sreda, 26. oktober 2011

Slovenski Fashion Week 11 - poročilo

Včeraj sem si ogledala modno revijo naslednjih oblikovalcev: m*faganel, Farandula, Draž, Firma by Sanja Grcić, Niti Niti & Almira Sadar ter Goodone. Vse modne revije letošnjega (prvega) slovenskega fashion weeka so predstavljale kolekcije za pomlad/poletje 2012.
(Bralke in bralci mi ne bodo zamerili le umetniško navdahnjenega foto kolaža - za kvalitetne, 'profi' fotke si oglejte katero izmed uradnih strani fashion weeka.)
Prvi izhod z oblačili Matevža Faganela je bil zadržan in umirjen, zelo spodobnih krojev ter za pomladno poletno sezono neznačilnih barv, saj se je izognil pastelom in živim barvam ter raje posegel po umirjeno poslovnem koloritu črne v kombinaciji z draguljastimi barvami. Oblačila te kolekcije bi brez problema lahko oblekle tudi to jesen in zimo, ne da bi se počutile (barvno) neprimerno.
Farandula je postregla s svojim značilnim nežnim, izrazito ženstvenim slogom, ki se zrcali v mehkih, svilenih tkaninah. Tu in tam najdemo naborek ali valovit detajl, plašči so svetli in se v pasu zavežejo. Tipičen 'farandulski' dodatek so perforacije blaga ali usnja v obliki krhkih čipkastih vzorcev. Barvna rdeča nit je sledila pastelom od šipkovo rožnate prek limonino rumene do obvezne črne in bele.
Pletenine Draž so bile tokrat še tanjše in lažje, kot smo jih navajeni. Neprosojne, a vseeno krhke, opaziti je bilo nove vzorce v pletenju, ki so spominjali na živalske vzorce. Določeni detajli so dekonstruirani, tako da namesto celotne pletene ploskve dobimo le preplet debelejših sklopov niti, ki spominjajo na nepravilno pajkovo mrežo.
Z izhodom Firme smo videli izrazito eklektičen miks športnega, urbanega in mestoma elegantnega. Pisano in nepričakovano, mladostno in nonšalantno, v oblačilih Firme bi se počutili najbolje na sobotnem sprehodu do mestne kavarne in tržnice. Potiski na blagu so delo Milanke Fabjančič (HA HA!). Zanimiva je bila tudi izbira čevljev – borosank v enakih udarnih, živih barvah kot oblačila.
Revija Niti Niti v sodelovanju z Almiro Sadar je bila meni najljubša, videli pa smo izredno svež pristop k (ročno spletenim!) pleteninam, ki so bile vse brez izjeme prosojne in kot take kljub volneni naravi primerne za plastenje tudi v toplejšem letnem času. Manekenke so v limonasto rumenih, fuksijasto rožnatih in zelenih oblačilih kljub volnenim kapam delovale lahkotno kot metulji. Kontrastna tekstura oblačil Almire Sadar v enakih barvnih tonih je poudarila značaj pletenin. Zanimivo, drzno, sveže.
Kot zadnja se je predstavila blagovna znamka Goodone z recikliranimi oblačili. Tudi tukaj je bilo nekaj odličnih kosov (črtaste 'sestavljanke', legice, asimetrični zgornji deli s kapuco). Očitno je bilo, da je bil eden izmed navdihov za kolekcijo šport, saj me je mnogo kosov po svoji silhueti spominjalo na športna oblačila, še posebej na ženske enodelne športne kopalke (npr. Speedo). Sicer videno že pred leti pri Armaniju, a je zadeva vseeno vžgala.
Če potegnem črto, nisem ravno skakala pod strop od silnih presenečenj, a videli smo solidne in predvsem uporabne kolekcije slovenskih oblikovalcev. Bil je že čas, da smo tudi v Sloveniji dobili svoj 'teden' mode in seveda upam, da se bo kakovost nadaljevala in stopnjevala.
(Yours truly pred vhodom včerajšnjega FW; outfit: top Zara, jopica Pennyblack, krilo All Saints; legice Draž; čevlji Bronx, jakna in torbica tako stari, da ne vem več, od kod in kje)
(P.s. Če bi si lahko izbirala oblačila, ki sem jih videla včeraj, ne bi imela nič proti m*faganel bluzi, perforiranemu krilu Farandula, Draževi vijoličasto-črno-grafitni obleki in topu, sivim hlačam in sivi jopici Firma, kakšnemu prosojnemu puloverčku Niti Niti in 'mix & match' črtastemu topu Goodone ;)).

1 komentar:

  1. Niti Niti ima ročno pletene izdelke, delim navdušenje nad njimi. Prodaja pa tudi kvalitetno volno in prireja delavnice pletenja, če bi se kateri/a poskusil/a sama :)

    OdgovoriIzbriši