nedelja, 25. november 2012

Vprašanje bralke: Kaj naj si dam zašiti iz žameta petrolejske barve?

Draga Tina,

v trgovini, kjer prodajajo blago, sem videla bombažen gladek žamet v krasni petrolejski barvi. Ker je to ena od barv, ki si mi jo izbrala za mojo paleto pri CMB-barvnem svetovanju, se seveda trudim, da bi je čim več vključila v svojo garderobo; barva mi namreč res pristaja, še posebej, če jo nosim v bližini obraza. Gladek žamet se mi je od nekdaj zdel eden od "žlahtnih" materialov, v katerem si zlahka predstavljam kakšno gospo od 19. stoletja navzdol, čeprav sem v 90-ih imela kar nekaj takšnih oblačil - verjetno je bil takrat v modi. Zdaj ga ne vidim več po trgovinah, zato nisem čisto prepričana v nakup, saj ne bi rada dosegla "vintage" efekta. Šiviljo imam, nimam pa dobre ideje, za kakšen kos oblačila bi bil primeren, da ne bi izpadel preveč "damsko", ampak bi imel vseeno mladosten pridih, hkrati pa bi bil nekaj posebnega. Suknjičev tradicionalnega kroja namreč ne nosim, moj poklic mi omogoča sproščeno oblačenje, svečanih priložnosti pa v mojem življenju ni, zato naj bi bil primeren za vsak dan, ne da bi izpadla "overdressed". Prilagam fotografijo blaga.
Najlepša hvala za odgovor! CMB svetovanje je bilo vsekakor ena boljših naložb, saj so nakupi z barvno paleto redkejši, ko pa se za kaj odločim, bom te kose dolgo in z veseljem nosila. Priporočam tudi ostalim bralkam bloga!



Špela



Draga Špela,
hvala za tvoje vprašanje. Veseli me, da si zadovoljna s svojo paleto in CMB-svetovanjem nasploh. Kot je razvidno iz fotografije, ki si jo priložila pismu, gre za zelo lepo blago iz gladkega žameta v svetli petrolejski barvi. Gladek žamet je to sezono izredno moden, saj ga zasledimo v trgovinah in na modnih pistah v najrazličnejših kombinacijah. Marsikomu bi se ta barva zdela precej 'divja' za večje kose oblačil, vendar kolikor te poznam, imaš sama rada nekoliko več drznosti v oblačenju in k svojim stajlingom pristopaš kreativno ter nikakor ne klasično, saj ti to dopušča tudi tvoj kreativni poklic. Vem tudi, da imaš rada versatilnost in da en kos oblačila vključuješ na različne načine v svoje dnevne outfite. Vse to sem imela v mislih, ko sem razmišljala o tem, kaj bi ti svetovala glede tvojega vprašanja.
Predlagam tri različne možnosti oblačil, ki bi jih lahko dala narediti svoji šivilji iz tega lepega blaga, sama pa boš presodila, če bi kaj od tega dejansko lahko uresničila in nosila. Takoj sem izključila možnost suknjičev, čeprav si zlahka predstavljam čudovit suknjič iz tega blaga.  Najprej mi je padla na pamet enostavna obleka s tričetrt ali dolgimi rokavi, ki bi se končala cca. 15 cm nad koleni in bi jo lahko nosila kot tuniko na ozek džins ali legice. Obleka bi bila rezana ravno ali nekoliko na A in popolnoma enostavnega kroja, vratni izrez bi lahko bil okrogel ali pa ladijski. Enostaven kroj obleke bi ti omogočal, da bi jo včasih lahko skombinirala na zanimiv pas, nosila brez pasu kot oblekico ali nosila pod suknjičem, usnjeno jakno ali jopico. 
 (foto: atticfashion.co.uk, cosstores.com)

Drugi kos, ki sem si ga zamislila, so haremke ali nekakšen križanec med haremkami in jahalnimi hlačami – torej s spuščenim sedalom, od nekje srede stegen navzdol pa ozke. Končale bi se lahko nekoliko nagubano, material namreč omogoča lep padec tkanine, kjer tudi gube in drapiranje ne zavzamejo veliko volumna zaradi same teže tkanine.
(foto: outnet.com, outsapop.com)

Zadnja možnost bi bilo krilo tulipanastega kroja, ki bi se končalo malo nad koleni in zapenjalo s skrito zadrgo zadaj. Krilo bi padalo v gubah od pasu in se proti kolenom zožilo, a ne popolnoma – ni pa nujno; idealen dodatek so žepi na bokih pri stranskih šivih, ki takemu krilu dodajo nekaj nonšalance in dnevnega videza.
 (foto: fashionsizzle.com, polyvore.com)

Vse tri možnosti so izredno nosljive, mladostne in nudijo številne možnosti bolj casual ali elegantnejšega kombiniranja. Upam, da se ti zdijo moji predlogi zanimivi in da sem dala kakšno dobro idejo zate ter za tvojo šiviljo.

3 komentarji:

  1. in jaz ravno te dni razmišljam kaj s črnim žametom. tak, kot sem imela nosečniško obleko s pentljo. morda večerno obleko in kombiniram s čipko po rokavih navzdol?

    OdgovoriIzbriši
  2. me veseli, da je gladek žamet spet v modi, medtem sem se namreč ustrašila, da mi ga prodajo in ga šla kupit :) vsi predlogi so zanimivi, ker pa imam za zimo res veliko oblekic v tem stilu, kril pa tudi, sem navdušena nad haremkami, res si jih zlahka predstavljam. razmišljala sem tudi o kakšnem zgornjem delu, ki ni klasičen suknjič, ampak kakšen bolj športen kroj v stilu usnjene jakne z zadrgo in mogoče kapuco? blago stoji precej trdo, ker je 100% bombaž in bi bilo primerno tudi za kaj takega.
    Petra, tema je kot naročena tudi zate, očitno :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Petra, obleka je sigurno foolproof odločitev, glede pozicije črne čipke pa imaš različne možnosti: rokava, področje dekolteja, hrbet, vertikalni vstavek v področju krila ali pasu, ...

    Špela, tudi jaz si te zlahka predstavljam v takih haremkah, zdijo se mi zelo uporabne. kar se tiče zgornjega dela, bi bila jaknica na zadrgo brez ovratnika v stilu usnjenih jaken sigurno lepa. malce bolj pa sem v dvomu glede kapuce, s katero bi v kombinaciji z žametom hitro lahko dobila zelo športen videz (saj poznaš jopice s kapuco iz pliša, ki jih lahko kupiš povsod) - če pa bi bil to željeni efekt, potem je seveda v redu.

    OdgovoriIzbriši