torek, 21. oktober 2014

#LJFW ali Ljubljanski fashion week, oktober 2014

V nedeljo sem šla pogledat delčke kolekcij, ki so jih slovenski oblikovalci pokazali na tokratnem tednu mode, prikazali pa so oblačila za pomlad/poletje 2015. Tokrat je bil ljubljanski teden mode zastavljen drugače kot ponavadi. Vajeni smo bili modnih revij v Kinu Šiška, pretekli teden pa se je dogajanje prvič prestavilo v center Ljubljane, in sicer na Mestni trg. Sklepam, da so se večjemu sklopu dogajanj odpovedali zaradi 'low budget' verzije, saj tokrat ni bilo večjega pompa z modnimi revijami in vsem dogajanjem okrog tega, poleg tega pa ni bilo vstopnic (do katerih se je zelo težko prišlo, zato se je večkrat slišalo in bralo pritoževanje na račun tega, da so povabljeni samo 'izbranci'). Razen otvoritvene zabave (izjave oblikovalcev si lahko ogledate tukaj) so bile tri kreacije vsakega oblikovalca stalno na ogled v že omenjenem 'fashion placu' na Mestnem trgu. Gotovo imata oba načina svoje prednosti in slabosti, meni je bilo všeč, da sem si lahko v miru ogledala vsa razstavljena oblačila in jih tudi nemoteno potipala, saj se mi zdi otip in to, kako je oblačilo narejeno v detajlih, zelo pomemben del izkušnje. 

Ivan Rocco z zlatimi nedrčki in potiskanimi hlačami se ozira nazaj v sedemdeseta:


Temne silhuete Nataše Peršuh z moškimi elementi v koleciji:


Plasteje in onduliranje v slogu grških tog v kolekciji NiOka Nike Ravnik:


Tanke pletenine Draž v prečudovitih barvah, ki so jih navdahnile fotografije podvodnega sveta:


Nataša Hrupič s predelanimi variacijami na temo trenčkotov in zelo zanimivimi tankimi pleteninami z izrezanimi pikami:



Oblikovalci young@squat so se tokrat poigravali z različnimi čipkastimi teksturami:


Almira Sadar z večnimi oblekami (ni rdeča prekrasna?):


Maja Štamol je ostala zvesta pliseju in črnini, navdušile pa so me ogrlice iz plastičnih cvetov, ki so me spominjale na Marnijeve za H&M izpred nekaj let:



Tanja Zorn spet dokazuje, da je  mojstrica male črne oblekice, tokrat je vključila enkratne detajle z zlaganjem v smislu origamija, na hrbtu pa presenetila z bleščicami in pentljo:




Na trideseta leta prejšnjega stoletja spominjajoče silhuete Simone Lampe:


Ter nosljivi kosi kolekcije Princip oblikovalk Mojce Celin in Damijane B. Logar:


Je kdo bil na ogledu kolekcij ali morda na uvodni prireditvi tokratnega fashion weeka? Kako se vam je zdelo?


Vse fotografije: Tina Martinec Selan

4 komentarji:

  1. Bom kar brutalno iskrena: najbolj me zanimajo tvoji kreativni outfiti (prav nič ti ne laskam na daljavo, obljubim). Šele zdaj, na primer, čedalje bolj dojemam privlačnost živobarvnih superg ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. he he, alcessa :D hvala za brutalnost ;))
      o udobju in estetski privlačnosti takih superg je vse jasno, so pa tudi izjemno hvaležne, kadar želim 'dress down' kakšno kombinacijo, ki bi čez dan delovala pretežko ali pa enostavno preveč polikano.

      Izbriši
    2. Ja, zanimivo ... recimo načelo kontrasta, ki ga uporabljaš: najmanj dva vpadljiva kosa, ki pošiljata dve nasprotujoči slogovni in barvni sporočili (material z bleščicami kot za večerno obleko pri krilu in športne copate) in ki sicer drug drugemu izničujeta osnovni pomen (ker k materialu za večerno obleko z bleščicami praviloma ne nosimo superg in obratno), vendar je tako nastala povsem nova podoba: zelo vpadljiva, sinergična in torej čisto nič "izničena" - všeč mi je, ker si tako ustvarila svojo pripoved in pri tem pogumno nisi citirala (krilo in čevlji nimajo nič skupnega, nobenih elementov, ki bi jih povezovali, tako kot na primer pravilo "čevlji in torbica iste barve", in tudi pri copatih in žabah ni prisotna čisto ista barva, vsaj na sliki (vezalke?)).
      Še vedno ne nakladam, obljubim. :-) Samo pokazati sem hotela, zakaj me tvoji outfiti zanimajo.

      Izbriši