petek, 15. oktober 2010

12 kosov, ki jih morate imeti v svoji omari

Ne glede na sezonske trende, smernice in muhe enodnevnice modnega sveta, opažamo v revijah, na rdečih preprogah in v stilsko obarvanih knjigah nekatere kose, ki se nosijo desetletja brez večjih sprememb v krojih in so zato brezčasni. Za te kose lahko rečemo, da tvorijo temelje ženske garderobe. Ne le, da so hkrati klasični in modni, ponujajo tudi številne možnosti kombiniranja med seboj, z enim ali dvema kosoma po zadnji modi pa jih lahko naredimo tudi zelo aktualne. Govorimo o tistih 12 kosih, ki bi jih v svoji omari morala imeti vsaka ženska. Prav mogoče je, da boste med branjem ugotovile, da imate večino že doma, morda pa boste dobile kakšno novo idejo, kako s preudarnim nakupom vnesti v svojo omaro nov kos, ki vam bo služil leta. Za spodnje kose lahko rečemo, da se zanje splača odšteti malce več denarja, saj se pri njih kvaliteten material in dobra izdelava zares obrestujeta. Nenazadnje, če imate pomisleke in se vam bo zdelo, da bi bila ženska v spodnjih kosih kot jed brez začimb – sicer prebavljiva, a dolgočasno predvidljiva – vedno lahko dodate svoje osebne dodatke tu ali tam in na ta način naredite svoj outfit unikaten. Zagotavljamo vam, da boste ob upoštevanju spodnje »kapsule« za oblačenje vedno izgledale urejeno, šik ter (kot temu rečejo Američani) »like a million bucks«.

  1. Temne kavbojke

Klasično rezane kavbojke iz temnega džinsa so nepogrešljiv del garderobne omare vsake ženske. Zaradi kroja, ki naj bo raven ali pod kolenom rezan čisto malo navzven, so uporabne za mnoge priložnosti – če boste k njim dodale salonarje z visoko peto in klasičen suknjič, jih lahko oblečete tudi za v službo; zvečer dodate odprt svilen top in bleščičasto torbico ter ste pripravljene za večerno zabavo. Idealno je, da so čimmanj sprane, tak par bo namreč resnično primeren tudi za bolj uradne priložnosti, kot je služba. Dodatek elastana je ključ do popolnega prileganja brez gubanja ali neprijetnega raztegovanja na strateških mestih. Verjetno ima sicer večina med nami v omari več kot le ene kavbojke; velja pa si zapomniti, da vam bodo ene kavbojke, če bodo le-te izbrane skrbno in se vam bodo popolnoma prilegale, zaradi svoje versatilnosti odtehtale več kot troje kavbojke, od katerih vam vsake pristajajo le napol.


  1. Trenčkot

Trenčkot ali dežni plašč je kos, ki vas ne bo le rešil iz marsikatere sezonske zagate, temveč se uvršča med brezčasne kose, ki so vedno moderni in vedno elegantni. Izberite kroj, ki bo rezan klasično, idealna dolžina je do kolen, saj ga boste tako lahko nosile ne le na kavbojke in hlače, ampak tudi na večino kril. Najbolj razširjena in najbolj osnovna paleta zavzema vse od barve bele kave pa do temno karamelne. Skoraj enako hvaležen bo tudi črn trenčkot, v kolikor ga boste poživile z dodatki (pašmino, torbico) v barvah, ki vam pristajajo. Pod njim lahko oblečete skorajda karkoli – od tanke oblekice do volnene jopice, zato je trenčkot zares uporaben kos, po katerem lahko posežete skorajda v vsakem letnem času in nikoli ne boste zgrešile. Trenčkot se čisti v kemični čistilnici, kjer naj vam ga po vsakem čiščenju ponovno impregnirajo.


