torek, 16. december 2014

Trend: 'athleisure' ali trenirkasta moda

Po desetletjih odlične prodaje kavbojk se je letos zgodilo, da je njihova prodaja v ZDA upadla za šest odstotkov. Razlog je v tem, da ljudje raje kupujejo in nosijo spodnje dele trenirk, pajkice, mehke hlače iz bombažnega džersija (ang. yoga pants) in ostale primerke športnih oblačil od džinsa. Trend se imenuje 'athleisure', sama sem ga (verjetno nestrokovno) prevedla kar kot trenirkasta moda in presega zgolj modni fenomen, ampak gre za širši družbeni fenomen. Vse od začetka razvoja informacijske tehnologije, ki omogoča delo od doma, se je v ZDA kazal upad nekaterih formalnejših kodeksov oblačenja, prednost pa je dobivalo udobje za vsako ceno. Tudi formalne službe so si izborile t.i. 'casual Friday', ko lahko ljudje – sicer ves teden v strogih kostimih in dvodelnih oblekah – v petek pridejo v službo oblečeni v kavbojke. V zadnjih letih pa se je način življenja spremenil tudi v smislu favoriziranja telesne aktivnosti pred, med ali neposredno po službi. Ob upoštevanju delavnika zahodnih dežel je to pomenilo, da je moral človek s sabo v službo vzeti tudi potovalko s kompletno športno opremo, saj za vrnitev domov in preoblačenje preprosto ni (bilo) časa. Lahko je torej razumeti, zakaj je 'athleisure' ali trenirkasta moda takoj zavzela srca moških in žensk. Če so s patentom stisnjene hlače iz mehkega bombaža naenkrat zavzele svoje mesto na modnih pistah in v modnih znamkah vseh cenovnih razredov, potem to pomeni, da končno ni treba več žrtvovati udobja za videz, enake hlače pa so tako sprejemljive v pisarni kot tudi med lahnim tekom po končani službi. Še več – ker se na prvi pogled ne vidi, ali so trenirkaste hlače znamke Nike ali Max Mara, je videti, kot da nekdo nenehno čepi v telovadnici, kar je v današnjem, s telesno težo in zunanjo podobo obsedenem svetu, dodaten plus. 

(foto: pennyblack.it) 

(foto: si.maxmara.com) 

(foto: gap.eu)

Znamka Diesel je že nekaj let nazaj patentirala 'joggjeans', kjer gre za videz kavbojk, pri čemer je material identičen trenirki, torej lahko načeloma v teh 'kavbojkah' telovadimo, plešemo, skačemo, ..., večino teh aktivnosti pa nam navadne kavbojke pač ne omogočajo, ali pa se počutimo skrajno neudobno.


(foto: diesel.com)

Trenirkasta moda pa še zdaleč ne pomeni samo pajkic, hlač s patentom in hlač za jogo. Pravi pravcati preporod so doživeli tudi bombažni puloverji (ang. sweatshirts), ki jih v modnem časopisju in v stajlingih videvamo pošite z bleščicami ter kombinirane na strogo krojena krila in dragocene materiale. Enako velja za jopice s kapucami, majice s športnimi napisi in kape s šiltom, o supergah pa sem tako ali tako že večkrat pisala. 

(foto: hm.com) 

(foto: asos.com)

Kot vedno je vse v kombiniranju, saj trenirka odglavedopet v kombinaciji s supergami še vedno pomeni izlet v naravo ali na igrišče, zato je najboljše trenirkast kos kombinirati na druge manj športne in ležerne kose. Vedno bodo tudi obstajala delovna mesta, ki bodo zahtevala strogo oblačenje, ki sledi ustreznemu kodeksu oblačenja in kjer udobje pač ne bo smelo biti na prvem (ali celo edinem) mestu. V kolikor bo 'athleisure' prispeval k temu, da se bodo ljudje dejansko več gibali in bodo bolj telesno aktivni, bo to resnično pozitiven učinek tega trenda. Bolj verjetno pa je, da nam trenirkaste hlače dajejo lažni občutek potuhe, kot da neprestano nekaj migamo. V tem primeru bodo običajna oblačila in skinny džins še vedno naš najboljši prijatelj ;).

(foto: whowhatwear.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar