četrtek, 11. april 2013

Modna revija v sklopu aprilskega FW

Sinoči sem si ogledala modno revijo na slovenskem tednu mode, zadnjo v tokratnem sklopu trodnevnih modnih revij, kjer so se oblikovalci predstavili s kolekcijami za jesen in zimo 2013/2014. Na sinočnji modni reviji so se predstavili: Draž, Maja Štamol, Almira Sadar, Nelizabeta, Young @Squat ter Krznarstvo Eber. 
Upam, da boste bralke in bralci razumeli mojo odločitev, da si izposodim uradne fotografije s spletne strani www.elle.si/fashionweek/. Razlogov, zakaj se tokrat nisem odločila za svoje fotografije, je več, med njimi pa bi izpostavila tehničnega. Moje fotografije, ne glede na to, kako blizu pisti sedim, so vseeno bistveno slabše od profesionalnih fotografij uradnih fotografov na modni reviji, zaradi česar lahko bralci neprimerno bolje vidite dejanske kreacije na kvalitetnih fotografijah. Nekaj pa ima pri vsem skupaj zagotovo opraviti tudi dejstvo, da sem s svojima otrokoma šele dobro uro pred začetkom modne revije prišla domov s čudovitega sončnega popoldneva v naravi, zaradi česar je časa za to, da bi na modno revijo prišla med prvimi in si zagotovila primeren sedež, preprosto zmanjkalo ;).

Tomaž in Urška Draž sta se predstavila prva, ponovno smo bili priča prekrasnim pleteninam ter novi tehniki pletenja. Pletenine Draž že več let stalno odkrivajo nove plasti v tehnologji pletenja in zlaganja nastalih pletenin v prepoznavna, kvalitetna oblačila, ki pa niso le lepa, temveč tudi uporabna.




Maja Štamol Droljc je predstavila pretežno črno kolekcijo oblačil z redkimi poudarki v barvni staranega zlata. Maja je mojstrica elegantnih večernih (ne pa zgolj večernih) oblačil, saj njena oblačila, ki se pogosto zgledujejo po togah starih Grkov, nosijo prepoznavni pečat umirjene, izčiščene asimetrije ter brezskrbno padajočih materialov, ki se ne mečkajo in se gubajo na pravih mestih.




Ob imenu Almire Sadar mi zadnje čase vse bolj prihaja na misel besedna zveza 'kraljica francoskega šika', saj njenim oblačilom uspeva tista urejeno-neurejena nonšalanca, s katero se Francozinje preprosto rodijo, druge pa se lahko še tako trudimo, a nam nikoli povsem ne uspe ;). Predstavila je kombinacijo pletenin in plisejev v temnejših tonih, ki so se mi zdele lepe in nosljive. Zaščitni znak – lisičke, ki jih pri Almiri poznamo v obliki šalov, pa so se tokrat preselile na pokrivala.




Kolekcija Nelizabete je bila nekoliko bolj barvita, čeprav so se živahnejši toni (petrolejska, cilkamna) prepletali s črno, kar je logična izbira za jesensko-zimsko kolekcijo. Na moje veselje sem opazila kar nekaj variacij na temo haremk in jahalnih hlač, ki se mi zdijo zelo versatilne tako za dnevne kot večerne priložnosti.




Mladi ustvarjalci, ki so si nadeli skupno ime Young @Squat, pa so predstavili predvsem umetniško plat oblačil. Študija nepričakovanih materialov, prosojnosti in plastenja s športnim spodnjim perilom je bila zanimiva, ker pa zaradi svojega poklica oblačila neizogibno presojam s stališča uporabnosti, bi jim prav uporabni vidik težko pripisala.




Nazadnje smo videli še bohotne krznene kreacije Krznarstva Eber. V luksuzno zastavljeni kolekciji ni manjkalo plaščev, ogrinjal, pokrival, šalov in oblekic, krzno pa je bilo najrazličnejših dolžin, gostot in barv. Ker krzno pač ni moj 'piece of cake', težko rečem karkoli drugega.




Za konec bi rada poudarila, da me je na tokratnem tednu mode presenetila odločitev mnogih oblikovalcev, da svojih stvaritev ne bodo predstavili na modnih revijah. Vem, da trenutno ekonomsko stanje v Sloveniji marsikomu ni prijazno in da oblikovanje kolekcije zahteva precej sredstev, a bi si vseeno želela, da bi se slovenski teden mode tekom let uveljavil kot izjemno kvalitetna modna prireditev pri nas, za katero bi enotno stali vsi nadarjeni oblikovalci slovenskega prostora ter ki bi sčasoma nedvomno začela privabljati tudi tuje goste in kupce iz sosednjih držav, morda tudi širše. 

Sama pa sem za ogled modne revije izbrala temno sivo obleko in rdeče modne dodatke.


(zadnja fotografija: Tina Martinec Selan)

3 komentarji:

  1. Hvala za tale prispevek, ga preberem, ko bom utegnila. Sem videla, da so fotke Almire Sadar, mene prav jezi, da mi njeni izdelki niso nikoli prav, vsi preveliki. Številke 34 ni, 36 pa je precej velika in meni prevelika. res škoda.

    OdgovoriIzbriši
  2. Špela, to bi pa jaz ob priliki kar omenila njej osebno. v njenem butiku na Beethovnovi jo pogosto vidim, tako da ni težko priti do nje. je pa zelo prijazna gospa, ki razume, kako pomemben je direkten stik s kupci.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tina, tile čevlji so odlični. Kje uspeš izbrskati take super modelčke? To je moja šibka točka, nikoli ne vem, kam se odpraviti po kakšen par, da jih nima vsaka druga na nogah, in da so primerni za različne outfite. Obvladaš!

    OdgovoriIzbriši