petek, 20. april 2012

'Midi' dolžine kril

Že nekaj sezon zaporedoma nas tako v ponudbi naših trgovin kot tudi na modnih brveh, televiziji in v drugih medijih spremljajo krila t. i. midi dolžine. Tako jih že lep čas videvamo na znanih ženskah različnih starosti in jih ene bolj, druge pa malce manj uspešno nosijo ter kombinirajo.

(fotografije od zgoraj navzdol: shoppinglifestyle.com, fabsugar.com, onlineshopforclothes.com, lapetite.onsugar.com, flights-of-fab-fashion-fancy.com)

Beseda 'midi' izhaja iz francoščine in pomeni 'srednje'. Gre torej za krila srednjih dolžin, ki segajo od tik pod kolenom do srede meč, včasih celo do zgornjega vrha gležnja. Ta krila so nam znana iz zgodovine do pojava mini kril v šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo namreč nespodobno in nepojmljivo, da bi ženske nosile krila, ki so bila krajša od spodnjega roba kolena. 

(fotografija: 3koningen.blogspot.com)

Dandanašnji ženske nismo več omejene z dolžino kril in jo lahko izbiramo svobodno glede na lastne želje, okus, zahteve in potrebe delovnega mesta itd. Zanimivo pa je, da je dandanes prav ta dolžina krila zelo  zahtevna,  če jo želimo lepo in uspešno kombinirati, saj so krila do kolen ali malce nad njimi običajno za skoraj vse vrste postav dosti bolj laskava in preprostejša za nošenje.
Krila srednjih ali 'midi' dolžin imajo vsa brez izjeme retro pridih ne glede na to, kakšnega modela so, zato obstaja nevarnost, da nas postarajo, če jih kombiniramo preveč klasično ali celo staromodno (razen seveda, če je izrazit retro videz naša želja). Poleg tega prav vsi modeli midi kril optično skrajšajo postavo in predvsem noge (izrazito majhne in drobne ženske morajo še posebej paziti, da jih predolgo krilo navidezno preprosto ne 'požre'). Zaradi obeh navedenih razlogov je dobro poznati nekaj pravil, kako nositi in kombinirati midi krila, da se izognemo zgrešenim outfitom.
Ne glede na to, ali si izberemo midi krilo širšega, morda plisiranega kroja ali pa kar ravno rezano (pencil skirt) krilo, naj bo zgornji del outfita lepo prilegajoč in teliran. Izognimo se širokim srajcam, majicam, širokim in dolgim jopam ali prevelikim puloverjem. Definirajmo silhueto z lepo krojenimi zgornjimi deli, ki naj bodo vsekakor zatlačeni v krilo, najlepše pa izpade, če dodamo zanimiv pas, s katerim poskrbimo za dodatno definicijo področja pasu in poudarimo ženstveno silhueto.


(fotografija: cosmeticsbee.blogspot.com)

Krilo srednje ali midi dolžine skombinirajmo tako, da bo outfit deloval mladostno in sveže, ter se tako izognimo temu, da bi nas navidezno postaralo. Izberimo nepričakovano kombinacijo, npr. srajčno bluzo iz džinsa, vzorčast top, vsekakor nekaj barvitega, modernega. Dodajmo modne dodatke, ki so primerni za naša leta. Izogibajmo se pretirano klasičnim kombinacijam, ki so sicer res prelepo delovale npr. na Grace Kelly za modne trende, ki se k nam vračajo iz preteklosti, namreč velja, da jih je treba reciklirati na sodoben način, ki jim doda nekaj ostrine in modernosti.


(fotografije: thedelicateblog.com, paperdoll.at)

Ne nazadnje izberimo prave čevlje. Tukaj skoraj brez izjeme velja, naj bodo pete visoke, čim višje, da vsaj na ta račun noge optično podaljšamo, saj jim je že dolžina krila po krivici odvzela nekaj centimetrov. Pozimi tako midi dolžine kril kombiniramo z usnjenimi škornji s peto ali z robustnimi salonarji ali gležnjarji s peto, poleti pa s sandalami s paščki, čevlji s polno leto, odprtimi salonarji z visoko peto itd. Verjetnost, da bo krilo midi dolžine, ki smo ga kombinirale s čevlji brez pete (npr. balerinkami ali nizkimi sandalami), na nas izpadlo dobro, je premo sorazmerna z našo telesno višino ter obratno sorazmerna z našo težo. ;)

(fotografija: istarttrends.blogspot.com)

5 komentarjev:

 1. Kako bi sedla taka dolžina na Palčice kot sem sama?

  OdgovoriIzbriši
 2. Petra, nizka višina zna biti problem. na tvojem mestu bi se odločila za čim ožjo pencil skirt in jo kombinirala na ubijalske pete. je pa to eden izmed trendov, za katerega menim, da ga je treba vključiti v svojo omaro po pameti in nikakor ne 'za vsako ceno' ;)).

  OdgovoriIzbriši
 3. So mi všeč midi krila, ampak na naši ulici žal srečaš preveč ponesrečenih stajlingov. Sama imam samo 2 takšni krili, pa še ti dve bolj kot ne samevata v omari.

  OdgovoriIzbriši
 4. ne le na naših ulicah, meni tudi na tujih red carpetih in blogih še zdaleč ni vse všeč, kar se smuka med koleni in gležnji, pa če je še tako moderno. tukaj pride do izraza razlika med modo in (dobrim) stilom - moda je obleči nekaj, kar je 'in', stil pa presoditi, ali ti to tudi paše in vse skupaj gledati z distance glede na svoj slog, postavo, barve, leta.

  OdgovoriIzbriši
 5. Pozdravljeni. Malo pogledujem po trgovinah pa nikakor ne uspem najti kakšnega lepega midi krila na A linijo (hruškasta postava) :). Iščem bolj vintage, flared varianto, ki se konča rahlo pod kolenom. Bi mi lahko svetovali, kje bi takšno krilo lahko našla?

  Hvala. Špela

  OdgovoriIzbriši