petek, 5. november 2010

Starejše gospe in njihovi stilski kiksi

Oblačenje, ki je primerno starosti, je pogosto trd oreh, tako vsaj lahko zaključi človek ob opazovanju naključnih mimoidočih različnih starosti. V tem prispevku vzemimo pod drobnogled starejše gospe, naj bo starostno obdobje od 55. - 60. leta dalje. Sama opažam nekaj najpogostejših stilskih napak, ki jih gospe v teh letih počnejo. Vsekakor razumem, da je pri starejših gospeh pogosto prisotna ne ravno najvišja pokojnina, pa vendar se da za enako denarja obleči lepo, stilsko in okusno.

Trajna.
Ne morem si kaj, da ne bi na prvo mesto postavila kratkih las in obvezne spremljevalke - trajne (ondulacije). Poznam argument, ki ga gospe navajajo v obrambo tej železni spremljevalki upokojenske ženske populacije. Argument je sledeči: da ta frizura daje urejen videz, dolgo zdrži in zahteva minimalno domačega urejanja in vzdrževanja. Mene ti argumenti ne prepričajo. Sivi lasje imajo lastnost, da so debelejši in trši od las drugih barv, poleg tega se v starosti lasje ponavadi manj mastijo ali pa sploh ne. Torej bi lahko gospe izbirale med širokim naborom drugačnih frizur (kratki lasje na mnogo načinov, lasje do brade, paž, ali še daljši lasje, v kolikor lastnici ustrezajo). Trajna pristaja le redkim damam (da ne rečem celo nobeni) in prispeva k nelaskavi uniformiranosti upokojenk, poleg tega pa postara in odvzame ves osebni stil.

(fotografija: www.garancedore.com)

Flis.
Presenetljivo veliko starejših žensk menjavanje sezon z vmesnimi temperaturami premosti kar s flisom. Namesto prehodne jaknice, suknjiča ali tanjšega plašča videvam mnogo gospa v tem zelo športnem, pogosto prevelikem in (razen za sprehod v naravi) nikakor primernem kosu oblačila. Ponavadi je kombinacija flisa z »nobel« hlačami na rob in usnjeno torbico s kratkim ročajem naravnost smešna.

Predolga in preširoka oblačila.
Nikjer ne piše, da oblačenje v jeseni življenja pomeni brezoblična, prevelika oblačila nedoločljivih barv. Zakaj bi takrat, ko imate končno spet nekaj časa zase, svoje življenje in svojo garderobo popolnoma zapustili in se predali malodušni sivini?? Problematična so kar vsa oblačila, od bluz preko kril do plaščev. Problem kril in plaščev je tudi dolžina, saj gospe nerade kažejo noge, pa vendar tako popularna dolžina do srede meč (ali še dlje) ne naredi nogam popolnoma nobene usluge. Krilo in plašč izpadeta dosti lepše in bolj prefinjeno, če bosta pri starejših gospeh zavzemala dolžino malce pod kolenom, kar pomeni največ 2-3 cm pod kolenom. Kostime, bluze in ostala oblačila pa bo izkušena šivilja lepo in primerno zožala; nova, malce bolj poudarjena silhueta vam bo odvzela kar nekaj kilogramov in tudi let.

(fotografija: thesartorialist.blogspot.com)

Premalo domišljije in uporabe barv.
Oblačila živahnih barv lahko pri starejših gospeh delajo čudeže in jim zaradi sivih las pogosto tudi prekrasno pristajajo. Barve vplivajo tudi na razpoloženje, zato se boste počutile povsem drugače, če boste namesto rjavega ali sivega puloverja raje izbrale kakšno izmed bogatih barv draguljev: kraljevsko modro, smaragdno zeleno, globoko rožnato, rubinasto rdečo, ... Enako velja za rute, šale, bluze in seveda nakit! Prednosti določene starosti so v tem, da lahko ženska zelo lepo nosi tudi materiale, ki bi jo prej postarali: brokat, žamet, svila, ... Dajte si duška s plemenitimi materiali v bogatih barvah, zraven pa nadenite okrasno ogrlico ali velik prstan.

(fotografiji iz knjige Trinny&Susannah: The Body Shape Bible)

Ni komentarjev:

Objavite komentar