sreda, 10. avgust 2016

Kavbojke – vsi različni modeli v besedi in sliki

Saj poznate tisti občutek navdušenja, ko brskate po svoji najljubši spletni trgovini in gledate kavbojke, pa so vam skoraj vsi modeli na fotografijah res všeč? Tako všeč, da se odločite in jih greste ob prvi priliki poskusiti v živo. Konec koncev za vsako žensko vsaj enkrat v letu pride obdobje, ko ugotovi, da bi nujno rabila nove kavbojke, ker so se stare pač razvlekle, strgale na nepravem mestu ali pa jih je tako pogosto nosila, da se jih je naveličala. Ko v kabini za pomerjanje na svojo zadnjico le uspejo navleči kavbojke – prav tisti par, ki je na fotografijah 15-letne, 1,80 m visoke manekenke s konfekcijsko številko 34 deloval tako fantastično – pa nastopi trenutek streznitve. Pogled v ogledalo razkrije, da na nekaj let starejši, nekaj cm manjši in cifro ali dve (khm khm) 'večji', realni ženski te iste kavbojke preprosto niso videti dobro. Posledica je ta, da za to seveda krivite sebe, svojo zadnjico, pa tisti kilogram ali dva, ki še vedno vztrajata na njej ... In iz trgovine odidete slabe volje ter seveda brez kavbojk, čeprav jih še vedno rabite!
No, taki in podobni scenariji so mi zelo dobro znani iz prve roke in iz številnih izkušenj s strankami. Zato sem sprejela izziv, ko mi je pred časom bralka Odglavedopet napisala: »... Ne vem, če si že kdaj pisala o kavbojkah. Sploh bi me zanimalo, kako različni modeli izgledajo na tebi, ker na netu itak vse izgleda kul, ko pa sama poskusim boyfriend, mi pa ni najbolj jasno, kako bi moralo izgledati ...«. Zato sem se podala v trgovine in preizkusila vse trenutno vroče, modne in nasploh 'in' modele kavbojk. Fotografije so brutalno resnične, saj razen optimizacije svetlobe niso videle Photoshopa, na njih sem bosa (čeprav bi nekateri modeli kavbojk nujno rabili spremstvo visokih pet, da bi bili videti vsaj približno ok), moja konfekcijska številka pa je 40 in ne 34 ;). Upam pa, da bodo fotografije različnih modelov na realni ženski mojim bralkam v pomoč.

'Boyfriend' kroj: običajno gre za nekoliko ohlapnejši model z nižje postavljenimi žepi in opazno staranim efektom (raztrganine, različno obarvana področja, zaplate, ...). Nosijo se zavihane. Osebno jih nosim že leta in najraje jih nekoliko dvignem s kombinacijo posebnega zgornjega dela in visokih pet. 

(Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

'Flared' kroj: so kavbojke, ki so tričetrtinske ali sedemosminske dolžine in se postopoma nekoliko razširijo, pravzaprav so videti, kot da bi kavbojkam na zvonec odrezali zadnjih 30 cm dolžine. Modne so zadnjih nekaj sezon, meni niso všeč in jih ne nosim.

(Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

'Girlfriend' kroj: pravzaprav podobne kot boyfriend, a malce bolj ženstvene. Običajno so nekoliko manj uničene, 'znucane' in se nosijo nekoliko ožje kot boyfriend kroj. Jih nimam, čeprav bi jih z lahkoto imela in nosila.

(Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

'Mum' kroj: te kavbojke bodo za letošnjo jesen in zimo velik hit, pri modnih navdušenkah, ki ne izpustijo nobenega trenda, pa bo 'mom' ali 'mum' kroj pravi must-have. Gre za kroj, ki bi se mu včasih dobesedno smejali in rekli, da je 'češki' do konca. Visok pas, visoko postavljeni zadnji žepi, sedemosminska dolžina, srednje svetlo modra barva in silhueta, ki se ravno na nepravih koncih odmika od noge, so značilnosti tega kroja. Si upate ;)? Jaz bom ta trend zagotovo preskočila.

(Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

'Skinny' kroj: že leta prava klasika, s tem da obstajajo različne variante glede dolžine – ta variira od sedemosminske do dolžine, ki se guba na čevljih – ter tudi tega, kako zelo ozke so. Pred nekaj leti so bile pač samo res zelo ozke, danes so modni tudi modeli, ki delujejo, kot da bi si jih dobesedno napršile na noge s sprejem. Čeprav niso idealne za mojo postavo, jih nosim, najraje v kombinaciji s primernim zgornjim delom in petami.

(Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

'Straight' kroj: raven kroj je za moj okus resnična klasika med kavbojkami, ki prehaja sezone in trende ter je vedno videti dobro, ne glede na starost ženske ali kombinacijo oblačil. V pravilno izbranem odtenku in materialu so zadnja leta lahko tudi povsem dobra zamenjava za ozke hlače iz drugega materiala, zato jih imam zelo rada. V primerjavi s skinny modelom so prijaznejše tudi do manj idealnih postav, vsekakor pa dajejo tudi  formalnejši vtis.

(Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

'Zvonast' kroj: ta kroj sem nosila celo gimnazijo in še nekaj let zatem – takrat je veljalo, da je s tabo nekaj narobe, če imaš na sebi kakšen drug kroj kavbojk. Od takrat dalje jih nekako nisem več posvojila. Zanje je značilno, da zelo lepo uravnotežijo širšo zadnjico in močnejša stegna, običajno pa delujejo bolje z visokimi petami. Zadnja leta zelo moden kroj, ki še ne bo tako hitro zapustil trendnih vrst.


(Tina Martinec Selan/Odglavedopet)

15 komentarjev:

  1. Super članek. Sama Namrec nosim skinny jeans, občasno tudi girlfriend. Vseostalo zaradi specifične postave zame Ni optimalno. Mum jeans pa se MI zdi bolj za najstnice ali za zenske z manekensko postavo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz tako mislim. Mum jeans dejansko izgleda najbolje oz. vsaj prebavljivo na manekenkah ;)

      Izbriši
  2. Ah, kavbojke.... :) Prekrasno, večno oblačilo, obožujem jih. Malo manj pa obožujem pomerjanje in kupovanje. Sama sem namreč manjše in bolj okrogle postave in jih resnično težko dobim.
    Najboljše se počutim v straight kroju in menim, da je najprimernejši za mojo postavo.
    Imam prav?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je, bisa! Je pa za veliko žensk tako, da kavbojke obožujejo, nakupovanja le-teh pa jih je groza. Sploh ženske z oblinami imajo/mo nekaj težav ;)

      Izbriši
  3. Super članek. ;)
    Me pa zanima, iz katere trgovine so te girlfriend jeans, sama jih namreč nisem nikjer zasledila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimiv zapis! :-)
    Bi rekla, da je pomembno vedeti tudi, katera višina pasu je prava - vsaj ženske vitkosti 44 :-) se ubadamo tudi s tem vprašanjem (moj odgovor: srednja).
    Sploh ne vem, ali je pametno to javno priznati, ampak meni najbolj pristajajo moške kavbojke srednje ali normalne višine, ozkega kroja, z elastanom. Takšni kroji nimajo "prostora za lulčka" okrog zadrge :-), so dovolj dolgi, pa tudi odstopanje v pasu ni tako pomembno (oziroma jih malce zožam po celi dožini zadnjice). Da ne govorim o tem, da so moške hlače pogosto iz bolj spoštovanja vrednega materiala :-(

    Nikoli ne bom oblekla: kavbojk za mamice, z zvoncem na mečih, 7/8, 8/9 in kar jih je še prekratkih :-), z uničenim materialom, raztrganih in z luknjami, preveč šekastih ...
    Zame samo dostojna klasika, lepo prosim :-) (sem pa navdušena, da dejansko obstaja takšna raznovrstnost, ker nameravam nositi in si ogledaovati kavbojke do konca življenja)

    Zadnje čase hrepenim po poslovnih hlačah kot modnem trendu: lepo bi bilo, če bi te zamenjale hipijevsko modo, vzorce divjih živali in sto milijonov raztrganih kavbojk. Take bombažne, resnih barv, z domiselnimi dodatki, lahko tudi s kontrastnimi črtami, in dostojnih modelov ... Najbrž se bom še načakala :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alcessa, saj tudi 'ornk' hlače oziroma poslovne hlače so v trendu. Le da se o njih morda manj govori ... so pa vsekakor prisotne vsako sezono in se jih tudi da dobiti v različnih cenovnih razredih. Tako da k sreči ni vse samo strgan jeans :D

      Izbriši
    2. Mal dolg komentar je nastal, pa nisem hotela spreminjati teme: problem je v kroju in materialu. Kar se tiče kroja: slacks ne pridejo v poštev, vsaj ne take kot pri ejdž end em, ker se zožijo proti gležnju in so prekratke. Druga stvar je, ni problema dobiti/imeti volnenih ipd. hlač, vendar te resne zadeve hranim za resne priložnosti. Ne, jaz bi tudi za povsem sproščene trenutke prostega časa nosila poslovni slog, ki ni mišljen povsem resno (domiselni dodatki, širše in dolge hlačnice, lahko malce na zvon) in je iz materiala, ki ga brez težav redno perem. Takih hlač ne vidim veliko, je pa res, da gledam samo pri nekaterih ponudnikih in se ne trudim preveč razširiti iskanja ...

      Izbriši
  5. Sem mislila, da sem edina s to skrivnostjo. Tudi sama sem imela par moških kavbojk. Enkratno so mi pristajale. Je pa bilo malce zadrege, ko sem jih kupovala....prodajalka je bila zelo prizanesljiva z menoj.. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Tudi meni skinny pravzaprav ne paše, ker imam precej močen spodnji del. Potem pa sem videla, da jih večina nosi ne glede na postavo, pa sem jih tudi jaz nekako osvojila, sploh za pod vse mogoče tunike in pre-kratke oblekce. Samo, da nimajo preveč elastana, sama ne prenesem, da se mi hlače vlečejo po koži, mora biti vmes za en prst prostora. Hvala za tale šnelkurs!! maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Enako. Skini plus dolg zgornji del mi je zelo pri srcu, skini brez prekritja pa cela katastrofa :-)

      Izbriši
    2. Hvala za komentar, Maja. Se mi zdi, da so skinny kavbojke zelo hvaležen kos za kombinacije z daljšimi, asimetričnimi ali voluminoznimi zgornjimi deli. Na tak način jih nosim tudi sama.

      Izbriši