četrtek, 18. julij 2013

Squat na Križevniški

Na prelepi, a nekoliko manj obljudeni Križevniški ulici v Ljubljani domuje Squat, prodajna galerija nekaterih slovenskih modnih oblikovalcev. Kar nekajkrat sem že šla mimo, vendar ponavadi nisem imela sreče in galerija ni bila odprta. Ker pa je bil moj firbec le prevelik in sem si enkrat vsa čudesa mlade slovenske oblikovalske elite želela ogledati v živo, pa potipati seveda tudi, sem se za obisk preprosto dogovorila z oblikovalko Ano Jelinič. 


Squat je prostor, kjer razstavlja 13 izredno nadarjenih oblikovalcev – mnogi izmed njih doma in v tujini redno prejemajo nagrade za svoje delo (Nataša Peršuh, Zoran Garevski, Ivan Rocco, Petja Zorec, Špela Hvale, Peter Movrin, Anđela Lukanović, Ana Jelinič, Nena Florjančič, Katja Magister, Sanija Reja, Dajana Ljubičić in Nina Tomažin), tam pa lahko najdete kose, ki ste jih mogoče videli in občudovali na Fashion Weeku ali v stajlingu kakšne slovenske modne revije (če kosi še niso prodani, seveda). Poleg kolekcij s Fashion Weekov so v Squatu stvari, ki jih ustvarjajo sproti v okviru kakšnega projekta, tam pa se lahko dogovorite tudi s svojim najljubšim oblikovalcem, z njim poklepetate, poskusite kakšen kos ali se dogovorite za izdelavo oblačila po naročilu.





Priznam, da so me bile same oči, saj sem v ozadju galerije na polnih obešalnikih videla ogromno kosov, ki sem se jih spomnila s preteklih dveh tednov mode. Nekaj sem si jih želela tudi poskusiti, a sem morala malce izbor zožiti na tiste, ki so mi bili prav ;) ─ kosi za Fashion Week so namreč narejeni z mislijo na manekenke in njihove mere, te pa so daleč od mojih. 

(obleka Sanija Reja, foto: Tina Martinec Selan)

(plašček/obleka Dajana Ljubičić, foto: Tina Martinec Selan)

(obleka Ana Jelinič, foto: Tina Martinec Selan)

Kot sem omenila, se da dogovoriti za izdelavo oblačila po naročilu, npr. če si želite oblačilo, podobno tistemu z modne piste ali pa kaj povsem individualnega. Meni se zdi ta ideja odlična in zelo dobrodošla, tako da že razmišljam o kakšnem naročilu.


Prihodnjič na blogu sledi intervju z oblikovalko Ano Jelinič.

9 komentarjev:

  1. Vse obleke ti zelo lepo pristojijo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super za tole poročilo, kako pa navadni smrtniki lahko pridemo pofirbcat?

    OdgovoriIzbriši
  3. Špela, mislim da imajo odprto vsako popoldne med 17h in 20h. lahko pa jim pišeš na mail in se dogovoriš prav s tistim oblikovalcem, ki ti je še posebej všeč.
    ps. tudi jaz sem navadna smrtnica ;). so pa zelooo prijazni.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ana in Petra, hvala. sicer se izogibam krojem, ki so ohlapni oz. nimajo nobenega poudarka v področju pasu, ker mi hitro dodajo odvečne kilograme ali navidezno nosečnost ;). prav zato mi je ideja oblačila, narejenega posebej zame po mojih željah, še bolj všeč :).

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala za info, bom šla ob priliki, najbrž jeseni, malo pogledat :) maš kakšen predlog, kateri od naštetih bi imel kaj po mojem okusu? jaz nisem bila na nobenem FW in nisem še nič videla v živo ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. imel na prvo žogo najbrž noben (zaradi kombinacije tvojega okusa in drobne postave), bi pa verjetno marsikdo izmed njih znal narediti tebi zelo všečne stvari. najbolje, da jih kar malo poguglaš, s kolekcijami na FW in tem, kar je o njih na netu, dobiš približen vtis o tem, s čem se vsak izmed njih specifično ukvarja.

    OdgovoriIzbriši