petek, 24. avgust 2012

Torba

V avgustovski številki britanskega Harper's Bazaar sem brala zelo zanimiv prispevek o Thomasu Maierju, ki je že 11 let na čelu modne znamke Bottega Veneta. Znamka mi je blizu s svojo estetiko in nepretencioznim dizajnom, ki se izogiba očitnim trendom na prvo žogo ter razkazovanju logotipov, hkrati pa gradi na kvaliteti, brezčasni eleganci ter nekaterih prepoznavnih kosih, kot je npr. njihova 'knot clutch' ali vezena mala večerna torbica, ki je a must-have za vse, ki se imajo za resne zbirateljice dizajnerskih torbic.
Navdušil me je njegov pogled na to, kako je po njegovem mnenju treba nositi stvari. Mislim, da je odlično ubesedil to, čemur se po angleško reče 'attitude'; odnos do mode, stila, 'it'-kosa, če želite. Ne glede na to, karkoli človek obleče, pa naj bo H&M ali Dior, gre za to, da se človek dobro počuti v svoji koži in da on nosi obleko, ne obleka njega. Takole pravi Thomas Maier: "Quality is ageless, but the more something is worn, the more character it takes on. Even if something is very sophisticated, you should always wear it like you own it. I don't like women who carry their bag in front of them like it's a shield - that doesn't feel natural to me. It's a bag: throw it on the floor, stuff it in the overhead compartment on a plane, take it to the beach. Relax with it and enjoy it."

(foto: Tina Martinec Selan)

Prav govor o torbicah me je spomnil na to, kako moje torbice (sicer ni med njimi nobenega pravega 'logota' ;)) vedno pokajo po šivih, saj v njih nosim vse od denarnice, sončnih očal, telefona, ključev, toalentne torbice, notesnika, osvežilnih robčkov in rezervne plenice za najmlajšo članico družine, pogosto tudi kakšen sadni sok v tetrapaku, prigrizek za oba otroka, zložljivi dežnik, pa še kaj bi se najbrž našlo.

6 komentarjev:

  1. Tina, tale članek o torbicah je pa čista telepatija, kajti ravno včeraj sem razmišljala, da bi ti poslala mail z vprašanjem glede torbic. Že nekaj časa me "matra" Mulberry-jeva Bayswater (všeč mi je tuci Alexa) pa se nikakor ne morem odločiti, ali bi investirala toliko denarja v "eno" torbico, čeprav vem, da je tale nekako večna, ne nek modni trend, ki mine. Kaj ti meniš o dizajnerskih torbah? Spremljam kar nekaj modnih blogov in preseneča me, koliko deklet, starih 20 in še malo čez, si privošči take drage torbice, ne eno, dve, tri... gre za pravo obsesijo. Hvaležna ti bom za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
  2. sunshine, nikakor nisem proti dizajnerskim torbicam, pravzaprav so mi mnoge zelo všeč. kot si rekla, če gre za klasičen dizajn, je taka torba lahko zelo dobra investicija, ki bo v trenutku 'dvignila' marsikateri outfit. za moj okus gre le za vprašanje tega, zakaj se nekaj kupi - če le zato, ker gre za drago reč, za katero se že na daleč vidi, da je bila draga, potem to ni pravi razlog. če pa gre za to, da bi rada investirala v kvaliteto in malce poseben kos, ki bo trajal leta, ter jo boš tudi nosila na način, kot ga je lepo opisal Thomas Maier, potem mislim, da ni nobenega zadržka. Mulberryeve Alexe se mi zdijo morda malce problematične z vidika mnogih (neusnjenih) kopij, ki so se in se še prodajajo po večini nizkocenovnih high-street trgovin. pa tudi sicer je Bayswater morda malce bolj klasičen in damski model od Alexe.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Tina za tvoj odgovor. Tvoja mnenja zelo cenim in zdaj sem še korak bližje k zaželjeni torbi. Moj namen zagotovo ni v razkazovanju, temveč - tako kot si napisala, dodelava outfita. Glede Alex se pa popolnoma strinjam, da je ogromno kopij na to temo, zato tudi original nekako zvodeni in izgubi svoj smisel.

    OdgovoriIzbriši
  4. ne smeva pozabiti tudi na vidik, da se mora človek (ženska) včasih malo nagraditi in pocrkljati za pridnost in za svoje dosežke, vsaj jaz imam tako logiko :). lepa in dobra torba bo gotovo lepo darilo, ki si ga boš podarila. z leti bo le še dobila dodatno 'patino', ki ji bo dodala na vrednosti.

    si gledala kakšno posebno barvo? nekateri odtenki so res prekrasni, še posebej tisti malo manj klasični (črnih in rjavih torbic je tako že povsod dovolj, se mi včasih zdi, še posebej na ulicah).

    OdgovoriIzbriši
  5. Seveda se moram strinjati tudi s tvojim stališčem glede nagrajevanja samega sebe. Uspeh ne pride kar tako, zanj se je treba pošteno truditi, kar sama zelo dobro veš, in kakšna češnjica na torti zelo paše ; )
    Glede barve torbice sem bila prepričana, da bo kar Deer Brown Grainy Patent, ki gre zagotovo dobro na vsak outfit, vendar sta mi zelo všeč tudi modela Sicamore Grainy Patent in Petrol Lambskin iz kolekcije jesen / zima 2012, tako da bom še malo premislila. Za kakšno bolj barvito in lahkotnejšo, casual varianto, pa bi se raje spogledovala z Balenciago in njegovim modelom City.

    OdgovoriIzbriši
  6. tako kamelja kot petrolejna sta krasni in ti dve barvi gresta popolnoma na vse, pa še čisto 'običajni' nista.

    OdgovoriIzbriši