ponedeljek, 23. julij 2012

Kritično oko: oblačila slovenskih olimpijcev na OI v Londonu

O oblačilih slovenskih olimpijcev na olimpijskih igrah v Londonu, ki se bodo začele čez nekaj dni, se je že veliko pisalo, pa vendar ne morem, da se ne bi tudi jaz dotaknila te teme. Velika škoda se mi zdi, da se kljub množici dobrih slovenskih oblikovalcev ter strokovnjakov na področju oblačenja, barv in oblačilnega oblikovanja ob oblikovanju športne oprave za slovenske športnike niso obrnili nanje. Olimpijske igre kot dogodek svetovnega merila, kjer bodo pod drobnogledom tako športni rezultati kot seveda tudi izgled samih reprezentanc, je namreč odlična priložnost za zelo dobro predstavitev in promocijo Slovenije. Žal so oblačila naših špornikov izredno neposrečena, saj jim nekako uspe, da kljub njihovim izklesanim postavam in mladosti ne naredijo prav ničesar laskavega za njihov videz.

 (foto: olympic.si)

Kroji oblačil so nerodni, sivi suknjiči se jim slabo prilegajo in se barvno ne vklopijo med sicer precej 'naporno' kombinacijo svetlo zelene, tukizno modre in bele. V splošnem dajejo uniforme nekonsistenten vtis, saj ni neke smiselne povezave (čeprav se omenja rdeča nit silhuete Triglava) med posameznimi kosi. Oblačila za slovesno otvoritev niso niti najmanj slovesna, temveč izrazito športno casual, tako v smislu materialov kot tudi krojev.

 (foto: 24ur.com)

Ko se tako slovensko reprezentanco odličnih športnikov primerja z nekaterimi tujimi, med njimi bi izpostavila ZDA, Veliko Britanijo, Jamajko in Italijo, je jasno, da naša oblačila niso bila zasnovana strokovno ter da se žal niso izkoristili vsi potenciali, ki jih naša država premore v okvirih modnega in oblačilnega oblikovanja. Omenjene države (in verjetno še kakšna druga) so se za oblikovanje obrnile na velika in uveljavljena imena njihove mode, tako je oblačila za ameriško reprezentanco oblikoval Ralph Lauren, za angleško Stella McCartney za Adidas, za jamajško Cedella Marley za Pumo, za italijansko pa Giorgio Armani. Lahko bi se sicer pogovarjali o tem, kaj je komu všeč pri krojih in barvnih kombinacijah njihovih oblačil, a že na prvi pogled se vidi, da so jih oblikovala priznana, strokovna in izkušena imena tuje mode, rezultat pa so okusna, dobro prilegajoča se in mestoma celo - v modnem smislu - 'napredna' oblačila za športnike, ki se bodo udeležili olimpijskih iger.


 (Ralph Lauren za ZDA; foto:urbanmessmagazine.blogspot.com, examiner.com)

(Stella McCartney za Adidas za Veliko Britanijo; foto: theaustralian.com)

(Cedella Marley za Pumo za Jamajko: foto: olympicfanatic.com)

(Giorgio Armani za Italijo; foto: 360mediauk.com)

Samo upam lahko, da se bodo ljudje, ki so v naši državi odgovorni za tovrstne stvari, v prihodnje lotili tega bolj profesionalno ter se obrnili na tiste nadarjene ljudi, ki bi lahko že tokrat slovenske športnike oblekli njihovim postavam, talentu in priložnosti primerno.

2 komentarja:

  1. jojmene, tista v sivih reklcih :S drugače pa sem navdušena nad jamajko in pumo! WOW! to bi tudi jaz nosila :)

    OdgovoriIzbriši
  2. kajne, jamajške 'uniforme' so še za po mestu primerne, takorekoč (si opazila, da ima športnica čevlje s polno peto)?
    meni so tudi angleški dresi noro lepi, nekako vse skupaj deluje in ima rep in glavo. sem pa brala obsežne razprave na temo britanskih oprav, kajti Britanci so jih totalno skritizirali, češ da ni dovolj prepoznavna silhueta z njihove zastave, pa da so preveč modre barve.

    OdgovoriIzbriši