  1. Temen suknjič

Lepo teliran suknjič temne barve (črn, temno siv, tudi temno moder ali res temno vijoličen) je kos, ki ga lahko kombinirate takorekoč neomejeno. V toplejših dneh in poletnih večerih ga ogrnete čez lahek top ali bluzico brez rokavov; spomladi in jeseni ga nosite kot jaknico čez bluzo ali tanjši pulover; pozimi pa vas bo grel pod plaščem. Za večerne priložnosti ga lahko skombinirate na malo črno obleko, črne hlače ali krilo kot žensko varianto smokinga. Najboljši material je kombinacija volne in kašmirja oz. za lažjo varianto kombinacija bombaža in svile (lahko z dodatkom volne). Da bo suknjič res brezčasen in bo laskal vaši postavi, izberite enorednega z enim ali dvema gumboma. Suknjič se mora lepo prilegati telesu; bodite pozorne na to, da vam je popolnoma prav v ramenih, da so rokava dolga ravno do konca zapestij ter da ni ne preozek ne preširok (ko je gumb zapet, gumba ne sme zategovati, suknjič pa se ne sme razpirati ali gubati). Prevelik suknjič deluje brezoblično in zanemarjeno, premajhen pa ne bo dajal klasično urejenega videza, ki ga želimo.


  1. Hlače

Ne glede na to, ali ste ljubiteljica hlač ali kril, v svoji omari potrebujete en par boljših, klasično krojenih hlač, ki jih boste lahko nosile za v službo in za svečane priložnosti. Izberite kroj, ki pristaja vaši postavi, velja pa, da večini žensk najbolj pristajajo ravno rezane srednje široke hlače na rob s pasom, ki ni ne prenizek in ne previsok. S temno sivo ali črno barvo ne morete zgrešiti, vsekakor izberite tisto barvo, ki jo boste lahko najbolje kombinirale z ostalimi kosi v vaši garderobi. Najbolj optimalen material bo kombinacija volne z malenkost svile, tudi dodatek manjšega procenta sintetike ni napačen, saj se bodo tako hlače manj mečkale in bodo bolj odporne. Izognite pa se v celoti sintetičnim hlačam, ki ne le izgledajo ceneno, ampak vam tudi nudijo občutek savne ves dan. Pazite, da material ne bo predebel, tanjše volnene hlače pa resnično lahko oblečemo kadarkoli, razen poleti. Hlače na rob lahko pozimi kombinirate na jopice, pulije, puloverje in plašče, jeseni na usnjeno jakno, za večerne priložnosti pa na svileno bluzico in odprte sandale.


  1. Bela srajca

Brez popolnoma preproste, takorekoč moške bele srajce pač ni ženske garderobe. Bela srajca naj bo bombažna z dodatkom elastana, saj se vam bo tako lepše prilegala in manj mečkala. Srajca mora biti telirana ob telesu, ovratnik pa ne sme biti ne premajhen ne prevelik. Gumbi so beli in jih, kadar jih zapnemo, ne sme popolnoma nič vleči narazen. V kolikor se vam to dogaja na predelu prsi, vam srajca ni dovolj velika, ali pa nosite napačen model in številko modrčka. Bela srajca izgleda profesionalno na temen kostim ali pod brezrokavnik ali pulover na V ter sproščeno elegantno na temne kavbojke in suknjič ali usnjeno jakno. Poleti lahko rokave zavihate, dekolte pustite bolj odprt in dodate nekaj nizov ogrlice ter ste tako pripravljene za koktajl. Pazite na to, da pod belo srajco nosite perilo kožne barve. Prav tako uporabljajte deodorant, ki ne bo puščal rumenih madežev pod pazduho. Ko se le-ti pojavijo, poti nazaj ni več in potreben bo nakup nove srajce.


  1. Pulover ali jopica z izrezom na V

Tukaj pravzaprav ni nobene večje filozofije. Tanek puloverček ali jopica na V v barvi, ki bo pristajala na večino ostalih kosov vaše omare, je »a must-have«. Za toplejše mesece se najbolj obnesejo bombažno viskozne mešanice, za pozimi volna ali, če si želite kvalitete, ki vas ne bo pustila na cedilu mnogo let, kašmir. Tako jopico ali puloverček lahko kombinirate dobesedno neomejeno: nosite jo samo ali čez majico, srajco; samostojno ali pod plaščem, suknjičem, jakno; zapeto ali odpeto, prepasano ali zavezano okoli ramen. Prepustite domišljiji prosto pot in si dajte duška z živimi barvami tudi za službene priložnosti.


  1. Usnjena torba

Ni brez podlage rek, da lahko modni dodatki, kjer s čevlji torbica nesporno kraljuje, »make or break an outfit«. Tako lahko z dobro, kvalitetno, ravno prav vpadljivo torbico tudi popolnoma preprost outfit, kot so kavbojke in majica, dvignemo v stilske višave. Pri torbicah morda še bolj kot kje drugje velja, da je cena do neke mere sredstvo, ki zagotavlja kvaliteto in šik izgled; seveda pa še vedno govorimo o cenah v meji normale in ne o vratolomnih zneskih. Pri torbicah že dolgo velja, da je »posebno« postalo normalno, zato si omislite obliko in barvo, ki naj ne bo dolgočasno predvidljiva, ampak vpadljiva na okusen način. Prav tako sploh ni nujno, da se na torbici že od daleč svetijo logoti znanih oblikovalcev. Očarajte z odtenkom, ki bo poživil sicer klasičen kolorit vaše omare, npr. višnjevo rdečim, vijoličnim, smaragdno zelenim, zlatim ... Torba naj bo v proporcu z vašo višino in velikostjo; izberite prostorno torbico, če boste v njej prenašale vsakovrstne potrebščine. Najbolj optimalna izbira je zagotovo kakovostno usnje, taka torbica vam bo ob pravilnem shranjevanju (v vrečki iz blaga, napolnjena s papirjem) in negi (nekajkrat na leto jo očistimo z vlažno krpico in premažemo s prozorno kremo za usnje) služila leta. Če ste iz ekoloških razlogov proti usnju, pa se dobijo tudi zelo lepe torbice iz imitacije usnja.


  1. Šal ali pašmina

Še en kos, ki ga lahko uporabite poleti ali pozimi, podnevi ali zvečer. Šal ali še bolje pašmina mora biti dovolj velika in široka, da jo lahko ogrnete preko ramen in komolcev v poletnih večerih in dovolj mehka, da jo brez večjega volumna zavežete ali ovijete okoli vratu v mrzlih zimskih dneh. Tudi tukaj izberite naraven material: bombaž, viskoza, volna, kašmir. Posebno pozornost namenite izbiri odtenka, saj boste pašmino nosile ob obrazu. Odločite se za živahen odtenek, ki bo pristajal vaši polti, lasem in očem. Perite jo ročno v mlačni vodi ali strojno na programu za občutljivo, volneno perilo. Po likanju na srednji temperaturi bo pašmina kot nova.


  1. Krilo

Nekako v rangu skupaj z volnenimi hlačami je krilo, ki ga v omari enostavno morate imeti. Najbolj hvaležen in najbolj razširjeno laskajoč kroj je krilo na A dolžine do kolen. Dolžina do kolen pomeni bodisi tik nad koleni bodisi nekje do srede kolen, kadar stojimo naravnost. Izjemoma je lahko dolžina tik pod kolenom, kar pa ne pristaja na vsako obliko nog in je tudi nekoliko bolj zahtevna dolžina za kombiniranje. Tudi tukaj izberite temnejšo barvo in material – volneno mešanico, kar bo zagotavljalo široko uporabnost in nosljivost takega krila. Krilo lahko kombinirate na suknjič in tako dobite videz kostima, ki pa je manj uniformiran kot če bi bila oba iz istega materiala; na bleščičast top in salonarje s peto za zvečer ali pa na teksturirane hlačne nogavice, usnjene škornje in jakno za nekoliko boemski jesenski videz. Krilo naj ima tanko svileno podlogo, kar bo preprečilo »lepljenje« na hlačne nogavice. Zadrga naj bo zadaj ali na boku, nikoli spredaj, saj to doda volumen ravno na tistem mestu, kjer si ga večina žensk najmanj želi.


