nedelja, 17. februar 2013

O komplimentih

 (foto: Tia Martinec Selan)

Že nekajkrat se mi je zgodilo, da se je ženska, na kateri sem nekaj pohvalila (lahko da je bilo to njeno delo, obleka, ki ji je pristajala ali nova frizura), nejeverno zdrznila ob tem, potem zardela in rekla: »Joj, hvala, tega mi pa še nihče ni rekel«. Ob godu sv. Valentina, ki je bil pred nekaj dnevi, ko morda malo več razmišljamo o izkazovanju ljubezni, sem tako razmišljala o komplimentih. Dozdeva se mi, da Slovenci nismo narod, ki bi bil radodaren s komplimenti. Velja v obe smeri – neradi ali stežka jih dajemo in prav tako neradi prejemamo. Kot da bi bili nekako v zadregi, kot da bi se komplimentov celo bali ... Če na sogovorniku opazim in pohvalim nekaj pozitivnega, lepega, unikatnega, nisem zato jaz nič manj pozitiven, lep in unikaten. Kompliment je seveda pohvala, poklon, izraz naklonjenosti in konec koncev potrditev za nekoga, da nekaj dobro dela, da se je lepo potrudil, da ga ima nekdo rad, mu je naklonjen ali da je – preprosto – dobro videti. Vsekakor same pozitivne stvari. Mark Twain je nekoč rekel, da lahko od dobrega komplimenta živi dva meseca. In zares se mi zdi, da ne smemo podcenjevati moči pohvale ali komplimenta; največ seveda šteje v živo izrečena beseda, čeprav je dobrodošla tudi tista v obliki sms-a, facebook komentarja, twita ali na kakšnem drugem socialnem omrežju izrečenega 'lajka'.
Pri svoji strankah opažam (to mi tudi same povejo), da od mene odhajajo zadovoljne, saj med svetovanjem na stranki vedno marsikaj pohvalim (in seveda tudi kaj pokaram, če je to potrebno ;)). Marsikatera mi je že rekla, da sem jo s svojo pohvalo opozorila na kakšno stvar na njej, ki se je še sama ni zavedala ali ki je ni prej pohvalil še nihče drug. Dejansko opažam, da sem kljub zelo različnim vrstam 'lepote' ljudi okrog sebe sposobna na vsakemu opaziti kar nekaj stvari, ki so vredne iskrenega komplimenta (če se osredotočim le na vizualne lastnosti, kaj šele preostalo). Mar ni lepo, kako lahko z odkritosrčnim komplimentom nekomu polepšamo dan ali teden? Pogosto pa take besede pustijo celo dolgoročne pozitivne sledi. 


8 komentarjev:

  1. Kompliment za ta zapis. :) Slovenci smo res zadržani ob dajanju komplimentov, sprejemamo pa jih z zadrego. Se pa stvar z mlajšo generacijo izboljšuje. Besede M. Twaina so čista resnica; tako malo je potrebno, da se (predvsem) ženski polepša dan. Splet ter "lajki" so po mojem mnenju medvedja usluga oddajniku in sprejemniku komplimenta, saj so le v živo so pristni in predvsem osebni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Petra, hvala za tvoj komentar in lep zapis (ter seveda kompliment ;)). opozorila si še na eno zanimivo točko, in sicer da prav ženske težko pohvalijo/mo drugo žensko. le kje so vzroki, najbrž bi težko kar posplošili na neko nevoščljivost ali ljubosumje ...? meni se zdi, da sta zaradi (iskrenega) komplimenta lepši obe strani - tista, ki ga je dala in tista, ki ga je prejela.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala. :) Mogoče prav naše nesprejemanje komplimentov podzavestno vpliva na zavoro pri njihovem dajanju. Se strinjam - tisti, ki da, ima še globje zadovoljstvo od tistega, ki prejme.

    OdgovoriIzbriši
  4. Potrebno je pohvaliti in v kolikor je potrebno taktno izraziti dobronamerno 'opazko'. It slednjih se lahko prav tako veliko naučimo.
    Lepi tulipani, svetilka pa tako oh in sploh ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. se strinjam, saj pravim, sama omenim tudi kakšno stvar, ki bi se jo dalo narediti bolje, vendar sem že nekajkrat zato dobila po 'prstih'. zato kritike bolj kot ne omejujem na situacije, kjer sem po njih izrecno povprašana oz. naprošena :).

    tulipane sem dobila na Valentinovo od svojega valentina, sem jih bila zelooo vesela ;).

    OdgovoriIzbriši
  6. Tina, podpišem zapis. Komplimentov je žal premalo, še ko so jih ne znamo sprejeti (priznam, tudi jaz ne:)), še huje pa je s sprejemanjem konstruktivne kritike, četudi je izrečena zelo prijazno. Ampak se strinjam, da vsake toliko se pa zgodi čudež in smo deležni obojega:)). Bi se pa zagotovo večkrat morali pohvaliti (sami sebe in druge), tega pa res primanjkuje.

    OdgovoriIzbriši
  7. točno tako, Katarina, tudi sebe je treba znat pohvalit! ne govorim o 'fake' napumpanosti, ampak o tem, da smo ponosne (če govorim za ženske) na svoj multitasking doma, v družini in službi, pa da znamo poleg vsega tudi uživati, si privoščiti in se imeti lepo. kajne :D?

    OdgovoriIzbriši