastične japanke Ipanema. Če vprašate mene, pri čevljih in oblekah vedno raje izberem naraven material pred umetnim, birkenstocksice pa se mi zdijo nekako udobno-kul na ortopedski način, pri čemer v njih stopalo ne deluje slonsko kot v crocsicah, niso pa tudi sintetične, med-prsti-žuleče (in omniprezentne) kot ipanemke. Na voljo so različice z enojnim, dvojnim ali trojnim paščkom, pa take, ki se zapnejo kot sandali in različne barve paščkov. Birkenstocksice so tudi obuvalo izbire za številne celebritije, bodisi da se zatečejo k njim v času nosečniško otečenih nog ali le med casual postopanjem po mestu. Odkar so jih lani jeseni na modnih revijah predstavila znana  oblikovalska imena (npr. tole kosmato različico pri Céline), je modni svet malce obseden z njimi, verjetno pa se bo stvar nadaljevala tudi še nekaj prihajajočih sezon. 

4 komentarji:

  1. Jaz sem tip od japonk ali za casual outfit lepših športnih sandalov ala merrelke.
    Če bi že izbirala bi vsekakor izbrala birkenstocksice brez prečnih paščkov - saj mi te delujejo pregrobe in prešportne, in bi moj širok gleženj le še izstopal...te spodnje pa še nekako, so mi že bolj všeč.
    Mia jih je nosila že dve poletji in to bleščičaste. Letos sva jih spet gledali, pa si je raje izbrala japonke. Po moje je to pri otrocih tudi faza, saj se ji zdijo bolj kul;)

    OdgovoriIzbriši
  2. ja, ko otroci pridejo do prave besede, je najbrž težko še kakorkoli uveljavljati svojo modno voljo ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  4. oglaševanje na blogu brez predhodnega dogovora ni dovoljeno.

    OdgovoriIzbriši