četrtek, 30. junij 2011

Ne-barve

Ne-barve pravim tistim barvam, za katere težko določimo, za kakšno barvo pravzaprav gre. Tako to niso ne sivi, ne rjavi, ne roza, ne zeleni, ne vijolični, ... odtenki. Gre za različne odtenke pudraste in bež (za katero vemo, da zaseda vse tone med barvo bele kave pa tam do karamelne), za sivkasto-rozkaste, za svetlejše olivne odtenke, ter za odtenke, ki v sebi nosijo kanček sive, rjave, tudi zlatkaste. Angleščina pozna zelo dober izraz za enega takih odtenkov, za katerega slovenščina nima ustreznega izraza, to je 'taupe'. Skupno vsem tem odtenkom je, da gledano z barvnega stališča niso čisti in jasni, ampak so zabrisani, mehki, celo 'umazani'. V nasprotju z njihovim opisom, ki bi utegnil zveneti ne preveč vabljivo, pa v resnici delujejo zelo sofisticirano; manj nežno ter 'pocukrano' od pastelov ter manj naporno in intenzivno od čistih, živih barv ali črne.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Sama jih imam zelo rada, saj ne le, da mi pristajajo s stališča koloristike, temveč so zelo hvaležni za kombiniranje ter prenesejo vse letne čase in temperature. Ne-barve se tako zelo lepo kombinirajo med seboj in tudi z nekaterimi drugimi barvami: črno (kamor za moj okus zares pristaja le malo število drugih barv), temno sivo, temno olivno, temno modro, belo, džins ...
Še besedica o tem, komu pristajajo ne-barve. Grobo rečeno pristajajo vsem, ki imajo lase pepelnate barve (ki je lahko zelo svetla pepelnata blond pa vse do temno pepelnate blond) ter majhen kontrast med barvo las, kože in oči.

2 komentarja:

  1. Tina, super zapis!
    Tudi meni ne-barve pristajajo, le paziti moram, da niso presvetle, saj me sicer naredijo bledo, medlo.
    Brez taupe senčila si pa sploh ne predstavljam življenja:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Andreja, glede senčila se čisto strinjam!

    OdgovoriIzbriši