petek, 10. oktober 2014

Oblači se za življenje, ki si ga želiš!

Vizualizacija je hecna stvar. Čeprav sem zadržana do raznih sodobnih pogruntavščin, ki slišijo na skupno ime 'new age', pa sem že pred leti prebrala nekaj knjig, ki so omenjale vizualizacijo kot sredstvo za dosego željenega cilja oziroma ciljev. Nekateri temu rečejo moč pozitivnega mišljenja, drugi meditacija, tretji osredotočanje, meni je še najbližji izraz vizualizacija, ker ne nosi s sabo nobenih drugih (pod)pomenov. In kaj je to? Če prenesem pojem na področje osebne podobe, vizualizacijo najbolje oriše tale sličica.


Gre torej za to, da s svojo podobo že danes sporočamo sami sebi in svetu, kaj si želimo. Stavek, ki ga lahko prevedemo kot »Oblači se za službo, ki jo želiš, ne za tisto, ki jo imaš«, nam sporoča, kakšno moč ima vizualizacija sebe na delovnem mestu, ki si ga želimo, vendar si moramo za to, da svoje možgane prepričamo v ta cilj, že v tem trenutku predstavljati sebe na željenem delovnem mestu. Pa ne samo za službene okoliščine, stavek bi lahko aplicirali tudi na zasebno življenje, družinsko življenje in tako naprej. »Oblači se za življenje, ki si ga želiš!«, bi lahko rekli. Osebna podoba ima pri tem neverjetno moč. Raziskave kažejo, da imajo v tujini bolj urejene in naličene ženske bolje plačana delovna mesta od, denimo, nenaličenih, poleg tega pa je pričakovati, da bodo prej dosegle še boljši položaj v službi. Za moške velja enako, saj z urejeno podobo sporočamo, da smo sposobni in primerni za cilj, ki ga želimo doseči.
Ko sem pred leti še delala v lekarni kot farmacevtka, se moje sodelavke niso mogle načuditi temu, zakaj vendar sem prav vsak dan prišla v službo urejena odglavedopet. Če se zjutraj v službo samo pripelješ, v službi tako ali tako nosiš belo haljo in greš po službi spet domov, v čem je poanta urejanja, usklajenega outfita, ujemajočih čevljev (v službi smo zaradi celodnevnega dela na nogah tako ali tako nosile nogam prijazne natikače) in naličenega obraza, so me spraševale. Vedno sem odgovorila, da to delam zase, iz lastne potrebe in lastnega veselja. Ljudje, ki so v lekarniškem okolju navajeni sterilne beline in prijaznih, strokovnih, a pretežno nezanimivih obrazov, so se mi prav tako čudili, a odziv je bil vedno skrajno pozitiven. Kmalu so se navadili, da sem farmacevtka in nosim rdečo šminko, nalakirane nohte in lepe uhane ali opazno zapestnico. Zdelo se mi je celo (lahko, da si samo domišljam), da se jim je vse skupaj zdelo kot dobrodošla popestritev njihovega obiska v lekarni. Zase pa lahko rečem, da me je belina utesnjevala in da sem s svojo podobo gotovo že takrat sebi in svetu sporočala: »Stilistka bom!« :).


3 komentarji:

  1. Hmmm ... kakšen slog priporočaš za poklic dobitnice na loteriji? :-D

    Ma ne, v mojem primeru je že tako, da moja služba ustreza moji sanjski službi - za čuda imam tudi predstavo o tem, kako naj bi zgledala, čeprav s strankami ne delam osebno (nikoli) in jih večinoma niti poznam ne. Vseeno. Širši javnosti že še želim sporočiti, da sem "udobnega, pretežno praktičnega značaja, sposobna večopravilnosti (kar je sicer čista laž, vseeno :-) )" ...

    Po drugi strani pa si zadnje čase želim občasno zgledati bolj ženstveno, zato bo to moja bodoča vloga in naloga, za katero bom poiskala kakšno primerno oblačilo ali dve - zaradi vse te moje oblačilne praktičnosti občutek povečane ženskosti nastopi takoj, ko obujem petke, zrihtam dekolte in uporabim malce kozmetike. Ker je kontrast tako velik, najbrž.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bi rekla, da so petke, porihtan dekolte in makeup kar zagotovljena vstopnica do damskega počutja za vse ženske :).

      Izbriši
  2. bralka, ki želi ostati anonimna, mi je v mailu napisala tole: "ko smo že ravno pri službah in oblačenju - mislim, da sem svojo službo dobila tudi zato, ker sem na razgovor prišla zelo urejena (v rdeči obleki in z dražjo rdečo torbo). baje je šefov prijatelj, ki me je videl vstopiti na razgovor, šefu rekel: 'tole vzemi, ta pa je videti prava za tvojo trgovino.'"

    OdgovoriIzbriši