petek, 27. julij 2012

Prvi pogled: trendi za jesen/zimo 2012/13

Medtem ko se je večina žensk šele dobro ogrela za poletna oblačila ter si sestavila garderobo letošnjega poletja, nas nekatere druge že mami vonj po prihajajoči sezoni, ki je za nekatere še daleč ... Osebno obožujem obet novih trendov za vogalom, medtem ko so naše revije in izložbe še polne razprodajnih artiklov. Misel na novo sezono je nekako vznemirljiva, še bolj vznemirljivo pa je v mislih načrtovati nakup novega kosa ali dveh, ki bo poskrbel za stilski 'updejt' kosov, ki jih že imamo doma. Tako sem se s slovenskimi trendi za jesen in zimo 2012/13 seznanila že na aprilskem tednu mode, pretekle dopustniške dni pa sem izkoristila za to, da sem temeljito preučila tuje revije in iz njih izluščila najbolj odmevne trende tako z ozirom na stil, oblike postav in seveda barvne tipe žensk, ki jim bodo prihajajoči trendi pristajali. Tako je pred vami prvi 'sneak peek' jesensko-zimske sezone, o kateri bom seveda še veliko govorila v prihajajočih hladnejših mesecih. 

Med glavnimi trendi lahko z velikim veseljem na prvem mestu omenim bordo barvo: vse barve gozdnih sadežev, rdečega vina, pa vse tja do melancanaste. Omenjeni kolorit je izredno širok in zajema odtenke od rjaste, ribezovo rdeče in barve burgundca na sončni svetlobi pa vse preko višnjevo rdeče, malinaste do vseh odtenkov vijoličaste barve. Te prekrasne, plemenite in nekoč za kralje rezervirane barve imajo to prednost, da imajo nekaj odtenkov v svoji paleti prav vsi barvni tipi, zato ne bo zapostavljena nobena izmed nas, le pravega zase je treba izbrati. Kot nakazuje slikovni material, se vsi omenjeni odtenki brez kakršnihkoli problemov kombinirajo s črno, ljubijo pa tudi kombinacije s temno rjavo, smetanasto belo, kameljo in peščenimi odtenki ter seveda vsemi odtenki džinsa.

(od leve proti desni: Chloe, Isabel Marant, Haider Akermann, Acne, Peter Som; foto: harpersbazaar.co.uk)

(od leve proti desni:  Bottega Veneta, Diane von Furstenberg, Lanvin, DKNY; foto: harpersbazaar.co.uk)

Poleg bordo barve je en najglasnejših trendov tudi usnje v vseh svojih različicah: gladko ali teksturirano, v obliki večjih površin (npr. usnjena jakna, plašč, hlače, krilo) ali le manjših detajlov (čevlji, pas, torbica, razne obrobe ...). Posebno pozornost so oblikovalci namenili lasersko obdelanemu usnju, s to obdelavo pa so dosegli izredno natančne čipkaste teksture in vzorce. Dobljeni učinek združuje dve navidezni nasprotji, to je malce robati videz usnja z izredno ženstvenim videzom čipke. Ti hibridi so deloma gotski deloma moderni, vsekakor pa boste v usnjenih čipkah zagotovo modne in zelo kul. 

 (od leve proti desni: Loewe, Farandula, Loewe; foto: fashionologie.com, fashion.si, nama.si, lyst.com)

Na tretjem mestu omenjeni trend se v modnem svetu smuka že kakšno leto, tokrat pa bo očitno prav zares in na veliki nogi prodrl tudi do nas. Gre za peplum ali nadkrilce (žal slovenščina ne pozna ustreznega krojaškega izraza), ki se lahko pojavlja na različnih kosih oblačil: na topih, krilih, oblekah ali suknjičih, pa tudi v obliki 'peplum pasu', ki je dober in hiter način, da v svojo garderobo uvedete ta zanimivi trend, a za to ne porabite veliko denarja. V nasprotju z razširjenim prepričanjem, da peplum pristaja le suhicam, je pravzaprav zelo univerzalen kos, zato je to gotovo trend, ki ga je vredno poskusiti – najprej v trgovini, morda pa vas osvoji in kakšen tak kos odide tudi z vami domov.

(od leve proti desni: Burberry, Lanvin, Etro; foto:  glamour.com, aireeland.com, lyst.com)

 (od leve proti desni: Burberry, Lanvin, H&M; foto: multiplefashiondisorder.com, fashionbased.com, deliciouscat.com)

Drugi barvni trend, ki bi ga rada izpostavila, pa je trend modre barve, predvsem odtenkov mornarsko modre. Enako kot pri bordo barvi tudi tukaj velja, da ima prav vsak barvni tip v svoji paleti ne le enega, temveč več odtenkov temno modre, kar to barvo uvršča med eno najbolj nosljivih, versatilnih in obrazu prijaznih barv. Modni oblikovalci (pa tudi moja malenkost ;)) obožujejo kombinacije s črno, saj je temno modra odličen način za razbitje včasih malce 'mrliške' črnine, če jo nosimo od glave do pet, poleg tega pa doda element drugačnosti, če jo nosimo tonsko, torej med seboj kombiniramo različne odtenke mornarsko modre (pazimo le na enak podton). 

 (od leve proti desni:Carolina Herrera, DKNY, Marc Jacobs; foto: marieclaire.com)

 (od leve proti desni: Preen, Rag & Bone, Preen; foto: style.com)

Danes na hitro poglejmo še k make-up trendom prihajajoče jeseni in zime. Nič presenetljivega ni, da se na glavnih mestih izmenjujejo bodisi močno naličene oči bodisi močno poudarjene ustnice. Pri prvem trendu so sveži le odtenki, ki jih bomo uporabile za 'smoky eyes' videz ali kot tekoči eyeliner, in sicer posezite po manj predvidljivih odtenkih vijolične, prelivajočih modrih, zelenih, pa vse do zasivljeno rjavih in zlatih odtenkov. Ustnice bodo ženstvene, a zadržano čutne v odtenkih rdečega vina in višenj. Pri Chanelu so kot vsako sezono izdali nekaj novih must-have odtenkov lakov za nohte, kjer bi omenila predvsem Vertigo kot črn lak, ki ni povsem črn, ampak v sebi združuje elemente temno sive, temno vijolične in svinčene. Kot nakazuje že samo ime laka, ki nosi enako ime kot Hitchcockov kultni film Vrtoglavica, to jesen ne bomo zgrešile, če se bomo zgledovale po damskem slogu režiserjevih muz in temne nohte dopolnile z vrtoglavo kombinacijo bordo šminke ter navzgor privihanim eyelinerjem.

 (foto: harpersbazaar.com)

 (foto: harpersbazaar.com, chanel.com)

14 komentarjev:

  1. Kje je gumb "Like"? Meni pisano na kožo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim, da bom letos zelo in :) Hvala ker nas, neosveščene, takole na hitro updejtaš. Ugotavljam, da imam doma nadkrilce iz črnega jeansa že pet ali šest let in ga čisto premalo uporabljam. Moje zimsko usnjeno nadkrilo je pa itak super uporabno, prednost nadkril je tudi v tem, da se lahko fino naješ in ne rabiš potem pazit in tiščat trebuha not. Čas je, da se odpravim k šivilji po srebrnega, imaš kakšen predlog?

    OdgovoriIzbriši
  3. Špela, če imaš doma že dve pravi nadkrili, bi jaz tokrat v srebrni res bolj pas (max 20 cm širine), ki ima obliko pepluma - da narediš mali 'poklon' temu trendu, srebrn pas takega odbitega kroja boš pa v vsakem primeru lahko skoraj neomejeno kombinirala in nosila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nadkrilce iz jeansa je bolj kot pas, taka stvar, kot na peti fotki desno, samo na gumbe. Bom razmislila o srebrnem pasu, škoda, da nisem že prej, ko imam poleti srebrne sandale za zraven.

