petek, 18. januar 2013

Barva leta 2013 ter barve sezone pomlad/poletje 2013

Vas zanima, katere barve oziroma barvni odtenki bodo modni v prihajajoči pomladi in  poletju? Podjetje Pantone, vodilna avtoriteta na področju barvnih sistemov za celo vrsto industrijskih panog (digitalna tehnologija, tekstilna industrija, arhitektura in interier, avtomobilska in kozmetična industrija, ...), vsako sezono objavi lestvico barvnih odtenkov, ki bodo najbolj relevantni za omenjene industrijske panoge, kar seveda vključuje tudi modo. Tako so na seznamu za pomlad/poletje 2013 naslednji barvni odtenki (v oklepajih uradni Pantone nazivi odtenkov): smaragdno zelena (emerald), svetlo modra z rahlo vijoličastim pridihom – pomislite na spominčice (dusk blue), limetasto zelena (tender shots), rumena, ki je nekje med limonasto rumeno ter barvo narcis (lemon zest), svetla pudrasto rožnata (linen), rdeča v odtenku maka (poppy red), odtenek lososa ali nektarin (nectarine), mornarsko modra (monaco blue), svetlo vijoličasta – odtenek sivke (african violet) ter rahlo zasivljena žadasto zelena (greyed jade). Deset odtenkov je izbranih tako, da pokrivajo tako svetlejše kot tudi intenzivnejše odtenke, med njimi pa so tako odtenki za barvne tipe s hladnim podtonom kot tudi taki za barvne tipe s toplim podtonom.

 (foto: www.pantone.com)


Gotovo boste ugotovile, da imate v omari že kaj lepega v teh odtenkih, kar boste lahko reciklirale in ponovno nosile to pomlad in poletje. Na policah naših najljubših trgovin (resničnih ali internetnih) pa bomo kmalu lahko videle pretežno kose v teh barvah, tako da bo možnosti za nakup zagotovo veliko. In katera je, če bi izbirali, najbolj 'hot' barva letošnjega leta? To je smaragdno zelena (emerald), ki jo je Pantone razglasil za barvo leta 2013. Pantone namreč vsako leto izbere eno barvo, ki naj bi še posebej zaznamovala pričujoče leto, k njej pa se zato zatekajo prav vsi strokovnjaki iz tistih industrij, ki imajo opravka z vizualnim. 

Smaragdno zelena je – z vidika oblačil in modnih dodatkov – fantastična barva, saj nas poživi in osveži, ta draguljasta barva pa ima nesporno lahko tudi kraljevski videz. Prav vsak barvni tip ima v svoji paleti nekaj odtenkov smaragdno zelene, ki mu pristajajo, zato jo lahko nosite ne glede na to, če ste svetlolaska, rdečelaska ali temnolaska. Pomembno pa je seveda, kako naj določen barvni tip to barvo kombinira. Svetlim ali hladnim barvnim tipom bo pristajala kombinacija s svetlejšimi sivimi, svetlo modrimi ali svetlo rožnatimi odtenki, medtem ko bodo kontrastni barvni tipi smaragdno kombinirali na belo, črno, temno modro, lahko tudi na rdečo. Topel podton kože (ali las) bo zahteval ob sebi kombinacijo smaragdne z rjavimi, terakota, peščenimi, melonastimi ali lososovimi odtenki. Odličen način za to, da uvedemo neko barvo v svojo garderobo, je preko modnih dodatkov, zato bodo sandali s paščki, torbica, koktejl prstan ali uhani v smaragdno zeleni barvi nakup, ki ga v prihajajočih mesecih ne boste obžalovale. 

 
(foto: Tina Martinec Selan)

4 komentarji: