sobota, 3. januar 2015

Pantone barva leta 2015 je 'marsala'

Barva, ki jo je podjetje Pantone izbralo za barvo leta 2015, je 'marsala'. 

(foto: pantone.com)

Gre za rjavordečo barvo znamenitega vina s Sicilije, ki ga pridobivajo v okolici mesta Marsala in je nekoliko močnejše, podobno kot portovec ali šeri. Barva 'marsala' bo tako v letošnjem letu narekovala trende v arhitekturi in notranji opremi, pa seveda v modni, kozmetični in drugih industrijah. Čeprav gre morda na prvi pogled za nekoliko dolgočasno barvo, pa se hitro izkaže, da je ta odtenek, ki je nekje med rjavkasto in bordo barvo, zelo versatilen, da pristaja tako moškim kot ženskam, številnim barvnim tipom in da je mogoče z njim ustvariti zelo zanimive barvne kombinacije. Če si predstavljamo marsalo v mat teksturi, je na ta način poudarjena naravno-zemeljska komponenta te barve, v sijoči teksturi pa deluje sofisticirano in elegantno. Z nekoliko modifikacije jo lahko razumemo kot vinsko rdečo, je pa tudi blizu umirjenim temnejšim vijoličastim odtenkom, zabrisanim rožnatim in seveda vsem toplejšim rjavim odtenkom. 


(foto: pantone.com)

Če jo kombiniramo z drugimi toplimi odtenki, ki jih najdemo v naravi (odtenki listja, mahu, zemlje, ...), dobimo zelo harmonične barvne kombinacije za tople barvne tipe.




Marsala se lepo razume tudi z nevtralnimi odtenki, predvsem sivkastimi in pudrasto-kožnimi toni. 



Tudi hladni barvni tipi pa bodo marsalo lahko vključili v svojo garderobo in jo kombinirali z modrimi ali sivo modrimi toni, kar ustvari zelo zanimive in predvsem manj predvidljive barvne kombinacije. 



In kateri so preostali odtenki, ki jih Pantone uvršča v sam vrh za modno sezono pomlad-poletje 2015? Prevladujejo nekoliko zabrisani, nežnejši odtenki, ki nam nudijo občutek umirjenosti in 'zena' tudi takrat, ko smo sredi vsakodnevnega vrveža in hitenja. Najdemo precej modrih, turkiznih in zelenkastih tonov, ki nas spominjajo na barvo vode, nekaj umirjenih pudrasto rožnatih tonov ter nekaj olivno zelenih in enega gorčično rumenega. Kot je jasno, se marsala lepo kombinira z vsemi, od barvnega tipa in seveda okusa pa je odvisno, kaj bomo v pomladanski barvni paleti našli zase. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar