sreda, 3. julij 2013

Trendi te sezone, ki posnemajo prejšnje stoletje

Med brskanjem po modnih revijah in modnih straneh na spletu sem opazila nekaj zanimivega, in sicer da lahko med trendi te sezone opazimo (modne) značilnosti vsakega desetletja preteklega stoletja. Logično je, da se modni oblikovalci pri svojem ustvarjanju ozirajo tudi nazaj in iščejo navdih v vseh obdobjih, ki so že zaznamovala modo v preteklosti. Hkrati je to dokaz tega, o čemer vedno govorim, namreč da se nikoli več ne zgodi, da bi se trendi med seboj izključevali, temveč lahko v isti sezoni najdemo povsem različne krojaške pristope, združene v novo, sodobno mešanico.

V dvajsetih letih prejšnega stoletja so se ženske osvobodile korzetov in do tal segajočih kril, nova silhueta pa je bila cevasta, z na boke spuščenim pasom, linije so sledile telesu, a ga niso več stiskale, omejevale ali zategovale. Prsi so bile ploske, frizura speta v figo ali postrižena v ob glavo zalizan kratek paž, ženski klobuki so imeli ozko, zvonasto obliko. Primerjava stare ilustracije iz tistega obdobja in fotografij manekenk iz zakulisja modne revije Ralpha Laurena.

 (lostin1950s.blogspot.com)

(marieclaire.co.uk)

Trideseta leta so v začetku nadaljevala silhuete dvajsetih, moda (sploh v prestolnicah razvitega sveta) je bila razkošna, t.i. flappers so oboževale bleščice, resice in perje; temu obdobju rečemo tudi 'jazz age' ali obdobje prohibicije. Lep opis obdobja nudi F. Scott Fitzgerald v romanu Veliki Gatsby, remake istoimenskega filma pa prav te dni nudi lep vpogled v modne trende tistega obdobja. S padcem borze in bližanjem 2. svetovne vojne se 'umiri' tudi moda, pas se vrne višje in spet poudari bolj damsko silhueto.

 (retrosewing.com)

(whowhatwear.com)

Štirideseta je zaznamovala svetovna vojna, ki je pomenila revščino in krizo v smislu oblačenja, so pa zato ženske postale iznajdljivejše in so marsikakšno staro oblačilo ali tkanino predelale doma. Materiali so bili udobni in trpežni, kroji pa ženstveni, a zadržani. Lep moderni pogled na modo tistega časa je v tej sezoni ponudila znamka Bottega Veneta s svojimi oblekami s cvetličnimi potiski in damskimi jopicami.

 (1940s-fashions.co.uk)

(herworldplus.com)

V petdesetih se je gospodarstvo spet obrnilo navzgor, v modnem svetu pa je Christian Dior poskrbel za 'new look' ali novo silhueto z ozkim pasom in močno razširjenim krilom, obliko peščene ure pa je še poudaril ozek pas na krilih, oblekah ali v obliki ozkega, prepasanega suknjiča. Že nekaj sezon moden peplum ali krilce, ki se drži topa ali obleke, oponaša silhueto petdesetih in pričara učinek postave v obliki peščene ure tudi tistim, ki sicer nimajo zelo ozkega pasu in zaobljenih bokov.

(wikipedia.org) 

(blog.lmff.com.au)

Šestdeseta so prinesla osvoboditev na vseh področjih, kar se je kazalo v krajšanju krila do mini dolžine, uporabi sijočih, sintetičnih materialov tudi za oblačila in modne dodatke ter divjih vzorcih. Modna revija Louisa Vuittona je prava študija tistega časa v vseh naštetih ozirih.

(pinterest.com) 

(graziadaily.co.uk)

V sedemdesetih ne moremo mimo hlač, ki so se močno razširile na zvonec, imele dokaj visok pas in bile v bokih in stegnih ozke. Nosili so se tudi zvonasti rokavi, popularni so bili kombinezoni in čevlji z debelim ter polnim podplatom. Naštet značilnosti najdemo v letošnji modni kampanji znamke Gucci.

(vintage.es)

(fashionslop.wordpress.com)

Osemdeseta so na eni strani poznala natupirane frizure, ledeno pink odtenke šmink, nabrane rokavčke in podložena ramena, kot jih lahko vidimo v seriji Dinastija, rokerji pa so nosili strgane skinny kavbojke ali povsem ozke usnjene hlače, resice, visoke superge, majice s potiski in veliko netov na oblačilih. Obe modni skrajnosti v obilici najdemo v vsaki 'high street' trgovini, večino teh trendov pa tudi na modni reviji Jeana Paula Gaultierja.

(hollywood.com) 

 (fashionsizzle.com)

(fadkiller.wordpress.com)

Za konec poglejmo še devetdeseta, kjer so junaki serije Beverly Hills 90210 do konca in še dlje ponosili svoje svetlo modre leviske in nosili svoje t-shirte z zavihanimi rokavi, medtem ko je Kurt Cobain brenkal na kitaro v neizogibni karirasti srajci, raztegnjeni in naluknjani jopi ter z umazanimi lasmi in nohti. Oblikovalec Dries Van Noten je to sezono vzel motiv kariraste srajce in velikanskega narastka na blond pričeskah manekenk, grunge videz pa je nadgradil s subtilnim drapiranjem, lahkimi, šifonastimi materiali in karo kombiniral z bleščicami.

 (starpulse.com)

(dallospazio.tumblr.com)

(fabologie.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar