torek, 17. september 2013

O blog(anj)u

»Te kar občudujem, da še vedno pišeš svoj blog. Zadnje čase sem dobila občutek, da so blogi postali totalno passé«, mi je rekla sogovornica. Najprej me je imelo, da bi se začela divje zagovarjati, potem pa sem ugotovila, da ima kar prav. Ogromno blogov slovenskih avtorjev in avtoric, ki sem jih rada prebirala, ni več oz. je bil zadnji vnos napisan mesece nazaj – zanesljivo znamenje, da je njihov blog zaspal za vedno ali je v gotovem izumiranju (če naštejem le tiste, ki so se dotikali mode in stila, so to npr. DCMU, Izpovedi Zapravljivke, Sisi blog, Model agent mother fashion, ...). Potem sem se spomnila debate, ki sem jo imela že leta nazaj z znancem, ki se zelo spozna na te stvari. Že takrat, ko sem začenjala z blogom Odglavedopet, mi je rekel, naj se zavedam, da blogom kot takim bije zadnja ura. Zavedam se, da so video vsebine dosti atraktivnejše, da bolj instant-zadovoljijo gledalca (stavim, da v povprečju ljudje raje gledajo video ali film kot berejo), so pa tudi mnogo zahtevnejše, dražje in bolj komplicirane za pripravo. Tudi sama priznam, da sem vizualni tip in da mi je ogledovanje estetskih insta-fotografij v velik užitek. Sprašujem pa se, ali slika res pove več kot tisoč besed oziroma ali slika vedno pove več kot tisoč besed? In če je blog plod izključno lastnega truda ter gre za delo, ki ga opravljaš poleg vsega ostalega, potem je kvaliteten – od kvalitete tukaj ne odstopam in je kvantiteta ne bo nikoli nadomestila – članek najboljše, kar se lahko 'zgodi'. Ker nisem tržnica ne po izobrazbi ne po duši, so mi tuje tudi raznorazne 'podkupnine' v obliki nagradnih iger, prošenj za komentarje in lajke, čeprav vem, da je to dober način za pritegovanje publike in dvig obiskanosti neke vsebine.
Sem predstavnica izumirajočih dinozavrov, ki še pišejo blog ali blog vendarle še ni umrl? Tuji blogi, ki jim že leta rada sledim, so še kar 'alive and kicking' ;).

Zdaj pa ste na vrsti bralke in bralci, vaša mnenja me iskreno zanimajo. Povejte mi, ali radi berete bloge? Ali radi berete Odglavedopet blog? Kakšne vsebine so vam všeč, česa si želite? 

(foto: Tim Walker)

15 komentarjev:

  1. Mislim, da blogi še niso izumrli, le nekateri so/smo vsebine porazdelili drugam. Instagram je pobral veliko objav, blogi so postali bolj izčiščeni te mimoidoče vsebine. Jaz mislim, da se bodo vrnili. Tudi pri sebi opažam, da veliko manj objavljam stvari, ki delujejo bolje na instagramu.

    OdgovoriIzbriši
  2. pozdravljena
    kako ustvariš Blog...jaz os. bi ga z veseljem pa v teh računalniških zadevah nisem ravno vešča, ker me računalništvo preveč ne zanima :)
    Odglavedopet je vedno zanimivo branje!moda je prečudovita..zame je to umetnost!.. vsakega posameznega ustvarjalca, toliko idej, kako je lahko človek z malo dodatki in pravo izbiro oblačila tista prava paša za oči, meni včasih zmanjka idej kaj obleči in kako kombinirati, v omari sem preštela 24oblek, včasih jih kupim, ker imam tisti dan idejo kako in kje jo bom ponosila, gre v omaro in tam stoji :(, ker enostavno drugič ni dneva ali ideje kako jo naj oblečem? potem so tukaj bluzice, in krila...pa čevlji, nekateri še do danes neponošeni :(...nakit, ki ga kupujem in se zgodi, da ga ne vem kombinirati...itd. zato je blog vedno dobrodošel, ker izveš veliko novega in lahko na fotkah najdeš kako se lahko barve in materiali kombinirajo...lp Viktorija iz mb

    OdgovoriIzbriši
  3. Ana, strinjam se, da so se zaradi Instagrama blogi malo prečistili. morda pa ni prav, da se nam zdi (tudi jaz imam te težave), da mora biti za objavo na blogu nujno nekaj zelo resnega in zelo pomembnega ...? morda bralce zanimajo tudi random fotke z enim odstavkom komentarja ...? pri sebi opažam, da sem do sebe in svojega bloga bolj kritična kot moji bralci, zato si zastavljam ta vprašanja. tudi več tvojega bloga pogrešam :)

    Viktorija, za blog se morate samo odločiti, katerega izmed ponudnikov blog platforme boste izbrali (nekateri so zastonj, nekateri so plačljivi), moj je naprimer Blogger. potem se prijavite z mailom in to je to, lahko začnete ;). sicer pa hvala za komentar, veseli me, če vam tudi moj blog prinese kakšno novo idejo za vašo garderobo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Še vedno rada berem kvalitetne bloge. Seveda s pravim razmerjem teksta in slik, če govorimo o modnih blogih, kjer brez slikovnega gradiva skoraj ne gre. Instafotografija mi je zanimiva, a imam rada, če obstaja možnost razvoja zanimive debate. Videe gledam redko, največkrat jih kar preskočim. Razlog je v tem, da se mi ne da čakati, kdaj se bo pri moji slabši povezavi video sploh naložil, tako da prej obupam. Večina jih zahteva zvok, kar tudi ni vedno prikladno, saj ne nosim slušalk s seboj, nočem pa da bi cel prostor poslušal, kaj gledam oz. bi jaz druge s tem motila.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bloge (kvalitetne) zelo rada berem, instagrama ne spremljam, prav tako ne pinteresta, facebook mi prav tako ni pri srcu. Verjetno sem staromodna, ampak od vsebine bloga, ki je opremljen z besedilom in sliko, imam vec, kot pa samo od gledanja slik. In ne bi se strinjala, da slika pove vec, kot tisoc besed. Naj na tem mestu podam korelacijo s filmi, ki so posneti po knjiznih predlogah. Tak film, sploh ce sem prej brala knjigo, mi ni bil se nikdar vsec. Torej zame beseda pomeni vec, kot slika. Se nekako tudi bolj povezano cutim z avtorjem. In ne, blogi ne izumirajo, izumirajo forumi. Ce pa kaksen blog ponikne, je pa to zato, ker je treba v pisanje bloga vloziti ogromno truda in se to nekateri, vec ne da, ali enostavno izgubijo interes za temo, o kateri najvec pisejo. Draga Tina, ne oropaj nas se nadaljnjega uzivanja ob prebiranju tvojega cudovitega bloga!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mi smo zelo za bloge ter občudujemo prav vsakega, ki ustvarja blog z repom in glavo, kvaliteten, tak, da je vreden branja. Smo optimisti in verjamemo, da blogi ne bodo kar tako izumrli, le včasih imamo tak občutek, ko izgine kak naš najljubši, v resnici pa jih je še veliko dobrih in prav vsak dan se pojavi še kak novi.

    Vsekakor radi beremo Odglavedopet, zelo cenimo pa tudi samokritičnost - se zelo vidi, da objave nastajajo s trudom in premislekom. Prav to je tisto, kar da blogom dodano vrednost in tisto, kar bloge loči od drugih družabnih omrežij, kjer se marsikaj objavi prehitro.

