torek, 15. maj 2012

Čipke

Ni treba biti modni strokovnjak, da to pomlad človek ob bežnem preletu najpopularnejših trgovin ugotovi, da so čipke 'it' kos sezone. Pojavljajo se kot glavna tekstura na večjih površinah blaga, kot so obleke, krila, bluze, topi, šali, celo plaščki, pa tudi kot detajl v obliki obrobe, zaključka, vzorca ali vstavka na enobarvnih kosih oblačil.
Čipke seveda niso nič novega. Prvič so se pojavile v poznem 15. oziroma zgodnjem 16. stoletju na področju današnje Belgije ter so se najprej uporabljale kot oblačilo pri verskih obredih. Nato so se razširile po vsej Evropi in so od tedaj pogost okras ženskih, včasih tudi moških oblačil, čeprav imajo same po sebi izrazito ženstveno, nežno, delikatno in dragoceno naravo. Do pred nekaj leti je veljalo, da so čipke rezervirane le za garderobe starejših dam, že nekaj sezon zaporedoma pa jih videvamo med najbolj trendnimi kosi tudi v trgovinah z instantno modo za mlade uporabnice.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Če se boste te dni sprehodili po naših trgovinah, boste kaj hitro ugotovili, da so čipkasti kosi povsod na policah in obešalnikih zloženi poleg pastelnih odtenkov ter izrazito damskih kosov, kot so kostimi, hlačna krila, obleke do kolen in rute. Pa vendar si ne želimo biti vedno videti kot starejša dama s kakšne čajanke pri angleški kraljici, zato predlagam, da pobrskate po svoji domišljiji in najdete nove, kreativne načine za nošenje čipke in čipkastih kosov. Nikjer namreč ne piše, da ima čipka le damski in pocukran obraz. Kje pa, čipke so lahko tudi zelo rock'n'roll! Če jih kombiniramo z manj predvidljivimi barvami in teksturami, iz njih potegnemo povsem drugačno zgodbo. Tako se krasno kombinirajo teksture, ki so si na prvi pogled popolnoma različne: čipka in usnje, čipka in džins, čipka in bleščice, ... Lahko jo kombinirate z nepredvidenimi vzorci, kot so mornarske črte, pike ali kašmirski vzorec, da dobite učinek plastenja tekstur in vzorcev.
Iz ene čipkaste bluze ali topa lahko z različnimi kombinacijami dobimo outfite s povsem različnimi značaji. Čipkasta bluza s strogo krojenim suknjičem in ravno rezanim krilom bo primerna za najstrožji službeni kodeks oblačenja. Isto bluzo pa lahko zvečer kombinirate s skinny kavbojkami, malo usnjeno jaknico ter visokimi petami in ste pripravljene za celovečerno zabavo s prijateljicami ali v dvoje.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Če vam čipke niso zelo blizu, bi pa vseeno rade naredile droben poklon temu letos tako močnemu modnemu trendu, si jih omislite v zelo majhnih, 'začimbnih' količinah, npr. kot obrobo na obleki, v obliki čipkastega usnjenega pasu ali kot šal okrog vratu.
Morda se na babičinem podstrešju skriva kakšna stara skrinja, ki v sebi nosi čipkast kos ali dva. Kar pogumno si ga izposodite, a skombinirajte ga na mladosten, svež, lahko tudi odbit način, da se ne bo babica ustrašila konkurence. ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar