torek, 13. september 2011

Rušimo mite: črna in temno modra

Ker sem opazila, da v zavesti sodobne urejene ženske (pa tudi moškega) drži kar nekaj stilskih pravil, ki si jih ne upamo preseči, sem se odločila za novo rubriko na blogu, in sicer bomo v njej rušili mite. Prvi izmed teh precej trdno zacementiranih mitov v naših zavestih je mit o črni in temno modri barvi, češ da ne gresta skupaj in se ju ne sme kombinirati v istem outfitu.

(fotografija: Tina Martinec Selan)
Navedeni mit ima verjetno korenine v našem otroštvu, ko so nam babice in mame vedno govorile, da gre črna s črno in temno modra s temno modro. Veljalo je namreč, da naj bi se osnovne barve (črna, rjava, temno siva, temno modra ...), v katerih imamo veliko kosov oblačil (plašči, hlače, krila, suknjiči pa tudi čevlji, torbice ...), ne kombinirale med seboj, ampak raje z drugimi, živahnejšimi barvami. Kar je bilo, je bilo, danes pa lahko pravilo o neujemanju črne in temno modre mirno pokopljemo na stilsko pokopališče. Ti dve barvi se namreč odlično ujemata med seboj, kar modni oblikovalci že dolgo vedo in ju tudi vpletajo v svoje kreacije, pa vseeno v ljudski zavesti mit še vedno obstaja. Če ne drugega, se za začetek lahko spomnite na to, da ste po vsej verjetnosti že kdaj nosili skupaj temen džins in črno majico ali črne čevlje, pa se vam gotovo ni zdelo, da stvar ne bi dobro delovala. Res je, da ima džins sam po sebi določene specifične lastnosti zaradi same narave te tkanine, kar ga dela univerzalno 'pristajajočega' na mnogo stvari. Pa vseeno – črna in temno modra gresta odlično skupaj!
(fotografija: Tina Martinec Selan)
V čem je prednost te barvne kombinacije? V njeni eleganci, svežini in nepredvidljivosti. Je namreč manj dolgočasna od same črnine in manj uniformirana od outfita v samih temno modrih kosih. Zaradi duokromne narave te kombinacije je velika verjetnost, da vam bo črnina, ki jo boste na določenih mestih zmehčale z dodatkom temno modrega kosa ali dveh, bolje pristajala k obrazu v kolorističnem smislu od same črnine, za katero vemo (ali pa ne?), da zares pristaja le redkim barvnim tipom. Kombinacija črne in temno modre ima mnogo prednosti: ker je zelo elegantna, jo zlahka uporabimo v zelo formalnih in strogih outfitih; ker je plemenita, nam obogati marsikateri malo manj formalen ali casual outfit. Zlahka jo apliciramo na vse kose oblačil kot tudi na modne dodatke (če se vam zdi, da vam črna odvzame vso barvo z obraza in vas naredi bolne ali sprane, raje posezite po šalu, pašmini ali zgornjemu delu oblačila v temno modri barvi). Tudi majhnim otrokom lepše pristaja temno modra barva ali vsaj kombinacija s črno kot pa črnina v celoti.
(fotografija: Tina Martinec Selan)
Si upate? Naj vam bodo spodnji dokazi v razmislek, dokaz in dodatno spodbudo (kolaž je sestavljen iz utrinkov modnih kolekcij jesen/zima 2011/12 s spletne strani style.com).
(fotografije: style.com; od L proti D: Balenciaga, Stella McCartney, Blumarine, Anna Sui, Sportmax, Givenchy)

10 komentarjev:

  1. Tina, super članek!
    Toplo pozdravljem novo rubriko in se že veselim novih člankov...črna + temno modra gresta res odlično skupaj in super, da si to tako fajn utemeljila, pa še slikce povedo vse!

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala Andreja, me veseli, da je slikovni material zgovoren :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super članek. Sama že dolgo kombiniram črno in modro, predvsem temno modre kavbojke in črno srajco. Na pete seveda. Zraven pa obvezno srebrn oz. iz belega zlata nakit. Včasih dodam še kakšen detalj v rdeči poleg, pa naj bodo to nohti ali pa pas. Kombinacija pride prav posrečena in elegantna. Kar tako naprej, odličen blog in z veseljem ga spremljam. P.s.: Mi zaupaš čigavo obleko nosiš na profilni sliki, ker je enkratna!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. super mami, hvala za super pohvale :)! se strinjam, rdeča res popestri kombinacijo črno-modre, no meni je rdeča šminka in rdeči nohti itak klasika že sama po sebi :D.
    moja obleka s profilne fotke je lanska kolekcija Max&co.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obleka je prekrasna in zelo lepo ti paše. Glede rdeče šminke pa sama še vedno nisem našla tiste "it" barve, tako da žal ostajam samo pri rdečih nohtih ;-).

    OdgovoriIzbriši
  6. tale moj članek si seveda že predelala ;)?
    http://odglavedopet.blogspot.com/2010/12/rdeca-sminka.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Ravnokar :-). Glede na tvoje pisanje in podton moje kože bi morala izbrati rdečo šminko z nevtralnim do toplim podtonom. Kakšen predlog kam na vržem uč ;-)?

    OdgovoriIzbriši
  8. super mami, poglej Chanel Rouge Coco '19 Gabrielle', Guerlain Kiss Kiss Extreme '120 Rouge Infini' in Shiseido Perfect Rouge 'Dragon' za začetek :).

    OdgovoriIzbriši
  9. Krasen outfit na prvi fotografiji!

    OdgovoriIzbriši
  10. hvala Polona, dodan naknadno, ker se je lepo poklopil z vsebino objave :).

    OdgovoriIzbriši