sreda, 30. julij 2014

Hlačno krilo ali culottes

Že nekaj sezon se nosi hibrid med hlačami in krilom, za katerega se uporabljajo različna poimenovanja, med njimi 'skort' (skovanka iz angleških izrazov 'skirt' za krilo in 'shorts' za kratke hlače), 'culottes' (v Franciji so culottes nosili moški višjih slojev v času renesanse, v 18. stoletju so pod kolenom stisnjene hlače s tem nazivom nosili kot del vojaške uniforme; dandanes se culottes reče določenemu modelu ženskih spodnjih hlač), preprosto kar samo 'kratke hlače' ter 'hlačno krilo'. Slednji izraz je slovenski in ga bom zato uporabljala tudi v članku, čeprav se v tuiji modni literaturi bolj pogosto uporabljata izraza culottes in skort. To zanimivo oblačilo z bogato zgodovino zdaj ponovno doživlja svoj preporod. Čar tega kosa oblačila je ravno v tem, da ni ne popolnoma ženstven, kot so npr. pencil krila, ne dekliški kot so široka, nabrana krila in ne v osnovi moški, kot so hlače. Hlačno krilo, kot se nosi zdaj, obstaja v zelo različnih dolžinah; hlačna krila do srede stegen spominjajo na kratka poletna krilca, taka dolžine do kolen so zelo versatilen kos za poletje, hlačna krila do srede meč pa zahtevajo največ pozornosti v smislu kombiniranja, a so krasen izbor za hladnejše mesece in kombinacije s težjimi materiali. Lahko delujejo tudi zelo elegantno, odvisno seveda od kombinacije oziroma celotnega stajlinga. 

(foto: Tina Martinec Selan) 

 (foto: thenowstyleblog.com)

(foto: twofortheshowblog.com)

Dodatni plus je ta, da v njem ne boste skrbele, da bi vam veter med vožnjo s kolesom preveč dvignil krilo. Hlačna krila pravzaprav lahko tretiramo kot krila in jih na enak način tudi nosimo, torej v kombinaciji z lahkotnimi topi, srajčkami in krajšimi jopicami poleti. Kar se tiče obutve, lahko izberemo čevlje ali sandale brez pet, za elegantnejše priložnosti pa vsaj polno peto, da pridobimo nekaj višine. Hlačno krilo dolžine do sredine meč je nekoliko zahtevnejše za nošnjo, saj zaradi reza v sredini meč optično skrajša noge. Zato bi ga odsvetovala tistim z močnejšimi meči ali širokimi gležnji. Če jih boste izbrale za jesen in zimo, zraven lepo pristajajo krajši (dolžine med pasom in zgornjim delom bokov) suknjiči in jaknice, svilene bluzice, nežne pletenine in podobno. Previdnost je potrebna pri izbiri vrhnje jakne ali plašča, saj neprava dolžina lahko pokvari proporce postave. Nogavice in čevlji v enaki barvi kot hlače bodo poskrbeli za daljše noge, s čimer se vsaj deloma popravi učinek 'rezanja nog', ki ga sicer imajo hlačna krila te dolžine. Izberemo lahko moški model čevljev z vezalkami za 'delivery boy' učinek ali gležnjarje z visoko peto za ženstven videz. 

 (foto: dailymail.co.uk)

(foto: fashionising.com) 

(foto: globalgrind.com) 

Skratka, s hlačnim krilom boste poskrbele za instantni update svoje garderobe. Pazite pa na ravnotežje volumnov, ker so hlačna krila namreč precej široka (voluminozna), naj izbrani zgornji del ne bo preveč brezobličen ali škatlast, saj bo vaša postava sicer povsem izgubila svojo obliko, kar pa za nobeno postavo ni laskav videz. 

 (foto: iwanthereoutfit.com)

(foto: maisonbentleystyle.com)

Ni komentarjev:

Objavite komentar