četrtek, 28. oktober 2010

Pulover

Večinoma gledamo na puloverje kot na oblačilo, ki je primerno za šport, rekreacijo in prosti čas. Vendar je lahko pulover tudi popestritev službene garderobe in to velja tako za moške kot tudi za ženske.

Moški pulover, ki je primeren za službo (z določeno dress-code), mora izpolnjevati naslednje pogoje. Material mora biti zelo tanek volnen, mešanica volne in kašmirja ali pa zelo tanek viskozno-bombažen. Način pletenja naj bo čim drobnejši, da se ne vidi zank in vozličkov ter da roka po površini gladko zdrsi. Patenti ob izrezu (ki je lahko okrogel ali manjši V) naj bodo ozki in neopazni; širok patent puloverju takoj doda športno komponento. Poudariti je treba, da so pri barvah najvarnejša izbira temne barve; če služba dovoljuje, lahko tudi živahnejše, a v tem primeru naj bo pulover strogo enobarven in brez vzorcev. Nasploh velja, da je za službene priložnosti vzorec na puloverju odsvetovan; če že, naj bodo to zelo neopazne črte ali rombi med seboj podobnih in nekontrastnih barv.

Tak pulover lahko moški nosi na lepe hlače in srajco, kadar pa je mraz, ga lahko plasti tudi čez srajco in nato čezenj obleče še suknjič.

(fotografije so z: xamax.ie, styleceo.com, wholesaleun.com, argylesweatervests.net, tweedandvelvet.com)

Pri ženskah je pulover lahko zanimiva popestritev službene garderobe in kot tak alternativa bluzi, suknjiču ali jopici. Lahko ga oblečemo na hlače ali krilo. Nekaj pravil, ki smo jih navedli pri moških puloverjih za službene priložnosti, velja tudi za ženske. Izogniti se je potrebno športnemu videzu puloverja, pazimo pa na to, da so patenti čim ožji ali da jih sploh ni; da je pletenje drobno in fino; da je material tanek; da je pulover brez vzorcev ali pa so le-ti drobni in neopazni. Trgovine sploh za zimsko sezono ponujajo zelo lepe, elegantne puloverje, pri katerih pa je skoraj obvezen nek nenavaden detajl, ki pulover naredi eleganten in poseben. To so lahko vstavki iz svile; izrez, obšit z drobnimi bleščicami; asimetričen izrez; nabrani rokavi ipd. Vitke ženske z manjšimi prsmi si lahko privoščijo tudi zaprte izreze, medtem ko je pri velikih prsih ali širšem zgornjem delu treba paziti, da je izrez večji, lahko okrogel ali pa globok V. Tudi tukaj velja, da naj prednjačijo globoke, temne, umirjene barve in plemeniti materiali.

(fotografije so z: shareclothing.com, gd-wholesale.com, kaboodle.com, thesartorialist.blogspot.com, fashionparadiseblog.com, polyvore.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar