torek, 24. marec 2015

Protokolarna prireditev 'Jabolko navdiha'

Morda mislite, da je meni vedno vse jasno, ko gre za to, kaj, kdaj in za kam bom kaj oblekla. Ko me je pred enim mesecem po telefonu poklicala Petra in mi povedala, da ji bo predsednik Borut Pahor podelil priznanje 'Jabolko navdiha' ter da me vabi kot eno izmed povabljenk na sprejem ob podelitvi nagrade, pa mi je skozi misli vendarle šinilo: »Kaj bom oblekla?«. 

(foto: Tina Martinec Selan)

Čeprav sem načeloma 'profi' v tem, da drugim svetujem outfite za najrazličnejše priložnosti, sem tudi sama včasih v podobni dilemi. Podelitev pomembnega priznanja v predsedniški palači namreč spada med protokolarne dogodke, za katere velja določen kodeks oblačenja. Zato sem morala izbrati nekaj malce bolj umirjeno klasičnega, kot nosim sicer (protokolarni dogodki niso mesto za pretirano izražanje individualnosti in kreativnosti skozi obleko), ter upoštevati jasna pravila, ki veljajo za dame: zaprti usnjeni salonarji s peto, primerna dolžina krila, neopazne hlačne nogavice, manjša torbica, nevpadljivo ličenje, malo nakita. Tukaj ni mesta za izgovarjanje na udobje, t.i. športno eleganco, ležernost in podobno. Po načelu shop your closet sem večino stvari našla kar v svoji omari in bila hvaležna, da včasih kupim tudi kaj, za kar ob nakupu pomislim: »Tega sicer ne potrebujem za vsak dan, vendar od časa do časa pride priložnost, ko je treba iz omare potegniti tudi nekaj takega«. 

(foto: Tina Martinec Selan)

Nekaj let staro obleko (COS) sem tako samo zlikala, črne salonarje (Yoox) imam doma za točno za take prilike, pisemske torbice (tale je Accessorize) so tudi stalnica v moji omari. Ker pa se je spomladanski termin prireditve kar sam ponujal, da bi v svojo garderobo vnesla en ─ kot sama temu rečem ─ 'okrasni plašček', sem le-tega našla (v mariborskem H&M) po znižani ceni 20 €. Lahko bi torej rekli, da sem plašč kupila namensko, vendar ni čisto tako, ker ga bom nosila tudi na balerinke in kavbojke.

In končni vtis (gledano s stališča outfita)? Kaj naj rečem, razen tega, da so 10 cm 'stiletto' salonarji samo za na fotografije, saj sem molila, da se ne bi spotaknila sredi Prešernove ceste ali izmerila stopnic v predsedniški palači. Tudi 15-denske najlonke niso čisto znotraj moje cone udobja, čeprav vem, da so zelo lepo videti in da bi večina moških najraje ukinila debele črne žabe ter namesto njih dobesedno uzakonila prozorne najlonke (še sploh v kombinaciji s krilom in visokimi petami). Ostalo je kar nekako šlo, tako da sem se s svojim kolesom varno pripeljala na prireditev in tudi nazaj domov, je pa res, da imam do tja samo 5 minut. Še beseda na temo najlonk: za povsem naraven videz svetujem izbiro nesvetlečih najlonk v točno takem odtenku, kot imate kožo na nogah (jaz na zgornji fotografiji nosim 15-denske najlonke Sisi v odtenku 'Sabbia'). Moja izkušnja s prodajalkami v trgovinah z nogavicami je sledeča: prav vsaka vas bo skušala prepričati v zelo temno, pretemno (kožno) barvo najlonk, ker naj bi bile take videti najbolj naravno. To velja samo, če ste dokaj temnopolte oziroma če imate noge rjave zaradi sončenja, drugače pa nikakor ne! Velikokrat je videti svetlopolte ženske v karamelno rjavih najlonkah, kar je izjemno nenaravno in naravnost grdo.


Prireditev se mi je zdela zelo lepa in ganljiva, štiri mame posebnih otrok, ki vsaka na svoj način z zelo konkretnimi dejanji širše družbeno odpirajo pogled na posebne potrebe, pa si priznanje 'Jabolko navdiha' več kot zaslužijo. Iskrene čestitke, Petra, za dobljeno priznanje ter še naprej veliko navdihov v krogu družine, prijateljev in sodelavcev ti želim! V rdeči obleki si bila žareča, govore pa tako ali tako stresaš iz rokava, kot da bi ti bilo to položeno v zibelko. Bravo. Več o prireditvi si lahko preberete tukaj.


(foto: Tina Martinec Selan)

6 komentarjev:

  1. In kako zelo težko je dobiti mat najlonke (tudi debele, črne), ki se ne svetijo in so brez tistega nemogočega gladkega lycra sijaja, ki ga v trgovini niti ne opaziš, ampak šele, ko z nogami stopiš na cesto in ugotoviš, da si svetleča hrenovka. Grozno! Koliko neuporabljenih nogavic imam zaradi tega doma.
    Sicer pa luštna opravica, lepo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. res je, veliko se jih sveti. svetleče + pretemne = groza ;). svetleča hrenovka, he he, sem se nasmejala!

      Izbriši
  2. Tina oblecena si bla top! Zelo mi je vsec tvoj outfit. Cestitke tudi Petri!! Velikokrat se spomnim nanjo...

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasen outfit in super priložnost (čestitke mamicam!).

    Pred leti sem vsa zgrožena ugotovila, da se moja omiljena bio eko veganska krema za obraz na koži svetlika ... Pisala sem proizvajalcu, pa so rekli, da bodo preverili serijo izdelave mojega izdelka ... nakar so mi čez nekaj tednov sporočili, da ima moja krema zdaj dodane neke mikro bleščice. Kar nisem se nehala čuditi: delovno ljudstvo z bleščicami na obrazu (dnevna krema proti (gubam!)? Ja nič, sem si rekla, pač nimam tako sijajne kariere, da bi se morala bleščati ... in zdaj kremo kupujem v supermarketu.

    Svetleče hrenovke :-) pa so pravzapav tudi moj zgroženi odziv ... :-(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. zanimivo tole glede kreme, ponavadi svetleče delce dajejo v kakšne tekoče pudre, podlage (primerje) in osvetljevalce, za kremo pa to najbrž res ni prav posrečeno - konec koncev se ne marajo vsi ljudje svetiti oz. ne bi radi vsi tega efekta na koži.

      Izbriši