ponedeljek, 3. november 2014

Trend: kratke puhaste jaknice

Če ste se od poletja vsaj na hitro sprehodile po trgovinah z žensko modo, ste morale opaziti kratke puhaste jaknice, ki so dobesedno preplavile obešalnike trgovin vseh cenovnih razredov. Ne gre za dolge, debelejše puhovke in plašče, temveč za tanjše jaknice dolžine do vrha bokov. Kdaj in kako nositi to zanimivo oblačilo? V trenutnem vremenu bodo te jaknice idalno vrhnje oblačilo za vse, ki se ne počutite dobro v usnjenih jaknah ali vam te niso všeč ter ki ste se že naveličale trenčkota, pa bi vseeno rade neko modno in ravno prav toplo alternativo. Kratke puhaste jakne so namreč po toploti ravno nekje vmes – vsekakor toplejše od suknjičev in džins jaken, pa še ne povsem zimsko tople kot volneni plašči. Ker imajo brez izjeme vse enak kroj, in sicer zadrgo po sredini in so brez ovratnika, pristajajo precejšnjemu številu različnih postav, še sploh pa so primerne za tiste dame, ki imate rade enostavno, minimalistično oblačenje brez pretiranega poigravanja z dolžinami različnih plasti.

 (foto: benetton.com)

 (foto: bershka.com)

 (foto: houseoffraser.co.uk)

(foto: marella.com) 

(foto: weekendmaxmara.com)

Ta model jakne bo najlepše videti enostavno s hlačami oziroma krilom do kolen v kombinaciji z jopico, puloverjem ali pulijem. Spodnja plast lahko gleda izpod jakne za nekaj centimetrov, bi pa za urejen, službeni videz odsvetovala daljše, asimetrične plasti pod kratko puhasto jaknico. Za topel občutek seveda lahko dodate svileno rutico ali tanjšo pašmino. Ker so puhaste jaknice precej nežne, bodite previdne z debelimi pleteninami, bodo pa prav zaradi nežnosti lahko služile kot spodnja plast v zares hudem mrazu, ko boste svojo obravnavale kot suknjič in čez njo oblekle svoj zimski plašč. Svetujem tudi previdnost pri vzdrževanju (če so polnjene s puhom in ne s sintetičnim polnilom, jih vsekakor nosite v čistilnico). Sicer pa vam preostane le še, da v široki ponudbi izberete tisto, ki vam barvno in cenovno najbolj ustreza.

  (foto: houseoffraser.co.uk)

(foto: houseoffraser.co.uk)

 (foto: pennyblack.com)

(foto: promod.com)

7 komentarjev:

  1. Tina, hvala za ta članek. Tudi sama sem zaznala praktičnost takšnih jaknic in jo dejansko iščem že od konca poletja. Žal še nisem imela sreče, da bi zadela zmagovito kombinacijo kroja, barve, velikosti in cene, čeprav sem si praznični petek vzela za brskanje po trgovinah čez zahodno mejo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Živa, kakšno iščeš? morda sem kje videla kaj, kar si ti spregledala ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne bi temne barve (črne, modre). V mislih sem imela ciklam, rubinasto ali, če je dober kroj, tudi svetlo sivo ali vijolično. Moti me, če so prekratke v pasu in preširoke v trupu (raje imam rahlo tajlirane). 3/4 rokavi so sicer lepi, a nikakor praktični. Zaradi odsotnosti ovratnika, pogosto izpadejo okrog vratu nedodelane. Vem, da so zgoraj naštete lastnosti značilne za takšne jaknice, ampak vseeno nekatere izpadejo bolje kot druge, kar je verjetno posledica mojih telesnih proporcev. In na koncu koncev tudi ne želim, da izpade preveč "bundasto". Ceno bi najraje držala pod stotakom. Zahtevna, vem :)

    OdgovoriIzbriši
  4. tale bi kar ustrezala vsemu temu, ob predpostavki seveda, da ti je všeč v generalnem smislu.

    http://www.promod.eu/women/coats/short-padded-jacket-plum-R1240033073.html

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za namig. Bom šla še tole probat :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Tudi sama letos nosim takšno bundico. Njihova slaba stran je, da imajo samo eno plast tankega blaga, zato se polnilo -pri meni puh- zelo hitro prime spodnjih oblačil. Torej odsvetujem spodaj karkoli temnega, ali pa le zelo gladke materiale. Pa tudi občutljiva je zaradi tega, ne ravno športno oblačilo, s katerim se komod kam podrgneš ali natakneš...

    OdgovoriIzbriši
  7. res je, shopgirl, te jaknice so zelo nežne in delikatne, tako za nošenje kot tudi v smislu odpornosti na zunanje dejavnike. hvala za komentar :)!

    OdgovoriIzbriši