nedelja, 13. januar 2013

Fenomen laka za nohte

V zadnjih nekaj letih smo priče pravemu 'boomu' lakov za nohte. Ne tako dolgo nazaj (rekla bi, da dobrih 5 let) smo v naših parfumerijah lahko kupile le nekaj znamk lakov za nohte – OPI-je in Essie-je na primer se je kupovalo preko spleta, saj smo o njih na naših poličkah lahko le sanjale – in še to v skrajno predvidljivih, zadržanih odtenkih. Potem pa se je nekje nekako začela (r)evolucija ali prava pravcata eksplozija na področju industrije lakov za nohte. Znane kozmetične blagovne znamke so začele izdajati še nikoli videne, kaj videne, niti slutene barve, ki so nam popolnoma spremenile percepcijo tega, kaj lahko nosimo na naših nohtih. Estetska merila so se spremenila, saj smo se odprle odtenkom, ki jih 10 ali 5 let nazaj ne bi niti v sanjah dale na nohte, razen morda za pusta. To so dobesedno vse barve mavrice, zraven pa še stotine različnih temnih ali 'vamp' odtenkov (kdo pravi, da je temen lak le temno bordo barve?? Tukaj so vendar še grafitno sivi, melancanasto vijolični, polnočno modri, gozdno zeleni in vsi odtenki vmes), pa peščeni, kaki, bežkasto nude ter sivi odtenki lakov; tu imamo tudi vse neonske in fluorescentne barve, ki si jih je mogoče zamisliti. Seznam se seveda nadaljuje, saj ne smemo pozabiti na vse vrste 'finišev', od kremnih do bleščičastih, do perlasto sijočih in mat, ... Pred nekaj tedni sem brala, da je bilo leto 2012 vsekakor 'leto nohtov', da pa se že kaže, da ga bo leto 2013 celo preseglo, saj se že uveljavljajo ali napovedujejo novi trendi: lak, ki imitira učinek usnja, pa 'kaviar manikura', perjasti učinek, pa nadaljevanje dvo- ali trobarvnih kovinskih učinkov, bleščic, nalepke za nohte, ...
Zakaj je lak za nohte v časih, ko se svetovno in domače gospodarstvo sooča s težko krizo, pravi mali fenomen? Nekaj brskanja po spletu namreč razkrije, da je prodaja lakov za nohte v zadnjih letih strmo narasla in da je na trgu kljub neusmiljeni konkurenci še vedno veliko prostora za to specifiko kozmetične industrije. Morda je nekaj na tem, da nam nova, živobarvna steklenička sijoče barve za nohte domov vnese kanček tistega prestiža in luksuza, ki si ga sicer vedno težje privoščimo. Številne ženske pravijo, da čeprav so vedno bolj prisiljene dvakrat obrniti vsak evro ter se odpovedati novim oblačilom, čevljem in torbicam, je nov lak za nohte tu in tam še vseeno tisti grešni (in predvsem dovolj cenovno dostopni) užitek, ki si ga privoščijo in z njim pobožajo svojo notranjo boginjo. Marsikatera med nami ne bo v svoji omari nikoli imela ničesar, kar bi na etiketi nosilo dvojni C; pa vendar nam steklenička Chanel laka za nohte lahko okrasi nočno omarico, brez da bi za to morale žrtvovati nekajletni budžet celotne družine. Poleg ekonomskega je tu tudi zanimivi barvni vidik lakov za nohte. Več kot enkrat se mi je pri svetovanju zgodilo, da mi je stranka ob ogledu svoje barvne karte priznala, da ima pred določenimi barvnimi odtenki neke vrste tremo; da nekaterih barv ne mara ali da si jih ne predstavlja na sebi, ne kot oblačilo ne kot ličilo na obrazu. V naslednjem stavku pa se je izkazalo, da pred nošenjem prav teh barv na nohtih nima nikakršnega odpora, še več, da take lake ima doma in jih z veseljem uporablja. Nohti so ravno toliko oddaljeni od obraza in ravno tako majhni, da nam dovoljujejo mali pljusk barve, ne da bi zato morale spreminjati svojo celotno strategijo oblačenja. Ker ljudje pri svojem delu in opravilih roke stalno uporabljamo, so tudi zelo izrazne, zato jih veliko gledamo. Lepo oblikovani, pristriženi nohti, na katerih se zasveti čedna barva, nam gotovo popestrijo še tako turoben dan ali prikličejo na ustnice nasmeh, čeprav se kopljemo v delu. Če pa sredi zime na svojih stopalih pod pernico zagledamo divji poletni odtenek rdeče korale ali fuksijasto barvo jagodnega sladoleda, se zima takoj zdi znosnejša in poletje bližje.


Jaz sem nocoj že obarvala svoj začetek tedna. Katerega boste ta teden na nohte nanesle ve ;)?

 (foto: Tina Martinec Selan)

3 komentarji:

  1. Danes ponovno On Her Majesty's Secret Service ;) sicer so bleščičke malo moteče, ko ga spravljaš dol, ampak je vreden. Sicer me dodatki v laku bolj kot ne motijo, recimo semiš efekt je bil zelo neprijetno hrapav za nosit, da o odstranjevanju ne govorim. Zanimivo, da nikoli nisem imela nobenega rdečega/oranžnega/pink laka, sem pa že 15 in več let nazaj nosila temno modre, turkizne, svetlo ledeno sivkasto modre, indigo, srebrne, acid green... si jih pa težko dobil pri nas, Loreal je imel enega lepega, se spomnim, sicer pa v tujini. Še dobro, da s črnimi ni bilo težav. Jaz sem odtenke potem mešala sama, v črnega sem nalila modrega in je prišel vampy ven ;) Mama mi je povedala, da v njeni mladosti takšnih težav niso imeli, na Starem trgu je bila namreč trgovinica in mešalnica, kjer so ti namešali barvo laka po želji.

    OdgovoriIzbriši
  2. te trgovine se še spomnim, tam je bila, kjer je danes kavarna. in tudi moj prvi temen lak je bil od tam. o kvaliteti pa raje ne bi.

    drugače pa se strinjam s tem, da si z lakom lahko lepo polepšaš dan v smislu, da imaš nekaj novega (če za kaj večjega ni možnosti). mene kupovanje novega laka vedno navda s posebnim občutkom. imam jih toliko, pa vendar bi jih imela še vsa 20. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. te trgovine se spomnim tudi jaz, vendar vem, da so laki sloveli po zelo slabi obstojnosti. še dobro, da imamo zdaj toliko izbire ;). tudi jaz sem namreč med tistimi, katerih 'nail polish wardrobe' poka po šivih, pa vendar niti dva nista enaka in kar precej jih še ostaja na nakupovalnem seznamu ;).

    OdgovoriIzbriši