sreda, 27. januar 2016

Modni trendi za pomlad in poletje 2016

Čas je, da pregledamo najvidnejše modne trende za prihajajočo pomlad in letošnje poletje. 'Listanje' po fotografijah z modnih brvi in brskanje po najnovejših trendih mi je vzelo kar nekaj časa, odločila pa sem se, da poudarim naslednje trende.

Poleg nežno rožnate in zasivljeno svetlo modre barve (Rosequartz in Serenity po Pantone-ju) je bilo na modnih pistah opaziti veliko rdeče-oranžne barve. Oranžna je barva, ki je nekoliko manj versatilna od rožnate in modre (ti dve v primernih kombinacijah z drugimi barvami lahko nosijo vsi barvni tipi), nas spominja na korale in nam zagotovo najbolj pristaja takrat, ko je naša koža malenkost 'sunkissed'.  




Ob omembi rdeče barve se takoj spomnim tudi drugega zelo močnega trenda, to so volančki in na plesalce flamenka spominjajoči kroji bluz, srajc in oblek. Naj gre za obleke z rokavi, spuščenimi na ramena ali le za volančkast detajl vzdolž krila, s tem španskim trendom ne boste mogle zgrešiti. 





Volančki so polnili tudi druge prostore na pistah, nekateri oblikovalci so jih združili z nedolžno belino, drugi s potiski cvetlic in spet tretji s črnino ter čipko, kar je nekam viktorijanska kombinacija, ki smo je sicer bolj vajeni videti v jesensko-zimskih trendih. 




Ko smo že pri belini in nedolžnosti – ne morem mimo tega, da ne bi omenila trenda obleke na naramnice (ang. slip dress). Če jo imate nekje v podzavesti zakopano v zvezi z Madonno, Kate Moss in Courtney Love ter letnico 1990, potem je čas, da v glavi naredite stilski updejt. Mala obleka na naramnice (včasih jo tu in tam poljubi čipka, možne dolžine pa so vse od kolen do gležnjev) je 'it' kos poletnih dni in večerov, bolj kot bo spominjala na dragoceno spalno srajčko, bolje bo. No, za službo vam vsekakor priporočam, da čeznjo oblečete dobro strukturiran suknjič, za večerne zabave ali morske koktejle pa to seveda ne bo potrebno. 





Ko smo ravno pri 'it' kosih in krojih: bolj minimalistično ali krojaško usmerjene ljubiteljice mode si boste zagotovo omislile nenavadno belo srajco, dekonstruirane bele srajce so namreč vroč kos. Ne le, da so primerne tako za službo kot tudi za prosti čas, asimetrija, odvzet ali podaljšan del srajce, nepričakovani volumni in podobno bodo iz 'navadne' srajce naredili pravo zvezdo v glavni vlogi. 


Enako se (že dlje časa) dogaja s širokimi in okrog gležnjev opletajočimi culotte hlačami, ki so za letošnje poletje tudi ena izmed zapovedi, s tem da se včasih v pasu zavežejo kar z vrvico. Detajl, ki doda zanimivo noto tem hlačam, pazite le na to, da ne bo tudi zgornji del preveč voluminozen in da se postava ne porazgubi v preohlapni kombinaciji. 


Če se le da oziroma če vam služba dopušča nadgradnjo klasičnega suknjiča v malce naprednejši model, naj bo to bomber suknjič. Značilnost bomberjev je zapenjanje na zadrgo (običajno) do vratu ter patenti na spodnjem robu in rokavih, pri čemer je možna izredna raznovrstnost materialov. Ne, niso klasično telirani in 'poštirkani', kot morda od suknjičev pričakujemo, vendar pa zaradi svoje 'street style' komponente dodajo neverjetno svež in zanimiv preobrat sicer potencialno dolgočasnim stajlingom.








Je še kaj posebnega, kar bi bilo treba poudariti? Tudi v črtah boste nadvse elegantne ali razigrane – odvisno od barve, debeline in pozicije črt – pa saj si poletne sezone brez obveznih črt že skoraj ne znamo več predstavljati. Prav tako velja za poletni džins, ki se za vroče dni stanjša, da postane lahek kot tanka viskoza in za službene priložnosti potemni, da je karseda formalen (kljub temu, da še vedno ostaja džins). Če pa ni omejitev, potem zavzame tudi potiske, zanimive kroje in nepričakovane kose oblačil. Imate doma lepo plisirano krilo ali obleko iz tega materiala? Spet in še vedno ju boste lahko nosile, ker je tudi pliséja povsod veliko. 





In bleščice, ne smem pozabiti na bleščice. V vseh variantah in kombinacijah in še zdaleč ne samo za 'zvečer'. Če se vam zdi krilo ali top z bleščicami preveč sijoč za čez dan, pa zraven pokombinirajte vojaško zeleno parko, ki bo prizemljila celoten stajling. Stilske točke zagotovljene.






Fotografije sem našla na spletnih straneh: harpersbazaar.com, vogue.com in elle.com.

2 komentarja:

  1. maja
    Uf, težka bo letos; vedno vzamem črte in poletni džins, bele srajce,
    definitivno pa bodo šli mimo mene culottes, slip dress, pliseji in volančki..... samo, da se pomlad bliža!

    OdgovoriIzbriši
  2. no, jaz bom širokih rok objela culottes, bomberje, bleščice, džins, rdečo in kak volanček (le tu in tam), slip dress pa se odpovem brez kančka obžalovanja :).

    OdgovoriIzbriši