ponedeljek, 19. avgust 2013

Trendi za jesen in zimo 2013/14

Redko se mi zgodi, da bi mi bilo med trendi za prihajajočo sezono všeč toliko stvari, kot se je to zgodilo, ko sem pripravljala material za tale članek o trendih za jesen in zimo 2013/14. V prihajajočih mesecih bomo med 'it' kosi našle tako različne stvari, kot so perje, vojaški vzorec, ženstvene silhuete štiridesetih in rožaste vzorce in še kaj; kot je za temnejši del leta pričakovati, pa bomo vse skupaj dodobra premešale s tradicionalno temnejšo paleto (črna, siva, temno modra, temno bordo rdeča, temno zelena) oblačil volnenih, tvidastih, žametnih in drugih toplih materialov.

Čeprav smo pudrastih in rožnatih odtenkov običajno vajeni na pomladanskih modnih revijah, pa bomo to jesen in zimo s temi laskavimi odtenki mehčale dolgočasnejše tone že omenjene črnine in sivine. Zimski plašč v barvi nežno rožnate? Zakaj pa ne, osvežil vam bo temna jutra in zimsko garderobo. Ali pa samo opasajte stari črni plašč s pudrastim pasom za tanko površino barve.

(Blumarine, Burberry Prorsum, Dries Van Noten, Lanvin)

Bojevnice med nami se bodo razveselile vojaškega vzorca, ki ga lahko vključimo kot katerokoli oblačilo in v širokem razponu materialov. Da se izognemo 'G.I. Jane' učinku, odprimo obzorja navidez neujemajočim mešanicam vojaškega vzorca s povsem drugačnimi kosi: čipko, cvetličnim potiskom, usnjem, bleščicami, svilo. Dobile bomo nepričakovan miks, ki bo deloval izredno modno in sveže.

(Christopher Kane, Balenciaga, Michael Kors)

Frčalo bo tudi perje, saj ga kot luksuzno obrobo ali detajl na zaključku oblačila lahko vidimo na robovih plaščev, kril ali ovratnikih zgornjih delov. Perje kot izrazito lahek in zračen material je čudovit kontrast težjim volnenim, žametnim, usnjenim in drugim materialom. Namig: star pulover lahko tudi same osvežite s pernato obrobo, perje namreč lahko kupite v bolje založenih trgovinah za domače ustvarjanje. 

(Dries Van Noten, Erdem, Louis Vuitton, Proenza Schouler)

Dekadentnemu občutku perja se pridružujejo pošitki z bleščicami in bleščečimi kamenčki, ki tvorijo geometrijske vzorce. Z njimi lahko uvedemo dodatno teksturo pri dolgočasnejših kosih, ni pa nujno, da svetleče kose hranimo le za zvečer. V primerno 'prizemljeni' kombinaciji bo puloverček z bleščečim pošitkom zanimiv spremljevalec dnevnih kombinacij, kombinaciji kavbojk in superg pa bo dodal dragoceno komponento.

(Blumarine, Dries Van Noten, Gianbattista Valli, Louis Vuitton, Prada)

Če k že omenjenim trendom priključimo še letos zelo modne živalske potiske in pa vzorce s cvetlicami, se bo za trenutek zazdelo, da gostujemo v kakšni pocukrani pobarvanki. Poglejmo na stvar z drugega zornega kota: letošnji cvetlični potiski so temni, romantični in malce muhasti; taki, da bi jih raje nosila Wednesday Addams kot Barbie, lepo pa jih opiše tudi naslov Baudelairjeve pesniške zbirke 'Fleurs du mal' ali 'Rože zla'. Živalski potiski pa so tako ali tako stalnica, zato jim modni oblikovalci pravijo kar 'the new neutrals', saj jih lahko kombiniramo enako kot enobarvne kose. Za pogumnejše to pomeni tudi vzorec na vzorec, naj le ne bodo prav vsi navdahnjeni v živalskem vrtu.

(Burberry Prorsum, DKNY, Gianbattista Valli, Vivienne Westwood) 

(Christian Dior, Dries Van Noten, Erdem, Gianbattista Valli, Lanvin, Valentino)

Poleg že nekaj let modnih škatlastih silhuet s prevelikimi rameni in minimalističnih linij, so se letos oblikovalci usmilili tudi vseh dam z malo ali veliko oblinami, ki jim nedefinirane silhuete pač ne pristajajo. Damska eleganca štiridesetih let prejšnjega stoletja z definiranim pasom in spodobno dolgim krilom pošilja v svet sporočilo o zadržani in dobro vzgojeni dami.

(Prada, Bottega Veneta, Christian Dior, Lanvin, Nina Ricci, Rochas)

Če se niste našle v ničemer, boste vesele punk trenda, ki se nadaljuje tudi v prihajajočo sezono. Morda niste damski tip in vas zgornji vzorci spominjajo na pregrinjala z babičinega kavča? Potem lahko brez skrbi oblečete svoje dodobra uležane skinnyke in črne gležnjarje, dodate kakšno verižico ali verigo, si nadanete uporniški izraz in se samookličete za predstavnice novih pankeric. Če boste naredile korak dlje in združile nekaj bleščičastega ali rožastega z bulerji in črno motoristično jakno, pa se boste že spogledovale z glunge-om (glamour + grunge = glunge), a to je lahko že material za nov članek. 

(Balenciaga, Chanel)

Vse fotografije: style.com.

3 komentarji:

  1. štirideseta niso za mojo postavo, živalski vzorci mi še vedno ne potegnejo in mi (najbrž) nikoli ne bojo, rože v zgornji minimal izvedbi so mi celo še kar sprejemljive, perje je krasno za videt, ni pa uporabno za nosit, vidim, da je dec ravnal prav, ko mi ni pustil vržt stran svoje maskirne majce (ker bo očitno zelo in, čeprav so mi ti vzorci prav grdi, če se ravno ne maskiraš v gozdu). zadnje kombinacije so mi sicer všeč, niso pa v kategoriji "padem dol", pa nič hudega, ker nisem potencialna stranka ;) moj splošni vtis je ZEEEEEEEH in se veselim zagotovo bolj navdihujočih fotk glunge-a ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. tokrat sta najini mnenji diametralno nasprotni, Špela, pa nič zato :)! hvala za komentar, če bi več bralk pokomentiralo to, kar preberejo (tako kot ti), bi se lahko tukaj večkrat vnela vroča debata ;).

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidim da ima dosta modnih kombinacija za jesen...
    Ženske Kožne Jakne

    OdgovoriIzbriši