ponedeljek, 19. november 2012

Nekaj najpogostejših moških vprašanj o slogu

Verjamem, da se zdijo moji moški bralci in stranke pogosto zapostavljeni, saj se na Odglavedopet blogu zelo malo ukvarjam z vprašanji, ki se direktno nanašajo na slog oblačenja za moške. Zato sem se odločila, da bom skušala tu in tam vseeno uvrstiti na spored tudi kakšno objavo, ki bo nagovarjala prav njih (in seveda vse tiste dame, ki skrbite za slog svojih boljših polovic). Danes bom na kratko odgovorila na nekaj najpogostejših vprašanj v zvezi z moškim oblačenjem.


Kakšna so pravila glede nošenja spodnje majice – kakšno naj izberem, da se bo čim manj videla pod srajco?
Spodnja majica se pod srajco ne sme videti, zato je dobro poiskati srajce iz čim bolj neprosojnih tkanin. Dobra rešitev je tudi tanjša majica z okroglim ovratnikom, ki sega točno tako visoko kot ovratnik srajce, zaradi česar se majice sploh ne vidi. Kar se tiče rokavov, naj bo v primeru, da se moški odloči za bel t-shirt namesto klasične bele spodnje majice brez rokavov, t-shirt oprijet in iz raztegljivega materiala, tako se bo namreč oprijel roke in se pod rokavi srajce ne bo videlo nelaskavih kratkih rokavov majice. 

Kako naj kombiniram srajce in kravate? Kakšne srajce in kravate naj kupim, da s kombinacijami ne bom imel problemov?
Najbolj enostavno pravilo je to, da manj kot imajo srajce in kravate vzorcev (v obliki potiskov ali v teksturi blaga), bolj so enostavne za kombiniranje med seboj. Srajce in kravate brez vzorcev so tudi bolj elegantne in formalne od vzorčastih. Če se odločimo za kombiniranje vzorčaste srajce, lahko nanjo vedno skombiniramo enobarvno kravato v eni izmed barv iz vzorca srajce. Če pa sta obe oblačili vzorčasti, pazimo na to, da ne bosta oba vzorca zelo vpadljiva, zelo velika ali zelo barvita; v primeru kravate z nekoliko večjim geometrijskim vzorcem tako izberimo srajco s čim manj vpadljivimi in tankimi črtami. 


(foto: Colour Me Bautiful)

Ali glede srajc s kratkimi rokavi obstajajo kakšna pravila?
Če se malce pošalim, bi lahko rekla, da je pravilo glede srajc s kratkimi rokavi to, da se jih nosi čim manj ;). Kar se tiče formalnejšega kodeksa oblačenja, je srajca s kratkimi rokavi nesprejemljiva. Če sta priložnost in okolje taka, da dovoljujeta biti moškemu brez suknjiča, potem je dopustno, da si v poletnih dneh zaviha rokave srajce z dolgimi rokavi, vendar ne višje od nekaj cm pod komolci. V sproščenem kodeksu oblačenja so pravila manj stroga, vendar je vseeno bistveno lepše in bolj možato videti moškega v srajci z zavihanimi rokavi kot v srajci s kratkimi rokavi. Lepa alternativa srajci s kratkimi rokavi za prosti čas oz. za manj formalne priložnosti pa so tudi polo majice s kratkimi rokavi. 

Kako naj izberem barvo nogavic?
Imamo dve možnosti, in sicer se lahko barva nogavic ujema bodisi z barvo hlač bodisi z barvo čevljev. Bolj kot so nogavice barvno blizu čevljem in hlačam, bolj podaljšajo noge in optično ustvarijo višjo, vitkejšo silhueto. Razen v kreativnem okolju in v poklicih, kjer se dopušča ustvarjalen, 'drugačen' slog oblačenja, načeloma velja, da moški na temne hlače in čevlje ne sme obuti svetlih nogavic. Enako velja za poleti, naj bodo v primeru svetlih, npr. peščenih hlač in svetlejših čevljev tudi nogavice svetlejše barve, nikakor ne črne. 

(foto: stylegent.com)

2 komentarja:

  1. Super vnos!

    Glede spodnje majice pod srajco - verjetno se veliko boljše kot bela obnese spodnja majica kožne barve?

    In vprašanje za naslednji moški članek - ujemanje čevljev in pasu. Pa nasplošno o pasu - je nujen?

    OdgovoriIzbriši
  2. Polona, majica kožne barve je seveda še boljša (po analogiji z ženskimi modrčki, kjer se kožni bistveno manj vidijo pod belimi majicami od belih), a se jih relativno težko dobi, nekaterim moškim pa so tudi ljubše 'crisp' bele.

    hvala za dodatno vprašanje, gotovo pride na vrsto :)!

    OdgovoriIzbriši