četrtek, 18. april 2013

Barve v službenem okolju

V mnogih službah še vedno drži, da je črna glavna barva izbire v delovnem okolju, predvsem zato, ker je praktična. Mnoga delovna mesta imajo tudi strog kodeks oblačenja, ki za moške zapoveduje dvodelno obleko, srajco in kravato, za ženske pa dvodelni kostim ter zaprte čevlje in v tem oziru dopuščajo manj manevrskega prostora. Črna deluje strogo, avtoritativno in zanesljivo, res pa je, da je lahko tudi dolgočasna; poleg tega za nekatere barvne tipe ni najbolj laskava. Zlahka se zgodi, da imamo sicer po kroju, materialih in sestavi odličen črn outfit, v katerem pa smo vseeno videti 'sprani' ali utrujeni, ne glede na vse ostalo.
Če vaše delovno mesto dovoljuje vsaj minimalen odmik od stroge črnine, je vredno poskusiti in v svoja službena oblačila vnesti nekaj barve. Če nosite barve, ki vam pristajajo, boste v njih videti bolj 'živo', poleg tega pa boste na ta način lahko izrazili vsaj kanček svoje osebnosti ter naredili svoje outfite zanimivejše. Če smo videti dobro, se namreč dobro tudi počutimo, zato smo tudi bolj motivirani in se v delovnem okolju znamo bolje predstaviti. Vse to pa posledično vpliva tudi na našo službeno uspešnost. Nevtralne, varne barve, kot so črna, temno siva in temno modra, so sicer zanesljive in primerne, niso pa to barve, ki bi nam dajale ekstra energijo ali izrazito prispevale k dobremu počutju. Zato se je dobro izogniti pasti nošenja zgolj varnih nevtralnih barv ter tu in tam injicirati tudi nekaj barvne energije v svoje outfite. 

(foto: CMB)

Seveda je to, koliko barve lahko vnesete v svoje službene kombinacije, močno odvisno od delovnega mesta. Nekatera delovna mesta, ki zahtevajo uniformo kakršnekoli vrste, npr. bele in svetlo modre halje zdravstvenih delavcev, policijske, vojaške in druge uniforme, ..., dovoljujejo le malo osebnega pečata. Enako velja tudi za poslovni svet (še posebej menedžerje, borzo, pravo, vodilna mesta v podjetjih) in politični vrh, kjer sicer ni uniforme v pravem pomenu besede, pa vendar poslovni kodeks oblačenja dovoljuje malo manevrskega prostora v smislu krojev in barv. Še vedno pa so tukaj modni dodatki in ti so najboljši način za to, da v svoje outfite uvedemo kakšno barvno 'injekcijo'. Tako ven iz bele halje lahko gleda bombažna majica v laskavi barvi ali nemara drobni uhani z barvnim kamnom; črne, sive in modre kostime pa lahko z barvno ruto, broško, ogrlico ali celo paščkom za uro v pravih odtenkih spremenimo iz dolgočasnih v povsem 'naše'. Tudi če ste po naravi bolj konzervativni in zadržani, se lahko naučite, kako v svoje službeno življenje vnesti nekaj barve.
Določene barve imajo seveda določene psihološke lastnosti, zato je razmislek o tem, katero barvo bomo izbrali in kdaj, povsem na mestu. Morda je vaša služba ali priložnost neprimerna za to, da bi nosili rdečo barvo od glave do pet; še vedno pa lahko s tankim barvnim pasom popestrite temno sivo strogo krojeno obleko. Če imate rade rožnato, pa vaše delovno mesto ne dovoljuje veliko barv, izberite zelo svetel (pudrast) odtenek bluze namesto bele, da k obrazu dodate nekaj mehkobe. Skratka, načinov je veliko. Prave barve morajo seveda zagotoviti naslednje: da vam laskajo (ste v njih videti dobro), da nosijo pravo sporočilo glede na vašo službo ter da so videti sodobno. Verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da se neonskim barvam na strogem delovnem mestu raje izognite, tudi če gre za najbolj vroč trend sezone.

(foto: stylebop.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar