sreda, 1. avgust 2012

Art-ish in pleksi-nagelj

Preteklo vročo julijsko soboto mi je končno uspelo obiskati zdaj že tradicionalni ljubljanski sejem oz. festival (kot pravi uradna spletna stran) slovenskih ustvarjalcev Artish, ki se v toplem delu leta odvija na Gornjem trgu. Bila sem presenečena nad količino obiskovalcev, pa tudi količino in raznolikostjo izdelkov, ki jih ponuja Artish, saj lahko mirne duše rečem, da se najde nekaj za vsak okus, pa naj bo ta nakoliko manj ali pa malce bolj zahteven.



Seveda sem šla pozdravit prijateljico Milanko, ki mi je povedala, da je njihov najnovejši artikel - zložljiva nakupovalna vrečka Ha-ha! - precejšen hit.



Ustavila pa sem se tudi pri stojnici Pleksimanije, saj sem si že dlje časa želela kakšnega njihovega izdelka, a se nama z Vanjo (eno izmed treh, ki se podpisujejo pod imenom Pleksimanija) še nikoli ni uspelo uskladiti.




Tokrat nisem odšla praznih rok, saj sem si izbrala prekrasno broško v obliki naglja z zlatim odbleskom. Ko sem sama pri sebi razmišljala, zakaj mi je prav ta broška tako zelo všeč, sem prišla do ugotovitve, da združuje v sebi kar nekaj različnih polov. Po eni strani gre za etno, torej tradicionalen motiv, ki pa se zaradi izrazito sodobnega materiala (pleksi stekla) izogne stereotipnemu videzu etno izdelkov. Njegova forma je ravno prav organska, da deluje toplo, in ravno prav izčiščeno simetrična, da ni ničesar preveč. Kar se lahko nekomu zdi nagelj, drugega spominja na pavji rep. Rob broške deluje fraktalno in ker je narava fraktalov že sama po sebi taka, da hkrati vabi na obe strani svojega roba, se mi zdi to odličen dodatni dokaz za zelo uspešno združene dualnosti v njej.


Lahko rečem, da sem zelo vesela svojega nakupa in da jo že z veseljem nosim, saj jo lahko kombiniram na nešteto kosov iz svoje garderobe. Preizkusila sem tudi že različna mesta za zapenjanje (kdo pravi, da morajo biti broške nujno na ovratniku ali dekolteju?), to je vse od znanega mesta nekje okrog ključnice pa vse do pasu; lepo se obnese tudi kot nadomestni gumb pri zapenjanju jope brez gumbov, skratka načinov za nošenje je ogromno.





(vse fotografije: Tina Martinec Selan)

3 komentarji:

  1. Jaz z veseljem nosim broško na pasu, pa tudi kot zapenjanje jopice, imam pa tudi rada komplet brošk, npr. jata ptičev od Pleksimanije v različnih barvah je super. Hecno, da pred Pleksimanijo sploh nisem nosila brošk, ker pač nisem naletela na takšne, ki bi mi bile zares všeč. Zdaj bi z veseljem imela še kakšno. Če bi imela luknje v ušesih, bi si pa omislila kakšne uhane.

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasna broška, zelo tvoja :)
    Prikimavam alternativnim mestom nošenja brošk. Tudi sama sem jo namreč pogosto nosila na boku ali pa sem jo pripela na ročaj dolgočasne poštarske torbice.

    OdgovoriIzbriši
  3. tudi meni se zdi, kot da je Vanja tole zlato broško ustvarila zame :D.

    OdgovoriIzbriši