  1. Mala črna obleka

Mala črna obleka ali LBD (»little black dress«) je kos, ki je prav tako nujen sestavni del vsake garderobne omare. Znana po tem, da vas reši iz zagate ravno takrat, ko nimate kaj obleči, vam bo tako olajšala nepričakovano povabilo na božično večerjo ali pa nenaden odhod na otvoritev razstave ali kluba. Če boste izbrale obleko v materialu, ki ne bo izrazito večeren, jo lahko z različnimi modnimi dodatki po potrebi spremenite v dnevno službeno obleko (kombinacija z volneno jopico in hlačnimi nogavicami), popoldansko obleko za klepet s prijateljicami (kombinacija na balerinke in jaknico iz jeansa) ali na obleko za novoletno zabavo (kombinacija z visokimi petami, malo pisemsko torbico in nizom biserov okoli vratu). Vaša mala črna obleka vas preprosto nikoli ne bo pustila na cedilu. Če sem vam izbrana obleka ne prilega popolnoma, jo nesite k šivilji na popravek; le popolnoma prilegajoča obleka vam bo namreč zagotovila, da se boste v njej počutile kot zvezda – in to vsakič znova.


  1. Dnevna obleka

Poleg male črne oblekice potrebujete še eno dnevno obleko, ki naj bo iz naravnega materiala in žive barve ali potiskana, da v garderobo vnesete nekoliko živahnosti za tiste dneve, ko se vam je bo zahotelo. Med vsemi kroji oblek je najbolj udobna, šik, univerzalna in versatilna zagotovo obleka na preklop (»wrap dress«), ki pristaja prav vsem postavam, saj zoži pas in brez odvečnega volumna podaljša silhueto. Obleko na preklop lahko nosite poleti na sandale ali pozimi na hlačne nogavice, za casual priložnosti pa celo čez hlače, kavbojke ali pajkice. Prav tako lahko pod njo ne nosite ničesar, lahko pa se igrate s plastmi in jo oblečete čez izrezan topek z naramnicami, majico ali puli. Če jo boste oblekle na visoke pete in prilagodile še ostale dodatke, pa bo primerna celo za kakšno ne ravno preveč uradno večerno priložnost.


  1. Črni salonarji

Skombinirajte jih na kavbojke, hlače na rob, krilo na A ali malo črno oblekico, črni salonarji v vaši omari ne smejo manjkati. Lahko so iz gladkega usnja, semiša ali lakiranega usnja. Pazite na to, da bodo brez odvečnih detajlov, kot so potiski, pentlje ali barvni šivi, izrez ob stopalu pa naj bo čim večji, da bo optično zožal in podaljšal stopalo. Višina pete mora biti tako visoka, da se boste v njih počutile zares seksi, vendar mora še vedno omogočati normalno hojo, gibanje in stanje na nogah brez urgentnih stanj v obliki odmrlih prstov. Če pete ob hoji nelaskavo in pretirano ropotajo, jih nesite zamenjati k čevljarju. Na sprednji del podplata pa je priporočljivo nalepiti zelo tanko gumo, da salonarji ne bodo drseli in jih bomo lahko obule tudi v primeru nekaj kapljic dežja.


