ponedeljek, 11. februar 2013

Trendi za pomlad/poletje 2013

Medtem ko nas zima še obilno zasipa s snegom – bo pa poletje zato toliko slajše, kajne? – je idealen čas, da se seznanimo z glavnimi trendi za pomlad in poletje 2013. Saj veste, kako vedno ponavljam za vse trende: dobro jih je poznati, nato pa razmisliti, na kakšen način jih lahko vključimo v svojo garderobo, da bodo prijazni naši koloristiki ter na laskav način poudarili našo postavo. Če za nek trend nismo prepričani oz. se ne vidimo v njem, se nam ni treba na vsak način siliti z njim. Dober okus se nikoli ne meri po količini zadnjih hitov sezone, ki jih v enem outfitu spravimo nase, temveč v premeteni kombinaciji 'vročega kosa' s klasiki iz naše omare. 

Ker se pri svojem delu toliko ukvarjam z barvami, ne morem, da ne bi začela pri njih. Spomladi in poleti bomo nosile barve! Vsak barvni tip ima v svoji paleti prekrasne odtenke svetlejših, živahnejših barv, zato bo vsaka našla nekaj zase. Drzne boste en izbrani odtenek plastile z zelo sorodnimi ali enakimi odtenki za pravi barvni 'odglavedopet' efekt. Malce bolj sramežljive pa si boste omislile vsaj kakšen kos oblačila v vam ljubi barvi in ga kombinirale na bolj umirjene tone.


Ker smo ženske muhaste in imamo rade vsak dan malce drugače obarvan, vas bo razveselilo tudi to, da niso modne le žive barve, temveč na drugi strani tudi pasteli in bela (brez katere poleti pač ne gre, pomislite le na to, kako lepo gre na rahlo porjavele noge in nohte barve rdečih koral). Med pastelnimi toni naj omenim pudrasto roza (tako hvaležna za prav vse barvne kombinacije), barvo vanilije, pastelno marelično, baby modro in – od lanskega poletja dobro znanko – mint zeleno. O tem, kako kombinirati pastelne barve, pa sem pred časom že pisala



Kaj naj rečem o beli? Ta barva je lahko zelo elegantna, zračna, poduhovljena in minimalistična, a kot pri črni, je tudi pri beli dobro vključiti različne teksture (usnje, čipka, saten, svila, džins, til, pletenina ..), da se izognemo videzu trpežne bombažne zdravniške halje. 


Kar se tiče krojev, se bomo poleg novih volumnov (drapiranja, gube, pliseji in asimetrije na nepričakovanih mestih) spet ozirale tudi k vojaškim uniformam. Že nekaj sezon nas na vojaški trend opozarjajo t.i. parke v značilnih sivozelenih tonih, od zime pa ostajajo dvoredni zlati gumbi na plaščkih in suknjičih, epaulete na ramenih ter večne hlače s spuščenim sedalom, ki so v gležnjih ožje. 



Pogledovale pa bomo tudi na Vzhod, saj se tako v vzorcih kot tudi tkaninah marsikje najde vpliv Azije. Vzorec češnjevih cvetov in prepasan suknjič, ki spominja na kimono, nas lahko spremljata ne le v popoldanskih urah, ampak sta v primerni kombinaciji tudi odlična spremljevalca poslovnega oblačenja.


Med najbolj opaznimi, celo kričečimi trendi je letos vsekakor trend grafičnih vzorcev, predvsem zelo širokih črt, pa tudi krožnih vzorcev, šahovnice, kara in t.i. colour-blockinga v kontrastnih barvah, predvsem črno-beli kombinaciji. Ker je črtast kostim ali obleka lahko hitro 'tricky' in prej spominja na zaporniške pižame kot na kul eleganco, svetujem razmislek o tem, do kakšne mere bomo ta trend vključile v svoje garderobe. Morda bo po logiki 'manj je več' bolj zalegel nov par črno-belih balerink ali črtast šal kot pa zelo prepoznaven vzorec na obleki iz prve izložbe za vogalom (saj boste gospodično v enaki obleki na ulici nejevoljno opazile že od daleč).



Vsakdan nam bodo lepšale in osvetljevale tudi metalik tkanine, saj je bilo na modnih pistah opaziti vse vrste svetlečih tkanin, od zlatega usnja, bleščic in pleksi stekla za modne dodatke, pa vse do tkanin novih tehnologij. Čevlji s kovinskim sijajem lepo podaljšajo noge, medtem ko lahko kovinski odblesk na kosu oblačila (ki ga seveda uravnotežimo z drugimi kosi v bolj umirjenih teksturah) spominja na sijaj sonca na morski gladini. Ne pozabite tudi na gladiatorske sandale, ki naj letos segajo čim višje in tvorijo zanimiv križanec med škornji, sandali s paščki in kosom nakita.



(vse fotografije: style.com)

3 komentarji:

  1. Super, metalik tkanine imam, visoke sandale tudi, samo še pleksi uhane rabim :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Petra, a niso krasne :)?

    Špela, no vidiš, to pa ne bo tak problem dokupit ;)

    OdgovoriIzbriši