četrtek, 23. junij 2011

Kodeks oblačenja na državnih proslavah

Ob jutrišnji proslavi je morda na mestu prispevek o tem, kaj se spodobi obleči za udeležence tega protokolarnega dogodka. Marsikdo se najbrž sprašuje, kaj obleči na proslavo ob dnevu državnosti. Jasno je namreč, da morajo še zlati tisti, ki bodo povabljeni v prve vrste, izredno paziti na kodeks oblačenja, ki pa je za tovrstne priložnosti precej tog in ne dopušča nobenih kiksov.

Tako za ženske veljajo naslednja pravila. Za dame je najvarnejša izbira dvodelni kostim, ko je lahko sestavljen iz suknjiča in krila ali suknjiča in hlač. Material naj bo kvaliteten in plemenit, blago se ne sme mečkati ter ne sme biti preveč kričečih barv ali imeti (vpadljivih) vzorcev. Dolžina krila naj sega do kolen ali malo pod njimi. Dekolte ne sme biti preglobok. Pod krilo spadajo čisto tanke in neopazne najlonke, čevlji pa ne smejo imeti odprte pete ali prstov ter ne preveč visoke pete. Svetuje se nevpadljiv nakit, izognejo naj se velikim, bleščečim kosom ter vpadljivi bižuteriji. Enako velja za pričesko, makeup in izbiro parfuma - vse naj bo okusno in nekričeče, da pa ne bo pomote, popolnoma brez ličil se na taki prireditvi ženska ne sme pojaviti.

(fotografija: fashionparadiseblog.com)

Moški prav tako nimajo posebne izbire. Enako kot pri ženskah, tudi pri njih odpade džins ter kratki rokavi in kratke hlače. Pravzaprav je edina možnost dvodelna obleka temne barve, pod katero obvezno spada srajca z dolgimi rokavi in klasičnim ovratnikom ter kravata nevpadljivih barv in brez vzorcev (razen črt v podobnih tonih). Dopuščajo se manšetni gumbi. Kot obutev pridejo v poštev edino usnjeni čevlji na vezalke v črni, rjavi ali temno modri barvi.

(fotografija: thesavvydivachronicles.blogspot.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar