sreda, 12. januar 2011

Kavbojke

Vse vemo, kako fantastičen je občutek, ko si oblečemo tiste kavbojke, v katerih se počutimo preprosto 'uau'. Sem zagovornica tega, da mora vsaka ženska imeti več kavbojk, ki naj se razlikujejo med seboj po modelu, barvi in namenu, za katere priložnosti jih bo nosila. O kavbojkah lahko govorimo ure in ure, danes pa bomo pogledali, kako lahko na prvi pogled majhni detajli - žepi na zadnji strani - vplivajo na videz kavbojk in naše postave.

Prva fotografija nam prikazuje ustrezno velikost in položaj žepov za konkretno postavo. Zadnjica in boki delujejo sorazmerni, ne preširoki in ne preozki; zadnjica je ravno prav izbočena.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Druga fotografija prikazuje napačne žepe za to postavo. Žepi so prenizki in premajhni. Zadnjica deluje široko, poudari se njena spodnja guba, kar ji doda kilograme.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Tretja fotografija prikazuje še slabši model kavbojk oz. žepov. Žepi so postavljeni bistveno preveč narazen ter mnogo prenizko. Iz zelo lepo oblikovane zadnjice napačne kavbojke tako naredijo široko, veliko, z navideznimi maščobnimi blazinicami na bokih obloženo in potlačeno zadevo. Zelo slaba usluga, skratka, in tega si od kavbojk ne želimo.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Ker se ne da posplošiti, kakšen model kavbojk je primeren za vse ženske, saj različne postave potrebujejo različne pristope in strategije, je nauk zgodbe tak: ne obupajte prehitro in vsekakor poskusite mnogo različnih modelov, barv in dolžin kavbojk, preden se odločite za nakup. Pogosto je potrebnih nekaj odstotkov elastana, da se kavbojke lepo prilegajo ter da se nam na kolenih in zadnjici ne raztegnejo prehitro. Predvsem pa se z vseh strani dobro poglejte v ogledalo; ne škodi, če imate s seboj kritičen par oči, da vam bo druga oseba objektivno povedala, kako vam kavbojke pristajajo.

Ena najgrših stvari, ki jih opažam na ulicah, je t.i. muffin top - ko so kavbojke tako nizke in ozke, da se ženski dobesedno zarežejo v boke in pas, pri čemer se plasti kože bohotijo čez rob kavbojk.

(fotografija: www.collegecandy.com)

Morda ženske mislijo, da jim preozke kavbojke odvzamejo kakšen kilogram. Nasprotno, če pride do 'muffin top' učinka, to doda kar nekaj kilogramov, predvsem pa je izrazito neestetsko. Kupite torej pravo velikost kavbojk in nikakor ne prenizkega modela v stilu Britney Spears ali Christine Aguilere.

(fotografija: marieclaire.co.uk)

Za konec še v razmislek: ker nam trg ponuja toliko različnih možnosti in modelov kavbojk, sploh ni nujno, da so kavbojke videti kot - kavbojke. Lahko imajo popolnoma hlačast videz s posebnimi, zanimivimi detajli. Take kavbojke nam bodo služile dvojno, saj jih bomo lahko nosile na casual kombinacije kot džins, lahko pa kot hlače tudi na formalnejše kombinacije s suknjiči, bluzami, na visoke pete ... Take kavbojke so ponavadi enobarvne, temne, prav nič sprane ali obdelane (strganine, zelenkasti ali rumeni washi, t.i. aged effect) ter imajo za kavbojke neznačilen kroj.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

6 komentarjev:

  1. Najbolj butast model kavbojk ki sem ga kdajkoli videla so Zarine kavbojke, ki so narejene tako, da je spodnja polovica žepa že na na nogi in ne več na riti.
    Ja, preozke kavbojke so res "njami". Skoraj enak učinek imajo kot preozki (zadaj skupaj potegnjeni)suknjiči na teleščkih voditeljic TV dnevnika, ki posledično vse po vrsti izgledajo kot da morajo na dieto.

    OdgovoriIzbriši
  2. Trikrat sem šla gor in dol in se čudila, kako lahko krasna zadnjica postane zavaljena :S
    Super slikovni prikaz! Upam, da jih bo na blogu v prihodnje vedno več.

    No, nazaj h kavbojkam - vedno se mi je zdelo, da je z žepi lahko nek trik, samo kaj ko se sama med nakupovanjem težko pogledam od zadaj. Večinoma se mi zdi nehvaležen tudi aged efekt, če je nekako pocensko narejen. Spomnim se dekleta, ki je nosilo take kavbojke - noge so zaradi spranega svetlejšega dela izgledale "na X" in veliko močnejše kot so bile sicer.

    Sama sem pri nakupovanju kavbojk sicer vesela že tega, da mi pašejo na rit in okoli pasu, da mi ne zlezejo dol, ko se sklonim... Do žepov večinoma sploh ne pridem :S

    OdgovoriIzbriši
  3. Upam, da so prve postale NP ;)

    Sicer je pa zelo dober kritik, če se ne vidite dobro od zadaj, tudi izostreno moško oko :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Vanja, takih pa nisem še videla v Zari, je pa res, da tam kavbojk ne kupujem. meni so take kavbojke z žepi na stegnih namesto na riti še posebej smešne na moških, čeprav so zadnja leta zelo popularne (mladi Italijančki pa sploh ne oblečejo več drugačnih). ne vem, kako ne vidijo, da jim noge optično skrajšajo na 50 cm, da izgledajo kot neproporcionalni pritlikavci :/

    Polona, pas se da zožat, žepe je pa težje predelati ;)
    meni je sicer za bolj funky/športen model kavbojk aged wash čisto všeč, vendar mora biti okusno narejen, to pa je praviloma na kavbojkah, ki stanejo malo več.

    Živa, res so postale NP :D sicer pa izostrenega moškega očesa ni tako lahko najti, še sploh ne takega, ki bi se pustil vlačiti po trgovinah in garderobah ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz imam zelo dobre izkušnje z izostrenim moškim očesom v Zari, mislim da je en prodajalec/asistent, Jan. Mi je že 2x pomagal, tudi z iskanjem oblačil.
    Drugače pa spet super članek!

    OdgovoriIzbriši
  6. Saj jaz jih tudi še nisem videla, mi jih je pa zadnjič prijateljica kazala - pravi da ji odgovarja njihov kroj, žepi pa da jo motijo, zato vedno dolge jopice čez obleče. :)

    OdgovoriIzbriši