sreda, 10. november 2010

Stil mladih

Ob opazovanju mlade populacije in njihovega stila sem pogosto začudena, kako malo se mladi razlikujejo med seboj, čeprav si verjetno mislijo, kako so unikatni. Če govorim o srednješolski populaciji, opažam pri oblačenju in njihovem stilu nasploh dva ekstrema.

Na eni strani je ekstrem izjemne urejenosti in poudarjanja seksualne privlačnosti, kar dekleta kažejo z dolgimi (pogosto umetno podaljšanimi) lasmi, umetnimi nohti, ozkimi oblačili ter precejšnjo količino ličil. Še najbolj pri tem stilu zbode v oči dejstvo, da imajo punce tudi sredi zime odpete svoje zelo kratke puhovke, da se vidijo globoki dekolteji, med kratkim puloverjem in nizkimi, kot koža ozkimi kavbojkami pa zeva vsaj 10, a raje 20 centimetrska plast gole kože. Nič nenavadnega ni, če se skozi oblačila vidijo obrisi spodnjega perila, ki je pogosto v kontrastni barvi, tako npr. ven iz svetlih hlač (nalašč) gledajo črne tangice. Morda zelo stimulativen pogled za najstniške fante, za vsakogar s kančkom okusa in smisla za estetiko pa je vse skupaj popolnoma zgrešeno.

(fotografije: whymoda.blogosphere.it, thisnext.com)

Drugi ekstrem so mlada dekleta, ki gojijo gotski stil neurejenosti, ki se lahko skriva za izrazi emo, punk, ali kaj drugega; lahko pa nič od naštetega. Gre za oblačila temnih barv, pogoste tetovaže ali piercinge, skoraj obvezno na črno pobarvane lase in obraz, ki zaradi gotskih ličil deluje bolno ali celo grozljivo. Če je značilnost pred tem opisanega stila ekstremna urejenost, poudarjanje ženske postave in seksapila na prvo žogo, je značilnost neurejenega stila ta, da je aseksualen in od zadaj, pogosto pa tudi od spredaj težko razločimo, kakšnega spola je sploh dotična oseba.

(fotografije: womanhairstyles.net, emo-hair-cuts-styles.blogspot.com)


Pri mladih dekletih pogrešam urejenost z okusom, ki bi poudarila dobre točke in atribute ter zakrila pomanjkljivosti – ne s pretiranim razkazovanjem svojega telesa, vendar z dobro mero estetike in mešanice klasičnih zakonitosti dobrega oblačenja z dodatki mode aktualnega sveta.
V določeni meri punce v tem oziru precej dozorijo sočasno z začetkom študentskega življenja, saj je med študentsko populacijo že mogoče opaziti veliko okusno in lepo urejenih študentk. Opažam le preveliko uniformiranost oz. bojazen, da bi preveč izpadale iz svoje populacije, zaradi česar se pogosto skrijejo v sivo povprečje s kroji in barvnimi kombinacijami, ki so množično sprejete ter zastopane na ulicah. Tipičen primer tega pozimi so neizogibne, v škornje zatlačene ozke kavbojke, daljši pulover ter temen plašč ali puhovka; ste morda tudi opazili, kako redko mlade dame teh let oblečejo krilo?


Če se dotaknem še stila mlajših fantov, tudi tu lahko opazim dva ekstrema, in sicer na eni strani neurejenost grunge videza (pomislimo samo na neoprane kavbojke, brezoblične kariraste srajce ali puloverje ter mastne lase), ki mlademu moškemu odvzame vso privlačnost in v nas vzbudi le neskončno željo, da bi njega in njegova oblačila čim prej oprale na čim višji temperaturi. Pogosto fantje svoje postave skrivajo za izredno širokimi kavbojkami, prevelikimi puloverji in supergami; z vsem skupaj ni nič zelo narobe, je pa to zelo športen in precej neopazen videz, kjer so si fantje v končni fazi podobni kot jajce jajcu.

(fotografije: theurbangent.com, justjared.buzznet.com, thisnext.com)

Na drugi strani pa je pretirana urejenost, pred desetletjem rezervirana le za istospolno populacijo, sedaj pa temu že nekaj let rečemo »metro(seksualni)« stil. Gre za fanta, ki je bolj urejen, negovan, dišeč in skrbneje oblečen od svoje izbranke, kar pa mi spet da misliti, ali mu to ponovno ne odvzame njegove moške privlačnosti in ga naredi preveč podobnega - naši najboljši prijateljici.

(fotografije: men-a-men-fashion.blogspot.com, fashiontribes.typepad.com, ayushveda.com)

3 komentarji:

  1. Pri subkulturah gre ravno za to, da se "kontrira" vsemu, ne najdem pravega izraza...normalnemu(?). Tako, da ne moreš pričakovati, da si bo rockerska, metalska, gotska...najstnica obula rožnate balerinke in kiklco na volančke. ;) Verjetno bi se raje v zemljo ugreznila.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lara, se strinjam. jaz gledam na vse predvsem s stališča estetike in dejstvo je, da je dosti bolj estetsko pogledati "normalno" (če vzameva ta izraz, čeprav najbrž ni najboljši) urejeno mlado žensko (ali pa moškega!) kot pa v skrajnosti priteran stil kakšne subkulture.

    OdgovoriIzbriši