torek, 9. avgust 2011

Na kratko in na dolgo

Letošnje poletje so modne tako kratka kot dolga krila in obleke. Oboja imajo svoje prednosti in slabosti, če jih ne skombiniramo na pravilen način. Na ljubljanskih ulicah sem našla dva zelo posrečena primera, kako nositi kratko in kako dolgo obleko.

Gospodična na fotografiji nosi kratko obleko, ki ji po pravici rečemo 'kratka', ni pa prekratka, saj se je izognila nevarni coni razkazovanja zgornje polovice stegen. Prav prekratka krila lahko našim nogam naredijo slabo uslugo, če niso prave dolžine, saj stegnom hitro dodajo odvečne grame in poudarijo celulit (celo če z njim nimamo pretiranih težav). Običajno so izrazito kratka krila hvaležnejša za nositi v hladnem delu leta na debelejše hlačne nogavice ali legice. Prav tako je varneje, če jih nosimo na čevlje z vsaj malo pete, razen če imamo zares vitke noge.
Spodnja kombinacija na balerinke z ravnim podplatom v enakem odtenku modre, kot je v obleki, ter na popolnoma drugačno torbico (letos zelo moden trend črtastih torbic) je izredno posrečena. Prav tako je gospodična z enim mojstrskim zamahom pod streho spravila še en hit letošnje sezone, to je t.i. colour blocking ali skladanje barv (gre za plastenje oz. nalaganje osnovnih, izrazito živih barv eno na drugo, praviloma v obliki črt ali večjih horizontalnih barvnih ploskev). Celoten vtis je casual, lahkoten, svež in moden, a ne v smislu slepega sledenja trendom, saj nosi pečat individualnosti.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

Na spodnji fotografiji pa je gospodična v letos zelo modni t.i. maxi-dress. Krila in obleke te dolžine imajo neizogibno nekoliko hipijevski pečat, zato se izognimo še drugim 'flower child' dodatkom, če ne želimo pretirano hipijevskega izgleda. Dolge obleke morajo biti nujno definirane v pasu, kar lahko dosežemo s teliranim krojem ob telesu ali pa s pasom, ki ga zapnemo ali zavežemo okoli pasu. Če je dolga obleka široka in nedefinirana, bomo v njej izgledale kot žakelj krompirja, česar pa si najbrž nobena ne želi. Zelo hvaležne so dolge obleke za nosečnice, saj lepo poudarijo trebušček in skrijejo noge, ki so še zlasti v zadnjih mesecih nosečnosti rade zatečene.
Spodnja kombinacija prikazuje maxi-dress s cvetličnim potiskom v kombinaciji vintage pasu ter torbice, ki je sicer iz mehkega usnja, a je še vseeno dovolj strukturirana za kombinacijo na obleko, da ni vse skupaj preveč mehko, široko in 'svobodno'. Sandali z ravnim podplatom v oranžnih in zlatih odtenkih ravno prav gledajo izpod krila in poživijo outfit. Seveda dolge obleke krasno pašejo tudi na visoke pete, še zlasti na wedges ali na sandale z debelejšo peto.

(fotografija: Tina Martinec Selan)

2 komentarja: