nedelja, 17. oktober 2010

Osnovna pravila moškega stila

Je že res, da je moškim v svetu oblačil - in stila nasploh - lažje kot ženskam. Potrebujejo manjše število oblačil, manj različnih vrst oblačil (krila, obleke, različne vrste zgornjih delov ipd. takoj odpadejo), manj čevljev, prav tako sem jim (vsaj v večini primerov) ni potrebno ukvarjati še z usklajevanjem nakita, frizure in makeupa. Ker pa ima vsaka medalja dve plati, je tudi pri moškem oblačenju ena slaba stran, in sicer manj manevrskega prostora. Kjer imamo ženske veliko možnosti za izražanje skozi oblačila ter za prilagajanje različnim dnevnim situacijam, moškim na koncu ostane precej manj izbire. Vseeno pa mora tudi moški (ali njegova izbranka, če ona izbira oblačila zanj) poznati nekaj osnovnih »pravil«, ki ga bodo vodila do dobrega osebnega sloga.


  • Poznavanje svoje postave

Vsak človek ima na svoji postavi dobre in slabe točke. Namen dobrega oblačenja je, da poudarimo atribute in skrijemo ali vsaj zakrijemo pomanjkljivosti.


Zelo visok moški pogosto težko najde dovolj dolge hlače, suknjiče z dovolj dolgimi rokavi in podobno. Če je poleg višine še zelo vitek, se lahko hitro dozdeva, da oblačila na njem visijo, kot bi bila brez oblike. Ključ do uspeha je v prileganju telesu, pri čemer naj oblačila ne bodo preveč ozka, nikakor pa ne smejo biti preširoka ali ohlapna. Zagato s preširokimi hlačami in suknjiči lahko hitro reši dober krojač ali šivilja. Zelo vitki lahko z lahkoto oblečejo več plasti oblačil naenkrat, tak primer »casual« stila je plastenje srajce, tanjšega puloverja in žametnega suknjiča. Zelo visoki moški morajo paziti tudi na to, da ne delujejo preveč stebrasto. Če želijo nekoliko omiliti videz »visoke palice«, se lahko poslužijo vzorcev na zgornjem delu oblačila (npr. črtast pulover) oziroma naj se ne oblečejo od glave do pet v isto barvo, ampak naj bo pulover drugačne barve od hlač ipd.


Močnejši moški si, nasprotno od visokih in suhih, želijo z oblačenjem navidezno izgubiti kakšen kilogram. Temeljna pravila za to so: izogibanje horizontalnim črtam in izrazitim, velikim, pisanim vzorcem na srajcah; izogibanje debelim, težkim tkaninam (namesto debelega puloverja bo boljša izbira tanka, fina pletenina v mešanici volne in bombaža); podaljševanje linije vratu s srajco, ki ima ostro prirezan ovratnik ter s puloverji na V; podaljševanje silhuete z oblačili v podobnih, relativno temnih barvah (črna, temno siva, temno modra, temno zelena, temno rjava, ...). Izogibajo naj se pulijem, ker navidezno dodajo kilograme in vizualno skrajšajo vrat. Močnejši moški naj pri izbiri jaken in plaščev pazijo na njihovo dolžino, saj se jakna ne sme končati na najobilnejšem delu telesa; če je to na primer trebuh, naj jakna ali suknja sega vsaj do bokov, lahko pa tudi do sredine stegen ali do kolen.


Majhni moški morajo paziti na dolžino srajc, v kolikor jih nosijo tudi izven hlač – v tem primeru srajca ne sme segati pod boke. Izogibajo naj se dolgim plaščem, ker jih bodo vizualno skrajšali, ter preširokim oblačilom iz enakega razloga. Oblačila naj se lepo prilegajo, a ne pretesno in naj ne bodo preširoka. Odsvetujejo se zelo pisani, živobarvni vzorci, saj le-ti lahko delujejo, kot da smo oblačila kupili na otroškem oddelku. Hlače naj bodo take dolžine, da zadaj segajo do konca podplata čevlja in niti centimeter višje ali nižje. Zelo široke hlače postavo skrajšajo in razširijo, zato za majhne moške niso najboljša izbira.


  • Odločitev za slog in osnovni kosi v moški garderobi

Najpomembnejši dejavnik pri odločitvi za določen slog je zagotovo poklic moškega in njegov življenjski slog. Sam bo najbolje vedel, ali njegova služba zahteva obleko, srajco in kravato, ali pa, nasprotno, takega službenega »dresscoda« ni. Nekatere službe imajo zelo strog pravilnik oblačenja in nikakor ne tolerirajo kavbojk, casual puloverjev, jop na zadrgo, s kapuco in podobnih oblačil. V tem primeru je potrebna investicija v dve ali tri sezonske obleke (npr. 2 zimski, 1 prehodna, 2 poletni iz tanjšega materiala) ter vsaj 10 srajc in 5 pripadajočih kravat. Tistim z manj strogim službenim bontonom oblačenja so tovrstne investicije prihranjene, saj so njihova »službena« oblačila takorekoč enaka tistim za popoldanski čas. Ti potrebujejo nekaj parov kavbojk ali hlač iz blaga, en ali dva para žametnih hlač, nekaj srajc ter lepših puloverjev ali jop. Nikakor ne škodi tudi suknjič ali dva, en za vsakodnevno nošenje (npr. iz rebrastega žameta) in en iz finejšega materiala, ki ga bo moški lahko oblekel za obisk gledališča, svečano večerjo, kot gost na poročni zabavi, ...

Vsak moški, ne glede na vrsto službe, potrebuje tudi nekaj različnih vrst vrhnjega oblačila, pri čemer je v omari nujna prehodna jakna (ki je lahko trenčkot, usnjena jakna ali suknjič iz tanke volne) ter volnen zimski plašč do kolen. Poleti pa lahko nosi tanjši lanen suknjič, bombažno jakno ali jakno iz džinsa.

Čevlji, majice in ostalo kupuje po potrebi. Za dober slog bo moški pozimi nujno potreboval tudi lepše (usnjene) rokavice in tanjši volnen šal. Poleti naj se, kolikor se le da, izogiba kratkim hlačam in tričertinskim hlačam (sploh slednje so po mojem mnenju pravi »modni zločin«, a o tem kdaj drugič), namesto njih so zelo lepa, elegantnejša in bolj laskava opcija dolge tanke lanene ali bombažne hlače. Kadar brez kratkih hlač ne gre (izleti, dopust, popoldanski napol športni dogodki in hobiji), naj te nikoli ne segajo bistveno nad kolena, ampak naj bodo t.i. »bermuda« dolžine.


  • Odločitev za barvno paleto

Moškim, ki imajo hladen podton kože (bolj roza kot rumen), so izrazito ali zmerno svetlopolti, imajo blond, pepelnate ali hladne rjave lase ter hladen odtenek oči (modre, sive ali zelene), praviloma bolj pristajajo hladne barve oblačil. To so tiste, ki izgledajo, kot da bi imele primes modre ali vijolične. Take barve so: vsi odtenki modre, živo in temno gozdnato zelena, siva, hladna vijolična, hladni odtenki rdeče (višnjeva), hladna sivo-bež (barva kamenja ali peska).

Moški s toplim podtonom kože (rumenkast), tisti, ki imajo temnejšo polt, kostanjeve ali temno rjave do črne lase ter rjave oči, bolj pristajajo tople barve. Tople barve so tiste, ki izgledajo, kot bi bile zmešane z rumeno ali oranžno. Take barve so: večina odtenkov rjave, topla rdeča, oranžna, topla rumena, vojaško zelena, petrolejno modro-zelena, vijolična v barvi melancane, topli smetanasti in kavni odtenki. Pristajajo jim tudi temno modra in črna ter temnejši odtenki sive.

Preprosto vodilo za dober barvni efekt je barva oči. Če so oči moškega modre, zagotovo ne bo zgrešil z enakim modrim odtenkom puloverja, šala ali srajce; enako velja za zelene in sive oči. Tistim z rjavimi očmi bodo poleg rjavih odtenkov puloverjev in šalov skoraj zagotovo pristajali tudi opečnati zgornji deli ter ves razpon ognjenih odtenkov.


(vse fotografije so z vira www.google.com)

5 komentarjev:

  1. Moj kima da so tričert hlače zločin in da so bermuda edina prebavljiva dolžina kratkih hlač za prosti čas. Žal se premalo moških tega zaveda. :)
    Pri oblekah (če se nosijo vsak dan) pa je idealno vsaj 5 za sezono, priporočam pa, da se kupi dvoje hlač ker se le te precej prej uničijo kot suknjič.

    OdgovoriIzbriši
  2. moj pa ima dvoje tričetrt hlače in nič grozno ne izgledajo ;) me zanima, zakaj naj bi bile zločin?
    in kaj se torej priporoča moškim z zobotrebčastimi nogami brez meč, če se vendarle poleti ne bi radi kuhali v dolgih hlačah?

    OdgovoriIzbriši
  3. Končno je nekdo napisal, da kratke hlače ne smejo segati bistveno nad koleni. Kako grozno je, ko moški poleti navlečejo zelo zelo kratke hlače, take kot so kopalke, ki segajo nekje do maksimalno sredine stegen. In potem se v silni poletni vročini razkomotijo, da jim skoraj kaj ven pade :S
    GROZA!

    Moj totalno neproporcionalen v.d. mož bi potreboval kak modni navdih. Ne da se ne oblači modno in primerno, daleč od tega. Ljubi obleke. Samo se mi zdi, da je ali preveč vkalupljen v sistem največ 2 barvi, ali pa potem obuje nogavice povsem neprimerne (ali pa le jaz mislim, da so neprimerne;)).

    Vem, da bi lahko dal več iz sebe. Samo ga težko prepričam, čeprav vsake toliko polinkam Sartorialista.

    Poleg višine imava težavo tudi z neproporcionalnim telesom. Razpon rok ima npr. kakih 10 cm več kot je visok. Posledično so vsi suknjiči prekratki. Težavo reši s podaljšanimi modeli, ki jih nato da še dodatno podaljšati pri šivilji.

    Predlagam vnos z zanimivimi moškimi stili, sploh v oblekah!

    Blazno kul se mi zdi, če moški razvije nek svoj stil, ali pa klasiki doda nekaj posebnega. Npr. nekje sem videla gospoda, ki je imel k povsem klasični obleki (stilsko dovršeni, seveda) živo rdeče nogavice, ali pa npr. rokavice, ki niso standardno črne.

    OdgovoriIzbriši
  4. Polona, hvala za feedback in predloge. bom razmislila, problem je predvsem v foto materialu. strinjam se z zadnjim odstavkom, zelo.

    Špela, osebno so mi potem za poleti dosti bolj všeč nobel bermuda hlače (npr. Bugatti ima lepe modele za zmerno ceno) - da ne bo pomote, še vedno imajo žepe ipd, ampak so iz solidnega materiala in v solidnih barvah, pa res lepo padejo po riti in stegnih. Odkrito povedano, jaz še nisem videla moškega v 3/4 hlačah, ki bi izgledal vsaj spodobno, kaj šele ok (pa so zelo popularne). Nikoli ne naredijo čisto nobene usluge postavi in moškim nogam, ne glede na to, kako (ne)mesnata in (ne)kosmata so meča. In nenazadnje, ne vem, zakaj bi se odločil za to najmanj laskavo opcijo, ko so vendar bolj vroče od bermud in ne bistveno hladnejše od dolgih lanenih hlač.

    OdgovoriIzbriši