petek, 27. december 2013

Moja nova pletena jopa in razmišljanje o ročno izdelanem

Moram vam pokazati, kakšno fantastično jopo mi je na roke napletla prijateljica. Katja se s pletenjem ljubiteljsko ukvarja, vendar je za moje pojme pravi 'profi'. V zameno za strokovno uslugo mi je ponudila, da mi naplete kakšno stvar, saj ve, da sem na pletenine dobesedno usekana. Jaz seveda ne bi bila jaz, če si ne bi izbrala ogromne in precej komplicirane pletenine, vendar se je izziva lotila pogumno in s fenomenalnimi rezultati. Skupaj sva izbrali kroj in dve vrsti volne, ki ju je uporabljala hkrati za željeni vijoličasti učinek jope. Lahko rečem, da je jopa strašno topla in da jo nosim na najrazličnejše načine, saj z njo lahko popestrim kombinacijo ozkih hlač in majice ali pa jo ogrnem na nekoliko elegantnejšo kombinacijo, kot sem jo oblekla za fotografiranje. 





Poleg tega je za moja otroka iz volne napletla tudi strašno lepi igrači zmaja in punčko - ne bom posebej poudarjala, da sta pri otrocih precejšen hit ;).






(vse fotografije: Sanja Martinec)

Opažam, da se v Sloveniji vedno več da na unikatne izdelke izpod človeških rok, kar se mi zdi super protipol nasičenosti potrošniške miselnosti s cenenimi rečmi masovne izdelave, ki nimajo nobene dodane vrednosti. Zanimivo se mi zdi to vračanje k preprostejšemu. Ko smo bili v moji generaciji otroci, so nam mame seveda doma pletle in šivale oblačila, a to predvsem iz razloga, da trgovin z lepimi otroškimi oblačili pri nas preprosto ni bilo. Nato so k nam prišle številne tuje blagovne znamke, ki so po dolgih letih izletovanja v Trst pomenile, da si končno lahko tudi pri nas kupil nekaj lepega, 'normalnega'. Zadnja leta, ko je ponudbe res ogromno, sploh upoštevajoč neomejene možnosti spletnega nakupovanja, pa se ljudje ponovno zatekajo k ročnim delom, k ročno izdelanim oblačilom, dodatkom, igračam. Blagovna znamka Niti niti že leta razstavlja svoje ekstravagantne pletenine na Fashion weeku, pred kratkim je Almira Sadar v sodelovanju s fotografinjo Ano Hribar (Fensišmensi) izdala prelepo knjigo z navodili za pletenje in popestritev že obstoječih oblačil s pletenimi ali kvačkanimi detajli.
Moja jopa izpod Katjinih rok je tudi kos, ki ga nosim s toliko večjim veseljem, ker vem, da ga je naredila posebej zame, da takega v trgovini preprosto ni moč kupiti in ker se zavedam, koliko ur dela je šlo vanj.


P.S. Morda se spomnite moje nedavne kolumne v Ženskem svetu na temo kupovanja daril in darilnih bonov od slovenskih oblikovalcev in ponudnikov. Tudi sama sem se držala tega in več kot polovico daril za svoje najbližje kupila pri slovenskih oblikovalcih. Naj spodnja fotografija priča o tem, kako lepe stvari sem našla.


(foto: Tina Martinec Selan)

6 komentarjev:

  1. Tina, krasi te res gospa Jopa, prelepa je! In v barvi, da bi jo posvojila tudi jaz :-) Katja, pa ima, če še ne razmišlja o tem, velike možnosti za podjetno pot...po moje, ji naročnikov ne bi manjkalo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Andreja, tudi tebi bi pristajala ta barva ;)! Katjo pa tudi jaz nagovarjam, naj resno začne s poslom, npr. s FB stranjo in trgovinico ali kaj podobnega. zdi se mi, da bi marsikatera mama z veseljem kupila takole volneno igračko za svojega otroka, da o otroških jopicah, kapicah itd. niti ne govorim, potem pa je tu še cela vrsta izdelkov za odrasle ... kdo ve, če se bo opogumila ;).

    OdgovoriIzbriši
  3. evo, jaz sem včasih veliko pletla in zdaj bom spet začela... s šalom-puloverjem v rdečih kitkah :)

    OdgovoriIzbriši
  4. jaz zelo občudujem spretne pletilje, ampak zaenkrat to prepuščam drugim spretnim rokam - sem dobra kot kreativni vodja, na izvedbi pa še nisem delala ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. krasna jopa!!!
    in lepa darila domačih izdelovalcev, sem kar važna, da je eno od njih moje <3

    OdgovoriIzbriši