    OdgovoriIzbriši

  7. Branje je resda zahtevnejše kot gledanje...
    A števec obiska na vašem blogu vam ne pove ali se bralci vračamo na vašo stran ali ne.
    Jaz se. Z veseljem. Rada berem vaš blog.
    Hvala in vse dobro. katja

    OdgovoriIzbriši
  8. hvala Živa, sunshine in Jukebox Blogs za pozitivne komentarje!
    meni je na misel prišla še ena primerjava, in sicer naslednja: kot mi spletne strani, ki obravnavajo modo, stil, osebno podobo, ne morejo in ne bodo pri meni nikoli nadomestile neverjetnega občutka dejanskega listanja svetlečih glossy strani modne revije, tako mi tudi blog(i) s kvalitetno kombinacijo besede in slike nudijo večji užitek kot le gledanje fotografij.

    še naprej mozgam in pišem za take super bralce!

    OdgovoriIzbriši
  9. hvala tudi vam, Katja. števec res ne pove, koliko bralcev je svežih in koliko stalnih, se pa tudi števec vedno hitreje obrača, tako da mora biti tudi to dober znak ;).

    OdgovoriIzbriši
  10. na hitro: rada berem kvalitetne bloge, niti ni nujno, da so opremljeni s fotkami... tudi takšne brez fotk berem. video vsebin skoraj ne gledam oz. se moram prav spravit, nataknit slušalke in pogledat kakšen TEDx, kaj drugega niti ne pride na vrsto. pri blogih v mojih zaznamkih komaj čakam na nove vnose in redno čekiram... takšni, kjer fotografije povedo več kot besede, pri meni niso na vrhu seznama... imam rajši dober tekst, podkrepljen s fotografijami, kot obratno.

    OdgovoriIzbriši
  11. Špela, kaj pa je TEDx? prvič slišim, se pozna, da tehnikalije niso moja prva strast :P

    OdgovoriIzbriši
  12. Tina, nobene tehnikalije, tole http://www.ted.com/talks
    gotovo si jih že kdaj pogledala ;) nekateri so zelo navdihujoči, npr tale
    http://www.ted.com/talks/ron_finley_a_guerilla_gardener_in_south_central_la.html

    OdgovoriIzbriši
  13. Mene je pa k razmišljanju spodbudil kolega, ki mi je pred časom pripovedoval, da v tujini prav vsak, ki da kaj nase, piše blog. Od katerega seveda ne živi, ampak npr. kirurg ima svoj blog in je to popolnoma normalno (tema bloga je njegovo delo), prav tako drugi profili. In so baje ljudje navajeni na to.
    Spremljam malo blogov, redno nobenega pravzaprav, včasih pa pokukam na kakšnega. Zame je pomembna prava korelacija med fotkami in besedami, če gre za modo in lepoto, če gre za razmišljanja, so mi fotke nepomembne. In še zdaleč mi Instagram, kamor res lahko daš vse, od pokakanih plenic s pravim filtrom do mojita na plaži, ni nadomestilo za blog. Kar se mene tiče, sem za besede. :)
    Mi je pa ravno pred dnevi rekla punca, ki se službeno ukvarja s socialnimi omrežji, da si ljudje, ki se spravijo blogat, sploh ne predstavljajo, koliko ti to pobere časa, če se hočeš iti te zadeve resno. Že en teden nobene nove objave? Torej te ni. Kar malo scary.

    OdgovoriIzbriši
  14. ja, blog je lahko prava pravcata služba, ki (verjetno v tujini bolj kot v Sloveniji) skupaj z oglasnim prostorom, sponzorji, sponzoriranimi objavami itd. prinese tudi kar precej 'cvenka' (in kupe zastonj oblačil verjetno ;)).
    tudi to vem, da če ne objavljaš vsakodnevno (enako velja za facebook), v bistvu nisi 'aktualen'. se pa sprašujem, če se to potem ne pozna tudi na kvaliteti. jaz vem, da ne bi mogla objaviti nove objave vsak dan, čeprav ne mine dan, da ne bi razmišljala o blogu in nekaj naslednjih objavah.

    OdgovoriIzbriši
  15. blogi so še vedno zelo brani, zato ne verjamem preveč tem napovedim o njihovem izumrtju. sama precej raje pogledam kombinacijo vizualnega + tekstovnega gradiva v obliki bloga, kot pa npr. video.

    OdgovoriIzbriši