torek, 16. november 2010

Kaj obleči na poroko?

Vabilo na poroko nam ponavadi povzroča strašne preglavice. Če se znamo še nekako obleči za bolj svečano službeno večerjo, večjo zabavo ali za pomemben sestanek, pa ob prebiranju vabila na poroko premišljujemo samo o tem, kaj bomo oblekle. Ne le, da ne vemo, kakšno bo tisti dan vreme; poleg tega bo povabljenih ogromno znancev, ljudi, na katere bi rade naredile dober vtis in poleg vsega bomo še na poročnih fotografijah! Več kot dovolj razlogov, zakaj se nam v trenutku zdi, da ne znamo obleči čisto nič primernega.

(fotografija: catwalkqueen.tv)
Kadar imam priliko opazovati poročne sprevode v živo, vedno dobim občutek, da so ljudje iz omare potegnili oblačila, v katerih se absolutno najslabše počutijo. To so tista »zatakmašna« oblačila, ki jih drugače nikoli ne oblečemo, ker to ni naš stil, ker barve niso čisto »naše«, ker nam niso več čisto prav, ker so že malce iz mode, ker se v njih počutimo enostavno nerodno. Pa vendar jih še vedno hranimo ravno za priložnosti, kot je poroka, ko bi se vendar morale ves dan počutiti karseda dobro v svoji koži.

Zato se dame pri oblačenju za poroko držite nekaj nasvetov. Prvič, nikar ne oblecite svojih črnih sintetičnih hlač na rob. Opustite tudi misel na težke črne čevlje z gumo ali že majavo peto, preozke bluze, ki vas stiskajo okrog prsi in imajo pod pazduho že dolgo nazaj vtisnjene madeže od deodoranta. Taka oblačila ne samo da ne sodijo na poroko, ampak sodijo le še v koš za smeti. Izogibajte se tankim najlonkam v odtenku, ki deluje, kot da ste kakšno uro preveč preživele v solariju. Nadalje, črnina se za poroko odsvetuje, povsem neprimerna pa je črnina od glave do pet. Naslednji kiks je ta, da oblečete svojo belo poletno oblekico, zaradi katere vas lahko še kdo zamenja za nevesto. Torej: izognite se črni in beli, pa boste že skoraj na konju.

Kaj torej sploh še preostane? Poroka je priložnost, ko se moramo urediti bolj svečano kot za vsak dan, vendar nikakor ne preveč vulgarno ali vpadljivo. Oblačila, ki oddajajo preveč casual vibracije, so neprimerna, enako tista, ki jih hranimo za obiske nočnega disko kluba. Izberite barve, za katere veste, da vam pristajajo in kroje, ki jih tudi sicer nosite in v katerih se dobro počutite. Glede na to, da se večina slovenskih porok dogaja čez dan, vsaj uradni del (z zabavo, ki se lahko zavleče tudi v nočne ure), pridejo torej v poštev vse vrste oblekic v svetlih barvah; barve so lahko nežne in pastelne, ali pa močnejše in bolj žive.
(fotografiji: bellabeachweddings.com, stylehive.com)
Material je seveda odvisen od letnega časa. Poleti lahko na lahkotno, s cvetličnim vzorcem potiskano obleko skombinirate svetle sandale, čez rame pa ogrnete tanko pašmino iz svile ali kašmirja. Za cerkvene poroke je pomembno, da imamo možnost pokriti ramena in dekolte. Primerni so svetli, prilegajoči se kostimi, v kolikor jih nosite. Primerne so svilene tunike in tanjše hlače iz materiala, ki ima neko dodano vrednost. Velike usnjene torbe pustite doma, za poroko je primerna majhna, okrasna torbica, v katero shranimo le najnujnejše (ključe, šminko, puder, žepno ogledalo, nekaj kovancev).
(fotografije: stylebakery.onsugar.com, nzgirl.so.nz)
Tudi pozimi razmišljajte v smeri svoje barvne lestvice, oblečete lahko tanko volneno ali viskozno obleko, krilo z obrobo in lepo svileno bluzo ipd. Če so oblačila enobarvna oz. brez vidnejših vzorcev, lahko izberete teksturirane ali vzorčaste hlačne nogavice.
(fotografije: bridalwave.tv, bugandbearblog.blogspot.com)
Džins je za poroke neprimeren, razen morda kot lepa, mala džins jaknica, ki jo ogrnemo v primeru večernega hladu. Glede na svečano priložnost, kot je poroka, si lahko privoščite kakšen svetleč kos, vendar ne pretiravajte s količino, saj lahko hitro izpadete vulgarno. Tako se lahko svetlikajo le uhani ali lasna sponka, lahko pa ima svetleče nitke vpleten vaš šal, kakšna druga pletenina ali pa izberete torbico oziroma čevlje iz usnja s kovinskim sijajem.
(fotografije: polyvore.com, wardrobe911.com)
Lasje naj bodo naravni, a urejeni, vendar brez pretiranih količin utrjevalca za lase. Ličila so obvezna, a ne pretiravajte – vaše vodilo naj bo, da boste izgledale podobne same sebi, le nekoliko boljše.

1 komentar: