petek, 14. december 2012

Vodič po nakupovanju daril

Ne morem si kaj, da v tem času obdarovanj ne bi napisala nekaj vrstic v zvezi z izbiranjem daril. Naj gre za moškega, ki to bere in mora kupiti darilo za svojo boljšo polovico ali pa za žensko, ki si razbija glavo s tem, kaj bi podarila svoji mami, hčerki, sestri, prijateljici, tašči in tako dalje – tukaj je nekaj vrstic na to temo, upam, da bodo komu prišle prav.


1. Če je izbranka, za katero kupujete darilo, v tipično 'ženski' kategoriji, kar pomeni, da ima rada lepe obleke, ličila, čevlje in ostalo, kar spada zraven, potem ste že v prednosti. Zelo uporaben se mi zdi nasvet angleške lepotne novinarke in kolumnistke Sali Hughes, ki pravi nekako takole: »Buy the smallest thing you can get for your money – if you are buying a gift for 20 pounds, instead of buying an enormous basket of junk she'll never use, buy a bottle of Chanel nail polish instead«. Pri lepotilnih pripomočkih je to zagotovo odlično pravilo, saj še kako drži, da se bo vsaka ženska razveselila darila kultne znamke, ki ne le da bo dobre kvalitete, ampak bo tudi v okras njeni toaletni mizici. Enako velja za parfume, raje kupite manjšo stekleničko eau de parfum formulacije kot večjo stekleničko eau de toilette formulacije istega vonja, saj edp vsebuje večjo koncentracijo dišav in zato diši močneje ter predvsem dlje. Kar se tiče parfumov, pa previdnost ni odveč, saj morate zelo dobro poznati žensko, če ji želite kupiti parfum, ki ga doslej še ni uporabljala. Dosti varnejša možnost je nakup parfuma, za katerega zagotovo veste, da ji je všeč.

(foto: Tina Martinec Selan)

2. Podobno velja za nakupovanje oblačil. Neredko se zgodi, da moški svoji dragi radi kupijo lepo spodnje perilo ali svileno bluzo, za katero pa dame ponavadi povedo, da jim samo leži v omari. Moški, kupite svojim dragim perilo, pižame oz. oblačila, ki so všeč njim, ne vam. Le tako ste lahko prepričani, da bo vaše darilo tudi z veseljem večkrat oblekla. Še varnejša opcija so seveda darilni boni določene trgovine, za katero veste, da v njej rada nakupuje, ali pa bi si želela, vendar vedno zmanjka denarja zanjo.

3. Še ena stvar, za katero pogosto ne namenimo denarja, čeprav bi ga morali, so galanterijski izdelki. Opažam, da si ženske prej kupijo vse ostalo, preden si privoščijo novo usnjeno denarnico, lep obesek za ključe, copate, v katerih ji ne bo nerodno pred obiski ali kvaliteten dežnik. Pa ste že kdaj pomislili, da lahko grda, cenena denarnica ali drobiž, ki sem vam iz torbe skotali po vsej trgovini, uniči sicer še tako skrbno naštudiran outfit? 

(na fotografiji copati znamke Zelolepo, foto: Tina Martinec Selan)

4. Če se izbranka poistoveti s citatom Charlaine Harris: »Silver, gold, I don't discriminate! I like sparkly things«, potem ji lahko kupite tudi kos nakita. Nakit ni nujno zelo drag, tudi tukaj pa za večino žensk velja, da je boljše prejeti drobno darilo iz pravega zlata (ki je lahko belo, rumeno ali roza) ali srebra kot pa večdelni komplet plastične bižuterije. Konec koncev lahko na drage kovine gledate tudi kot na dobro naložbo denarja. Pri nakupu seveda upoštevajte okus dame, v pomoč so lahko naslednja vprašanja: ali ima rada klasične ali bolj moderne stvari?;  je njen slog zadržan ali je ne moti, če jo vsi gledajo?; je minimalistka, ki ljubi prečiščene linije ali ima rada okrašene stvari z veliko drobnimi detajli? Upoštevajte tudi njen barvni tip oz. podton kože (hladen ali topel).

5. Nenazadnje pa lahko ženski, za katero kupujete darilo, uresničite željo in ji plačate kakšno stvar, ki ji sama težje ali redkeje nameni denar. Če se redko odpravi k frizerju, potem se bo morda srčno razveselila bona za frizerja ali pedikuro, morda masažo ali nego obraza pri kozmetičarki. Če pa domnevate, da bi se razveselila nasvetov in pomoči dobre svetovalke za osebni slog, potem seveda veste, na koga se morate obrniti ;).

(foto: Sanja Martinec)

Ni komentarjev:

Objavite komentar