nedelja, 13. februar 2011

Izziv: top heavy postava (1.del)

Poglejmo si tip postave, kjer je zgornji del telesa (vse od pasu navzgor) močnejši od spodnjega. S tujko taki postavi rečemo 'top heavy' in lahko zavzema različne nianse. Tako je top heavy postava lahko postava peščene ure (ženstvene, zaobljene prsi in boki ter ožji pas), pri kateri roke, ramena in hrbet niso prav pretirano vitki; lahko pa je izrazito top heavy postava, pri kateri govorimo o obrnjenem trikotniku, torej že o moškem tipu postave s širokimi rameni in zgornjim delom ter ozkim pasom, ozkimi boki in vitkimi, lahko tudi koščenimi nogami. Top heavy postava lahko deluje zgoraj obsežno iz različnih razlogov, naj jih naštejem samo nekaj: močnejša ramena in nadlahti; kratek in močan vrat; velike prsi; širok in mišičast hrbet; velik trebuh ipd.

Poglejmo si, kakšnemu tipu oblačil se moramo izogibati, če imamo top heavy postavo.

Puliji
Problem pulijev je, da optično naredijo iz našega zgornjega dela telesa veliko enobarvno gmoto ter da ni linije, ki bi razbila vse te enote telesa, ki so že sami po sebi problematični: vrat, prsi, roke, trebuh. Pulijem naj se še posebej izogibajo ženske s kratkim in močnejšim vratom ter tiste z velikimi prsmi. Puli namreč popolnoma zakrije vrat, ki ga, če je ta kratek, še posebej želimo podaljšati, kar naredimo z vertikalno linijo, npr. dolgim, ozkim izrezom majice. Problem velikih prsi pa je, da hitro delujejo kot v eno samo ogromno dojko združena masa, mi pa stremimo k temu, da obe dojki med seboj ločimo.

(fotografija: peruvianpasos.us)

Brezoblični in vrečasti zgornji deli
Asimetrično rezani zgornji deli, široki rokavi, vrečaste obleke in majice, rokavi, ki spominjajo na netopirjeva krila (t.i. batwing sleeves) ... Vse to so tipi oblačil, ki jih moramo pri top heavy postavi nositi previdno oz. razmisliti o njih. Pogosto namreč brezoblična gmota oblačila na problematičnem delu telesa le-tega samo še dodatno optično poveča ter mu doda nekaj kilogramov. Običajno je boljša pot ta, da problematično področje previdno definiramo in oblečemo oblačila, ki ga bodo nežno, a ne preozko objela. S tem bomo definirali obline in gledalcu odvzeli domišljijo, da nas je pod oblačilom na zgornjem delu telesa še več, kot se zdi na pogled.

(fotografija: cashmeresweateronline.com)

Majice in obleke s tankimi naramnicami 'na špagete'
Tovrstna oblačila so problematična iz očitnega razloga — ker razkrivajo preveč vsega, preveč kože, preveč kilogramov, preveč maščobe, če želite ... Postava s širokimi rameni in hrbtom ter velikimi prsmi bo v nežni majici s tankimi naramnicami delovala kot postava rokoborca. (Zagotovo nelaskav pogled.) Zelo močne nadlahti (pogosto problem pri damah v srednjih letih in še pozneje, ko se pojavita še povešena koža in celulit) potrebujejo kamuflažo v obliki blaga, pa naj bodo to kratki rokavi (ki se ne smejo končati na najširšem delu nadlahti!) ali pa ogrnjena jopica, tanjši bolero ali pašmina.

(fotografija: sosojuicy.com)

Poletni topi z obširno izrezanim hrbtom ali zadaj zelo zoženimi naramnicami
Podoben problem kot pri majicah s tankimi naramnicami — če imamo širok hrbet in ramena, bodo zadaj izrezani zgornji deli z ozko postavljenimi naramnicami na nas delovali naravnost smešno. Navidezno bodo naš hrbet še razširili in našo postavo spremenili v postavo profesionalnega plavalca.

(fotografija: fotousa.ru)

Do vratu zapeti zgornji deli
Razlogi so zelo podobni tistim pri pulijih. Če ste zgoraj obilne iz kateregakoli razloga, se raje odpovejte do vratu zapetim bluzam, puloverjem in majicam, ker ti iz vaše postave naredijo veliko trdno gmoto brez optičnih ločevalnih linij, ki bi razbile top heavy učinek. Če že vztrajate pri majicah z malim okroglim izrezom ali zapetih bluzah, potem čez oblecite tanko jopico z globokim izrezom na V, ki bo poudarila vertikalno linijo med vratom in popkom, takšen učinek pa naredijo tudi nizi dolgih ogrlic.

(fotografija: wintercoatsjackets.com)

V naslednjem delu si bomo pogledali, kakšna oblačila priporočam za top heavy postavo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar