četrtek, 5. april 2012

Slovenski Fashion week: poročilo z modne revije


Ta teden najbrž ni nikogar, ki ga moda vsaj malo zanima in ne bi vedel, da je pretekle tri dni v Ljubljani potekal že drugi Teden mode ali Phillips Fashion Week, kot je uradni naziv prireditve. Sama sem si sinoči ogledala modno revijo, na kateri so se predstavili: Tanja Zorn, Draž, Farandula, Almira Sadar, Niti niti ter Maxi. Večina oblikovalcev je v svojih oblačilih predstavila študij pletenine (pravzaprav vsi razen Farandule), zato bi lahko rekla, da je bila pletenina rdeča nit te včerajšnje revije.

Prvi izhod Tanje Zorn je minil v znamenju črnega, sivega in fuksijastega barvnega kolorita ter zadržanih volnenih krojev. Priznati moram, da so največ moje pozornosti pritegnile težave, ki so jih imela dekleta z obutvijo United Nude, saj so se jim čevlji sezuvali, one pa v njih niso hodile suvereno in trdno.




Nobena skrivnost ni, da sem velika oboževalka pletenin Draž, ki so tudi včeraj navdušile z novim konceptom, in sicer, kako z vzorci v pletenini pričarati vtis volnenih tekstur in vrst blaga, kot sta tvid in škotski tartan. Nekateri vzorci so bili abstraktni, drugi povsem geometrijsko pravilni, celoten izhod pa barvit in opremljen z ujemajočimi kapicami.







Izhod Farandule (katere oblačila so mi blizu zaradi njihovega umirjenega, kožno pudrastega kolorita, zanimivih detajlov v obliki drapiranja, oponašanja čipke ter plastenja) ni razočaral s svojimi ženstvenimi, udobnimi, a modno ozaveščenimi silhuetami, kjer se najde vse od plaščev do kostimov ter dnevnih in večernih oblek.






Izhod Almire Sadar se mi je že takoj ob prvih modelih zazdel izredno dovršen v smislu celovitosti celotne predstavitve, saj so manekenke nosile volnene kape in pletene dodatke v pariško modri barvi, hodile pa ob zvokih francoskega šansona. Vsa barvna shema je bila v razponu sivih odtenkov do črne, pri čemer so nekatere silhuete zaradi spuščenih pasov spominjale na dvajseta leta prejšnjega stoletja, spet drugi detajli pa so pričarali v misli pariško ulično modo v obdobju med drugo svetovno vojno.






Niti niti kot zadnji oblikovalski izhod je ponovno pokazal vso virtuoznost Simone Muc, ki s pletilkami pričara kot dih nežne volnene pletenine pa tudi robustne, teksturirane, iz ogromnih zank sestavljene puloverje, pokrivala, torbice ... v katerih se dobro počutijo tako ženske kot moški. Izhod Niti niti je pokazal široko barvno paleto, ki se je ponekod poigravala z barvnimi, svetlostnimi in teksturnimi kontrasti, med katerimi sem si najbolj zapomnila kontrast melancanasto vijoličastega zgornjega dela (debelejša, grobo teksturirana pletenina) ter limetasto zelenega krilca iz tanjše in lažje pletenine.









Menim, da ima naša dežela ogromno oblikovalskega potenciala ter nam nudi napredno, bogato ter nosljivo modno izbiro, zato je skrajni čas, da začnemo slovenske modne oblikovalce (še) bolj podpirati, kupovati in s ponosom nositi njihova oblačila. 

Za konec vam lahko pokažem še delček razgleda, ki sem ga imela s svojega sedeža. ;)



... ter kaj sem oblekla za na modno revijo: obleka SuperTrash, jaknica Bershka, legice Calzedonia, čevlji Bronx (pa še torbo Draž, v kateri sem prenašala izposojen sestrin fotoaparat s 3 objektivi (na koncu sem seveda fotkala le z enim) ter črn trenčkot Max&co).


 Vse fotografije: Tina Martinec Selan.

9 komentarjev:

  1. Pa Almira Sadar, pa Farandula, pa Dražž, ma vsi!! Koliko ustvarjalnosti in sveže energije, ne ostaja le pri potencialu, tu je že Uresničitev!

    Bravo naši! Kapo dol.

    OdgovoriIzbriši
  2. se strinjam z obema, res so dobri in kolikor gledam fotografije s preostalih modnih revij, bi bilo tudi še kaj drugega za 'posvojiti' ;). no, jaz se vedno vračam k Dražu, ki mi je res pisan na kožo, se pa vsekakor spravljam tudi v nakup kakšne stvari od Farandule, ker igrajo zelo na mojo vižo oz. z lahkoto vidim kakšen njihov kos na sebi. predzadnja oblekica s fotk (lososove barve, drapirana) mi je bila včeraj čim sem jo videla tako všeč, da bi jo TAKOJ imela. pa še kaj drugega, vsekakor.
    res se mi zdi, da moramo Slovenci narediti ta korak v svoji glavi in začeti bolj investirati v našo modo. konec koncev, če se nekdo odloči za dražji nakup tuje priznane znamke (Armani kostim, Burberry trenč, LV torbica ipd.), bi s ponosom lahko kupil tudi slo oblikovalce ter jih nosil kot enako dobro 'firmo' :).

    OdgovoriIzbriši
  3. no, jaz se tudi javim za Farandulo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. zanimivo poročilo in zelo lepo outfit. super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Glej glej, šele zdaj mi je potegnilo, da sem Farandulo enkrat fotknila.

    http://www.prostorama.si/blog/dogodki/mesec-oblikovanja-2007.html

    Mi je bila zelo všeč njena jakna takrat!

    OdgovoriIzbriši
  6. Špela, to so pa že pravi arhivski posnetki ;)!

    OdgovoriIzbriši
  7. Draž in Farandula mmmmmmmmmmmmm... bi se našlo veliko zanimivega. Tvoj outfit je pa krasen - kot vedno! :-)

    OdgovoriIzbriši