(opomba: članek je bil prvič objavljen na spletnem portalu Planet Lepote dne 19.8.2009)

11 komentarjev:

  1. Tak članek si moram prebrati nekajkrat na leto in obnoviti in..
    Seveda si vedno dobrodošla kot moja nakupovalna spremljevalka in prav tako zaželena!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ugotavljam, da nisem lastnica dveh artiklov na seznamu, ampak jih res ne potrebujem. Vse drugo seveda imam :)

    OdgovoriIzbriši
  3. @Špela: Česa nimaš? Salonarji? Me prav firbec matra... Jaz nimam temnega skunjiča. Oz. ga imam pa ni "ta pravi" :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nimam salonarjev (bravo, zadela si) in jih niti ne bom imela. Salonarji in jaz smo skregani, res, nikakor mi niso všeč. Edino, če si kdaj omislim kake odštekane, všeč so mi recimo kombinacije na debele volnene štumfe. Samo vseeno take pete niso zame..
    Nimam tudi klasičnih hlač. Še ena stvar, ki je organsko ne prebavljam na sebi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ojoj, nič čudnega, da sem v oblačilni krizi, ko pa premorem komaj polovico od naštetega. Trenčkot nadomeščam s četico usnjenih jaken, ki bi po mojem skromnem mnenju prav tako sodile na ta seznam. Suknjičev, srajc, "lepših" hlač in salonarjev pa sploh ne nosim. Mogoče je pa tu moja napaka?

    OdgovoriIzbriši
  6. Z izjemo LBD imam vse! :)
    edino dnevno wrap dress bi potrebovala novo, pa jih nikjer ne vidim, pred leti je bila pa poplava takih oblekic.
    se pa strinjam s seznamom, Tina, oziroma se lahko poistovetim z njim, dejstvo pa je, da obstajajo tudi ženske s stilom, ki kakšne od teh stvari s seznama ne prenese.
    moj stil se ujema s seznamom.

    OdgovoriIzbriši
  7. This is the only way to ensure good products in hand and great value for your hard earned money.
    Some Local News papers/journals/ tabloids/Magazines focus on regional happenings
    and target local audiences/ readers. It is one of those helpful and useful addiction that every man and woman should have.

    He proudly displays a disdain for homosexuals, especially those
    that are HIV-positive, by stating that they should be sequestered
    away from the rest of Frances moral society. This is why various newspapers are now helping
    to find unclaimed property owners by listing their names.



    Stop by my blog post click here

    OdgovoriIzbriši
  8. I am Linda Khanzetian, Doctor of natural Health, with the
    Washington Institute of Natural Medicine, located in Washington,
    D. This is where a program like Yeast Infection No More can help.
    At the end of the meeting it was announced that
    he was to enroll in a dental college. Some conditions affect basically
    one organ or tissue type, others are more widespread.
    These lenses are employed for the duration of get in touch with fittings and dispensed
    to the sufferers free of charge of cost.

    My weblog; Brillat-Savarin

    OdgovoriIzbriši
  9. Everyone who is into style depends on a great stylist to look good
    and help with hair issues and problems. My hair doesn't always look good when I'm
    going to attend openings and red carpet events. The professional hair merchandise
    of Loreal are effectively currently being sold all more than the world in about one hundred thirty different countries.


    Have a look at my web blog ... hair products

    OdgovoriIzbriši
  10. If you don't see any bugs or if you can't determine the
    reason why the plant is looking sick, take a sample in to the local county extension office.
    As much as you may want to grow radishes and lentils in your kitchen
    you don't want to blemish your frugal reputation. Again, using companion planting techniques will help your organic garden flourish.

    Here is my web page :: contemporary

    OdgovoriIzbriši
  11. This simulator
    combines the realistic control panels and control experience with
    the military element. It is also a good practice to make sure that none of the climbers are more tired than the other.
    Because Lemonade Tycoon is flash-based, it can be played by virtually anyone with a web browser.

    The main purpose of a Simulator is to understand the behavior of
    the system. Usually, would need to follow the entire startup sequence to start any of the airplanes, but FSP also has the
    auto start feature, to make it easier for newbie’s.

    OdgovoriIzbriši