sreda, 14. avgust 2013

Šport in moda

(foto: english.chosun.com)

Se še spomnite časov, ko je bilo ljudem bolj ali manj vseeno, kaj oblečejo za rekreativno športanje? Če se je človek odpravil na sprehod, tek, aerobiko in podobno, je oblekel spodnji del razvlečene trenirke, T-shirt in superge in to je bilo to. Ti časi so nepreklicno mimo. Že lep čas opazujem, kako zelo se je spremenil odnos ljudi do oblačil, ki jih oblečejo za šport. Neprivlačne cunje je v športnih trgovinah takorekoč nemogoče dobiti, police pa so polne zelo stajliš oblačil, v katerih je šport prej prestiž kot muka. Vdor mode v svet športnih oblačil je obojestranski pojav. Športna oblačila so si utrla pot med šik, elegantne outfite – če spremljate streetstyle modne bloge ali modno časopisje, povsod mrgoli modnih žensk in moških, ki h kostimu ali elegantnemu plašču obujejo superge, na las podobne tekaškim; modni oblikovalci pa oblačila iz športnih materialov in športnih krojev vključujejo v povsem urbane kolekcije. In obratno, moda je nepreklicno vdrla tudi na področje športnih oblačil. Neonske in druge zanimive barve, laskavi kroji, napredni materiali in nasploh estetska oblačila zdaj povzročajo, da se med tekanjem po parku za sotekači(cami) ne oziramo zaradi hitrosti njihovega teka, ampak zaradi veselja nad prijetnim pogledom na njihovo tekaško opravo. Pilates, joga in nekatere druge oblike vadbe v telovadnicah pa sploh ponujajo pogled na prelepa oblačila, ki bi jih v določenih kombinacijah zlahka oblekli tudi za v mesto ali celo za v službo. 

 (foto: insider.nike.com)

Za tiste, ki nam športanje ni v krvi in nam je do neke mere muka, h kateri se je pač treba prisiliti, je to gotovo dobra spodbuda in motivacija – če se namreč tudi za šport lahko vsaj malo urediš, je športanje zato pol lažje in prijetnejše. Zveni znano? In ker za šport ponavadi ne nosimo make-upa, spuščeni (dolgi) lasje pa se iz očitnih razlogov ne obnesejo, so lepa športna oblačila privlačnih barv dobrodošla popestritev našega 'looka'.
Poznam precej ljudi, ki priznavajo, da dosti lažje in raje nakupujejo oblačila za šport od tistih za v službo ali za elegantnejše priložnosti.

Pa vi, vam je pomembno, da ste med rekreacijo tudi dobro videti?

(foto: Tina Martinec Selan)

10 komentarjev:

  1. haha, to je pa vprašanje, o katerem lahko napišem roman ;) kot heavy user športnih oblačil v vseh letnih časih in vremenskih razmerah dodobra poznam tematiko... ko kupujem oblačilo za šport, mora predvsem zadostovati zahtevam po kvaliteti (prijetnost materiala, nepremočljivost za določene zimske kose, oprijem podplata, udobje, zračnost, občutek na telesu - ne bi verjela, pri tem slednjem so razlike enormne, nekaterih tekaških hlač ali recimo smučarskega spodnjega perila kot da nimaš na sebi, druge pa so zoprne, tiščijo ali lezejo dol ko ni treba, predebele, pa hkrati ne grejejo... itd itd) v drugem planu je seveda lepota oblačil. žal se običajno ustavi že pri kvaliteti in udobju in ko najdeš dovolj lahko goretex jakno z zardgami pod pazduhami, kapuco s šiltom, žepi na pravih pripočnih mestih, da ti vsebina ne tolče po stegnih, ko neha deževat in jo zavežeš okrog pasu... takrat si lahko srečen, da si jo našel v eni in edini črni barvi in kupiš takoj ;) in ker je to drag špas, jo potem guliš, dokler ne razpade oz popustijo varjeni šivi, da ne služi več svojemu namenu. tekaške superge? ja, imam en letni in en zimski model, ki se mi najbolj obneseta. ko mi razpadejo na nogah, kupim druge, isti ali naprednejši model iste linije, v barvah, kot jih delajo tisto sezono. nimaš kaj izbirat, ko rabiš, rabiš. urejenost pri športu? zimske superge imam zalepljene z izolir trakom, ker so se strgale in še nisem utegnila v nabavo novih. ampak ja, ko sem v trgovini, si v glavi idilično predstavljam lepo krojeno opremo in objačila v ujemajočih barvah, ki bi mi bile všeč. ko pa dejansko švicam, šprica blato po mečih do kolen, včasih z anoraka teče po stegnih (brrr zoprno, kje bi dobila DOLG anorak?) in takrat me briga za videz, da mi je le udobno.

    OdgovoriIzbriši
  2. se strinjam, Špela, vseeno pa težko verjamem, da ti tudi med tekom nisi hudo spedenana, na povsem izrazito športno-tekaški način seveda ;).

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz kot mehak, zabrisan barvni tip v poplavi vseh športnih oblačil še vedno izredno težko najdem kaj barvno primernega zase. Švic pajkice v 90 % obstajajo le črne - zeeeh. Kričeče neonske majice so sicer res modne, a mi ravno tako ne pristojijo kot črne. Tako na koncu obtičim v dolgočasni sivini z občasnimi pinki odkloni. Se pa strinjam, da so užitki ob nakupovanju športnih oblačil zaradi vedno pestrejše ponudbe iz leta v leto večji.

    OdgovoriIzbriši
  4. Živa, zdi se mi, da je treba pri športnih oblačilih malenkost pogledati skozi prste. tudi jaz sem (kot je znano) zelo tečna glede barv, ki jih dam nase, ampak pri švic majicah sem zelo happy že, če je pravi podton (se pravi da se nagiba k toplemu), tudi če je malo neonska in če nimam ravno črne pri obrazu (raje grafitno sivo ali temno modro). pri spodnjih delih, ki niso pri obrazu, mi sploh ni panike. letos je med majicami, jopami, windstopperji itd. najti ogromno take žive koralne/lososove, ki mi zelo ustreza. kot je rekla Špela, so pa zimska oblačila malo zahtevnejša in je res veliko črnega, no upajmo, da se bo vseeno dalo kaj najti.

    OdgovoriIzbriši
  5. jaz se pri neonskih, sploh roza, sprašujem, komu, razen temnopoltim, ta barva res fenomenalno paše? drugače pa mi je že vseskozi zares všeč samo stella mccartney za adidas, ki ima prijetne materiale in zanimive kroje (ki pa so povečini krojeni za manekenske postave, tako, da zame odpadejo). koliko so pa njena oblačila tudi uporabna in vodotesna, je drugo vprašanje. najlažje je dizajnirat cotke za v telovadnico ;) nike občasno preseneti s kakšnim zanimivejšim artiklom, vendar pa zafrkne s povečini predebelimi in neprijetnimi materiali. razlika med stellinimi in nike tekaškimi leggingsi je ogromna. ko enkrat sprobaš prve, se nočeš več tlačit v druge. če katera vidi kapucast tekaški goretex anorak, po možnosti daljši kroj v kakšni fini barvi (vsaj sivi ;)), bom hvaležna za info! iščejo se tudi nepremočljive hlače za zimo!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaz težko gledam skozi prste tudi pri spodnjih črnih delih. Če imaš tako zelo belo kožo kot jaz in pajkice niso dolge, da bi pokrile celotno površino nog, nastane ta grozovit kontrast med črnino oblačila in belino kože, ki jo še bolj poudari. Kljub temu, da ni pri obrazu, izpadem nezdravo kot Morticia Addams.

    Stella je tudi meni všeč, le cene so ulala. Zato priporočam vsem, ki imate to možnost, da pobrskate za njenimi artikli v outletih čez lužo.

    OdgovoriIzbriši
  7. evo če bi izbirala bi si npr. želela tale komplet za tek in jogo
    http://www.adidas.com/com/product/G76515/?ref=ZmlsdGVyJTVCY2F0ZWdvcmllcyU1RD1zdGVsbGEmZmlsdGVyJTVCZ3JvdXAlNUQ9Y2xvdGhpbmc%3D
    http://www.adidas.com/com/product/G68327/?ref=ZmlsdGVyJTVCY2F0ZWdvcmllcyU1RD1zdGVsbGEmZmlsdGVyJTVCZ3JvdXAlNUQ9Y2xvdGhpbmc%3D

    zgornji del primeren zamo za brezjoškovne, o tem sem govorila.
    pa tele hlače so hude za prehodna obdobja:
    http://www.adidas.com/com/product/Z54284/?ref=ZmlsdGVyJTVCY2F0ZWdvcmllcyU1RD1zdGVsbGEmZmlsdGVyJTVCZ3JvdXAlNUQ9Y2xvdGhpbmc%3D

    OdgovoriIzbriši
  8. Mene pa najbolj motijo slabi kroji športnih oblačil - sploh zgornji delov. Ženske pač potrebujemo vsaj malo podpore za prsi, tiste z lepim hrbtom ;) si želimo tudi zanimivih hrbtnih izrezov. Tudi postava v navano krojenih pajkicah izgleda čisto drugače kot če so pajkuce krojene tako, da šivi (morda celo barvi kontrasti) ustvarijo optično prevaro...

    OdgovoriIzbriši
  9. ja, dobre športne legice lahko naredijo neverjetno razliko. za zgornje dele pa je tako, da večje prsi in zelo zanimivo izrezani športni topi ponavadi ne grejo najboljše skupaj, še sploh zato, ker take prsi kljub ojačanemu topu obvezno zahtevajo še zelo dober (tesen) športni modrček. Anonimna, se strinjam, izbire bi zagotovo lahko bilo več in to v različnih cenovnih razponih.

    OdgovoriIzbriši