    OdgovoriIzbriši
  5. Wauuu, Martina, sem ful hvaležna za nove smernice.
    Hm, imam pa majcen dvom o tem, da peplum ne pristaja le suhicam. Meni je to namreč izjemno všeč, a ne vem, če bi moja, malce obložena postava to prenesla. Dejstvo pa je, da oblikuje izrazito žensko postavo in pogosto malce "zeleno" pogledam za katero, ki ima že po naravi vitek pas.
    Bom poskusila načarat kakšno pletenino z bogatim peplumom, ki se bo od pasu do prsi močno zožila.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to
    “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!
    I suppose its ok to use a few of your ideas!!
    Look at my web blog ; football transfer news sky sports

    OdgovoriIzbriši
  7. This article will help you find the best tablet PC.
    A whole host of image enhancing features is provided as standard
    which allows users to manipulate and edit images and videos, including autofocus, touch-focus, face
    & smile detection as well as geo-tagging which functions based on GPS.

    3GHz Nvidia Tegra 3 quad-core processor plus 1GB
    of RAM.

    Review my weblog ... samsung galaxy tab 2

    OdgovoriIzbriši
  8. The first thing that you want to do is try and calibrate
    your battery. But there are useful tips using which you can keep your Mac
    running fast. Nevertheless, if you are still willing to buy other
    refurbished Mac Book Pro other than those that are certified
    by Apple, then you are free to do so as long as you check
    the item well.

    Feel free to visit my web blog mac pro

    OdgovoriIzbriši
  9. The press conference saw the intro to hardware enhancements about the
    samsung galaxy note 2, and the profound interpretation of
    its major system functionalities. Who knows, maybe you can start a twelve string revival.

    there are types that are for a single phone
    or data card and there are types for multiple, simultaneous, phones
    and data cards.

    OdgovoriIzbriši
  10. In other words, it enables you to carry on working when not
    connected to the internet, a feature being introduced in the
    next few weeks. If you are using a DSL modem, are tethering through a cell phone, or are still on dial-up, you probably have
    a static IP address, and will actually have to enter in information to this
    device to get connected to the Internet. Properly, it has every little
    thing to try and do with on the web storage.


    Here is my web blog: samsung chromebook review

    OdgovoriIzbriši
  11. Generally speaking, customer feedback based improvements
    made everything much easier to handle. The Olympus E-3 contains a two and a half inch LCD screen, which is just a little bit smaller than its competitors, however, this didn't bother me. While recording, you can also change the audio levels by using the touch wheel, so if the audio is riding a little too high, you can change on the fly.

    Look into my site: canon 5d mark iii

    OdgovoriIzbriši
  12. It can help you in your business life, school, or personal life.
    On the website or through the smartphone apps, you can view your energy usage and compare
    your usage to people in your geographic region or across the globe.
    It's african american and roughly how large a new football; the actual converter operates if the machine is for the cool placing, and also the thermostat is set for a frigid temperatures.

    Also visit my site :: nest thermostat review

    OdgovoriIzbriši
  13. The box of the camera includes Camera Body, Rechargeable Li-ion Battery EN-EL14,
    Battery Charger MH-24, Audio Video Cable EG-CP14, USB Cable UC-E6, Eyepiece Cap
    DK-5, Rubber Eyecup DK-20, Strap AN-DC3, Accessory Shoe Cover BS-1, Body Cap BF-1B, View -
    NX 2 CD and a User Manual. A tripod or sturdy table
    is a must when holding any superzoom camera steady. If your camera is not displayed as a drive letter when connected to your PC you may
    try with a digital camera card reader.

    Here is my web page; nikon d7100

    OdgovoriIzbriši