ponedeljek, 2. september 2013

Barve po petdesetem

Nedolgo nazaj sem na spletu brala zanimiv članek o raziskavi, ki so jo naredili v Veliki Britaniji. Med ženskami, starimi nad petdeset let, so naredili anketo, v kateri so jih vprašali o vsebini njihovih garderobnih omar. Večina vprašanj se je nanašala na njihovo dojemanje barv in na to, do kakšne mere si ženske upajo nositi barve. Čeprav jih je v splošnem vprašanju o barvah 91 odstotkov odgovorilo, da so jim žive barve zelo všeč, pa ima skoraj tri četrtine anketirank v svoji omari največ tri živobarvne kose oblačil ali modnih dodatkov. Ko so jih povprašali o razlogih za slabo zastopanost barv v njihovih omarah, so ženske odgovorile, da se v črni, sivi, rjavi in peščenih tonih počutijo najbolj varne – ker ni bojazni, da bi na kakršenkoli način izstopale ali da bi jih kdo opazil. 

(foto: smh.com.au)

Pravijo, da so petdeseta nova trideseta, zato so zgornje ugotovitve toliko bolj zaskrbljujoče. Čeprav veljajo za ženske v Veliki Britaniji, lahko iz opazovanja in izkušenj s strankami rečem, da zelo podobno velja tudi za slovenske dame po petdesetem. Pa vendar nam barve v življenje vnesejo toliko veselja, užitka in lepote, da ni popolnoma nobenega razloga, da bi jih nosile samo v rani mladosti. Omenjena raziskava je pokazala, da tista peščica žensk, ki si kdaj pa kdaj drzne obleči rumeno, modro, zeleno, rdečo, oranžno in podobno, to stori le na počitnicah. Paradoks je v tem, da se bi morale starejše dame toliko bolj izogibati dolgočasnim, temnim barvam, kolikor več let štejejo. Svetle in žive barve, ki se ujemajo z našim barvnim tipom in podtonom kože, namreč osvetlijo obraz, saj odsevajo svetlobo ter zato navidezno zakrivajo podočnjake, temne madeže in gube. Pravi mali obrazni lifting brez skalpela torej, da psihološkega učinka barv na nas in na ljudi okoli nas sploh ne omenjam.
Britanska raziskava je še pokazala, da si ženske po petdesetem tudi bistveno manj drznejo nositi laskave kroje in poseči po izrazito modnih kosih, enostavno zato, ker se bojijo tega, kaj bodo rekli drugi (!).
Drage bralke, najbolj važno je, kaj si o sebi mislite same in kako samozavestne ste v svoji koži. Če vas bodo drugi opravljali iz nevoščljivosti, dodatna točka za vas. Pa ve, si upate biti lepe, zapeljive in zadovoljne v svoji koži tudi po tem, ko ste se že rokovale z Abrahamom ;)?

(foto: rtvslo.si)

4 komentarji:

  1. Ja, kaj naj rečem drugega kot: žebljico na glavico ;) Jaz bom po 50em zagotovo v turkiznih ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. zate Špela ni bojazni, da bi se zblendala v množico v kombinaciji črne in bež ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. .. žal je večina malo večjih številk v teh naštetih monotonih barvah

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimna, se vam res zdi tako? jaz pa vidim veliko lepih barvnih in vzorčastih stvari tudi v malo večjih številkah. morda ne gledate na pravih koncih :)

    OdgovoriIzbriši